Protukandidat se povukao

Sepp Blatter ponovno izabran za predsjednika Fife

29.05.2015.

Sepp Blatter ponovno izabran za predsjednika Fife
Foto: Getty Images

Švicarski Zürich bio je domaćin 65. Kongresu Svjetske nogometne federacije (FIFA), na kojemu je Sepp Blatter dobio novi mandat.

Nakon službenog otvaranja u četvrtak navečer, u petak je započeo Fifin Kongres u Zürichu, a pozdravni je govor održao dosadašnji predsjednik Sepp Blatter.

Foto: Getty Images

Uključujući i Hrvatsku, prisutno je bilo svih 209 zemalja članica, koje su imale pravo glasa na predsjedničkim izborima održanima tijekom poslijepodneva.

Sudionici Kongresa prisjetili su se i tragedije na Heyselu, koja se zbila prije 30 godina, kada je na finalu Kupa prvaka između Liverpoola i Juventusa smrtno stradalo 39 ljudi.

Na Kongresu se razgovaralo, između ostaloga, o financijskom poslovanju Fife, vlasništvu treće strane nad igračima, odnosima Izraela i Palestine, borbi protiv diskriminacije i rasizma te drugim temama.

Foto: Getty Images

U predsjedničkim su izborima sudjelovali Sepp Blatter te jedan protukandidat, jordanski princ Ali bin al-Hussein. Nakon prvog kruga glasovanja, u kojemu je Blatter dobio 133 glasa, a Al-Hussein 73, potreban je bio drugi krug, s obzirom da se tražila dvotrećinska većina. U drugom bi krugu dovoljna bila i natpolovična većina.

Međutim, prije početka drugog kruga Al-Hussein se povukao.

Foto: Getty Images

"Kormilarit ću ovim brodom koji se zove FIFA i vratit ću ga u mirne vode", poručio je Blatter, koji je najavio i svoje odstupanje s predsjedničke pozicije 2019. godine.

 

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri