Sramota će ostati sramota

Jasna osuda HNS-a: "Šamar cijeloj državi"

13.06.2015.

Jasna osuda HNS-a: "Šamar cijeloj državi"
Foto: Arhiva HNS

Hrvatski nogometni savez održao je u subotu u Splitu izvanrednu konferenciju za medije.

Predstavnicima medija obratili su se predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, izvršni direktor Damir Vrbanović te povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk, u vezi incidenta na kvalifikacijskoj utakmici Hrvatske i Italije u petak navečer na Poljudu.

"Krivo mi je što spektakl na Poljudu nije protekao kako smo željeli. Osuđujemo incident i tražimo od relevantnih institucija da naprave svoj posao i pomognu nogometu, da zaštite reprezentaciju, HNS i Grad Split. Ogorčen sam i mogu zamisliti lica članova Disciplinske komisije Uefe. Nadam se da huligani neće pobijediti", poručio je predsjednik Šuker.

Vrbanović se nadovezao konstatacijom kako je teško razumno objasniti onakav potez:

"To je pojava koja izaziva sablazan, mi smo šokirani i osramoćeni. Svi, ne samo reprezentacija, HNS i hrvatski sport. Ovo je bio šamar cijeloj državi. Nadam se da će krivci biti pronađeni, ali sramota će ostati sramota. Hrvatski nogomet je izložen takvoj vrsti huliganizma da se radi o vrsti atentata, kao što je bio slučaj i u Milanu. Jednom se mora stati na kraj reketarenju, ništa od ovoga nije bilo slučajno, već je promišljeno. Ovo je ozbiljan udar, nije nestašluk".

Hrvatski nogometni savez znat će poduzeti prave mjere prema Uefi i ostalim institucijama, a odmah po otkrivanju incidenta obaviješten je i Uefin delegat. Uskoro se očekuje se otvaranje Uefine istrage.

Povjerenik za sigurnost Cvrk jasno je poručio:

"Nesumnjivo ćemo opet biti strogo kažnjeni. Surađujemo s MUP-om, očevid je započeo, obrada je u tijeku, i bit će utvrđeno kada je djelo počinjeno. Na poluvremenu smo pokušali sve da se ta sramota sanira, učinili smo sve što smo mogli, ali nije se moglo puno".

HNS je imao ugovor o organiziranju utakmice s Hajdukom, a Hajduk ima tvrtku koja za njega održava travnjak. "Kada se utvrdi gdje je napravljen propust, znat ćemo tko je odgovoran", rekao je Cvrk.

"Zabrinjavajuće je da nitko od izgrednika u Milanu nije osuđen u Hrvatskoj, a nemoguće je da HNS jedini provodi edukaciju i upozorava na ono što nije u redu s nogometom. Nekome je možda ovaj kukasti križ vickast, nekome je možda bio i onaj protiv Gruzije, ali nije. To je čisti fašizam, za jasnu i nedvosmislenu osudu, isto kao što nemamo problema s time da treba reći da pozdrav 'za dom spremni' nije dobar", nastavio je.

"UEFA je tri puta upozoravala hrvatske vlasti da stvari neće dobro završiti, Vijeće Europe je prozvalo i medije i hrvatsku državu da ne poduzimaju dovoljno", kaže.

Za ponedjeljak je najavljena sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri