Odlični rezultati mladih selekcija

Hrvatska ispred Njemačke, Španjolske, Italije i Nizozemske

27.05.2015.

Hrvatska ispred Njemačke, Španjolske, Italije i Nizozemske

Plasman kadetske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Čileu potvrdio je odličan rad hrvatskih klubova i Hrvatskog nogometnog saveza u razvoju mladih igrača. 

Mlade hrvatske reprezentacije posljednjih pet godina ostvaruju izvrsne rezultate, potvrda čega su čak četiri plasmana na svjetska prvenstva u razdoblju od 2010. godine. Usporedbe radi, Hrvatska je bila tek na dva svjetska prvenstva do 2010. godine, da bi se od tada svaki puta hrvatske selekcije s europskih prvenstava uspješno plasirale i na svjetske smotre.

Prisjetili smo se toga svih plasmana mladih hrvatskih reprezentacija (U-21, U-19, U-17) na europske i svjetske završnice od samostalnosti, s naglaskom na posebno uspješno razdoblje od 2010. godine.

Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska je već 1996. i 1998. godine igrala četvrtfinala EP-a U-16, u Austriji i Škotskoj, a sjajne '98 osvojena je i europska bronca U-18 na Cipru. Naredne godine, na Svjetskom prvenstvu U-20 u Nigeriji, Hrvatska se domogla osmine finala, dok je reprezentacija U-16 igrala grupnu fazu Europskog prvenstva u Češkoj.

Vrlo su produktivne bile 2000. i 2001. godina. Mlada reprezentacija (U-21) nastupila je na europskoj smotri u Slovačkoj, reprezentacija U-18 isti je uspjeh postigla u Njemačkoj, a reprezentacija U-16 u Engleskoj je osvojila brončano odličje, da bi među najboljim sastavima svijeta na Trinidadu i Tobagu bila zaustavljena u skupini.

Potom su plasmani na dva velika natjecanja zabilježeni još 2004. (U-21, grupna faza EP-a) i 2005. godine (polufinale EP-a U-17 u Italiji).

Od 2010. godine nadalje, hrvatske se mlađe selekcije redovito mogu hvaliti plasmanima na najveća natjecanja.

Foto: Drago Sopta/HNS

Mladi su Vatreni svoju zemlju predstavljali na EP-u U-19 u Francuskoj (polufinale) i pritom se plasirali na SP-u U-20 u Kolumbiji (nastup u skupini). Potom su na EP-u U-19 u Estoniji (nastup u skupini) osigurali SP U-20 u Turskoj (osmina finala), dok su na EP-u U-17 u Slovačkoj osigurali SP u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (skupina). Konačno, pobjedom protiv Italije naši su kadeti nedavno na EP-u u Bugarskoj (četvrtfinale) osigurali plasman na SP u Čileu.

Na zadnje četiri europske smotre hrvatske su nogometne nade uvijek osigurale i prolazak na svjetsku smotru (!), a u tom razdoblju, od 2011. godine, Hrvatska s četiri plasmana na svjetska prvenstva prednjači među svim zemljama Starog kontinenta, zajedno s Engleskom i Francuskom.

Iza Hrvatske ostale su, primjerice, i nogometne velesile poznate po dobrom radu s mladima poput Njemačke, Španjolske, Portugala, Nizozemske i Italije.

Kao dodatna nagrada za sve te uspjehe stigla je i Uefina odluka o domaćinstvu Europskog prvenstva 2017. godine, koje će se odigrati u Istri i na Kvarneru.

Kruna kvalitetnog rada u hrvatskom nogometu je i podatak da je Hrvatska u prošlom ciklusu - koji je obuhvaćao svjetska prvenstva U-17 u UAE, U-20 u Maroku i A reprezentacija u Brazilu - bila jedina europska zemlja prisutna na sva tri natjecanja.

Budimo ponosni!

Hrvatska na velikim natjecanjima:
EP U-21: 2
EP U-18/U-19: 4
SP U-20: 3
EP U-16/U-17: 7
SP U-17: 3

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri