Sportaši jedinstveni u osudi Nacrta Zakona o sportu

"Prvo strategija, a onda kvalitetan Zakon o sportu"

26.05.2015.

"Prvo strategija, a onda kvalitetan Zakon o sportu"
Foto: Drago Sopta/HNS

Od Perice Bukića do Danire Bilić, od sportaša do znanstvenika, od saveza do klubova, od sportaša s invaliditetom do gluhih sportaša, od predstavnika školskog do predstavnika akademskog sporta - svi do jednoga složili su se na Saboru hrvatskog sporta kako je Nacrt novog Zakona o sportu neprihvatljiv i loš za hrvatski sport.

Kineziološki fakultet u Zagrebu ugostio je danas Sabor hrvatskog sporta na kojem su se okupili predstavnici svih važnijih sportskih organizacija u Hrvatskoj, uključujući predstavnike Hrvatskog olimpijskog odbora, drugih krovnih sportskih kuća, nacionalnih sportskih saveza, sportskih klubova i zajednica. Povod je bila javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o sportu.

Kako se natjecateljskim sportom u Republici Hrvatskoj bavi oko 110.000 odraslih osoba, još 150.000 djece i mladih, a na rekreacijskoj osnovi njih još između 650 i 850 tisuća (uz 11.500 trenera i 30.000 sportskih djelatnika), svi akteri Sabora hrvatskog sporta smatraju kako su državne institucije obvezne ponuditi kvalitetan Nacrt prijedloga Zakona o sportu, ali i cjeloviti program djelovanja i viziju razvoja u području sporta.

Ironično, Nacrt Zakona o sportu uspio je u potpunosti ujediniti sve sportske subjekte u jednome - osudi lošeg i neprihvatljivog Zakona.

O tomu su se jednoglasno izjasnili svi sudionici Sabora te su donijeli četiri zaključka koja u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Skup je otvorio ministar znanosti, obrazovanja i sporta, prof.dr.sc. Vedran Mornar, koji se, zanimljivo, složio s ovakvim ocjenama Nacrta:

"Moram priznati da nisam zadovoljan predloženim izmjenama. No, nije kasno, vjerujem da će Zakon ići u proceduru kada se načelno složimo oko većine pitanja, iako se sigurno neće svi oko svega složiti. Vjerujem da možemo producirati dobar Zakon na korist sporta i sportaša, i ako svi budu protiv njega, angažirat ću se da ne prođe u Saboru."

Predsjednik Nacionalnog vijeća za sporta, Predrag Sloboda, jednostavno je opisao Nacrt Zakona o sportu:

"Zakon je neprimjenjiv i neprovediv u ovoj formi. Precizirali smo devet točaka zbog čega je tako, a na prvom mjestu smo izdvojili nedostatak strategije. To je osnovni dokument oko kojega se moramo dogovoriti i tek onda možemo prema toj strategiji oblikovati odgovarajući Zakon o sportu."

U ime Hrvatskog olimpijskog odbora glavni tajnik Josip Čop nije skrivao nezadovoljstvo ovim nacrtom:

"U zadnje dvije godine država je svela sport na razinu 'močvare'. Osvojenih 306 medalja hrvatskih sportaša samo prošle godine dovoljno govori o tomu kakav je sport promotor Hrvatske. Kada gledam sve vas ovdje, pitam se tko ima pravo osporiti naše pravo da kažemo kako je ovaj prijedlog neprihvatljiv? Prvo se mora izraditi strateški dokument, a tek onda Zakon o sportu, i to zakon koji nije usmjeren protiv jednog čovjeka, kluba ili saveza, već je usmjeren na dobrobit cjelokupnog sporta."

Vrlo srčano je o statusu sporta govorio i domaćin skupa, dekan Kineziološkog fakulteta, prof.dr.sc. Damir Knjaz:

"Naši ljudi sudjelovali su na početku u izradi Nacrta, ali kada smo vidjeli da je 99 posto prijedloga odbijeno bez argumenata, odlučili smo da nećemo više sudjelovati jer je bilo očito da je netko unaprijed odredio što bismo trebali potpisati. Zajedno s ostatkom "terena" smo odlučili reći 'ne'. Veseli me što smo se okupili ovako svi na jednom mjestu, zajedno šaljemo snažnu poruku. Kineziološki fakultet i svi naši resursi i kadrovi bit će vam i dalje dostupni, ići ćemo u korak s vama u borbi za pravi Zakon o sportu."

O konkretnim problemima, ali i mogućim rješenjima, govorili su Biserka Vrbek (HOO), Vladimir Iveta (Hrvatski nogometni savez), Snježana Jurinić (Grad Zadar) i Zrinko Čustonja (KIF). Analizirane su sljedeće teme: status sportaša i ustroj nacionalnih saveza, radno-pravni status sportaša i zapreke u sportu, neriješena pitanja i glavni izazovi u lokalnom sportu te financiranje sporta u Republici Hrvatskoj.

Član košarkaške Kuće slavnih, Mirko Novosel, upozorio je odgovorne na alarmantno stanje u hrvatskom sportu:

"Ovo je posljednji trenutak da nešto učinimo jer je situacija katastrofalna. Pogledajte samo gdje su Cibona, Mladost, Zadar i drugi velikani hrvatskog sporta. Ako je jedini cilj naših klubova prodaja igrača kako bi preživjeli, onda sportski rezultat ne može postojati. Zakon mora govoriti o statusu sporta i sportaša te o financiranju sporta, sve ostalo je manje važno. Sport je najveći ambasador zemlje i izaziva pozitivne efekte, od zdravlja do prevencije konzumiranja droga itd. Amaterski sport je danas gotovo uništen, brojni entuzijasti gube bitku s vjetrenjačama i krajnje je vrijeme da zaustavimo to propadanje."

Jedan od najuspješnijih vaterpolista svih vremena, Perica Bukić, kao istaknuti djelatnik vaterpolskog saveza, zna s kakvim se problemima sport suočava:

"Iščekivali smo novi Zakon, a dobili smo Nacrt koji je neprovediv, koji unazađuje umjesto da unaprjeđuje. Zakonu mora prethoditi strategija koja govori o ciljevima, financiranju, kategorizaciji sportova. Trebamo li olimpijsko zlato u vaterpolu ili ne trebamo? Baza svega su klubovi, a neki od najvećih, poput Mladosti, Cibone, Splita ili Zadra su pred gašenjem ili u vrlo zahtjevnim situacijama. Ako sada ne shvatimo ozbiljnost situacije... Moramo se potruditi kako bi mladima osigurali uvjete kakve smo svojedobno mi imali."

Još jedna velikanka hrvatskog sporta, Danira Bilić, izrazila je nezadovoljstvo ulogom koju su sportaši imali pri izradi ovog Nacrta:

"Glavnina naših prijedloga odbačena je bez argumenata i to pokazuje suštinski problem - odnos države prema sportu. Nužno je uključiti sportsku i znanstvenu javnost kako bismo iznjedrili Zakon o sportu koji bi uistinu bio u službi razvoja hrvatskog sporta."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri