Predstavljen N. Kovač: "Zajedno vratiti uspjeh"

17.10.2013.

Predstavljen N. Kovač: "Zajedno vratiti uspjeh"

Novi izbornik hrvatske seniorske nogometne reprezentacije, Niko Kovač, u četvrtak je predstavljen na svojoj novoj dužnosti.

Nakon uspješnog vođenja mlade nacionalne selekcije na početku kvalifikacija za EP 2015. godine, Niko Kovač povest će Hrvatsku u dodatne kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

"Presretan sam što možemo predstaviti jednog od 'vatrene' generacije i želim mu svu sreću u radu. Svaki novi dolazak izbornika je važan, a mi smo svi profesionalci i znamo da rezultati daju veću šansu za ostanak. Svi znamo što se događalo prije Škotske i ne ponovilo se više nikada u povijesti hrvatskog nogometa", prokomentirao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker na predstavljanju Nike Kovača.

U stručnom će mu stožeru biti brat Robert Kovač te Goran Lacković i Vatroslav Mihačić, a bit će kompletiran kroz nekoliko dana. Niko Kovač ima ugovor do Europskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj.

"Hvala svima koji su mi dali podršku. Već smo jučer krenuli s poslom, prvi nam je zadatak obići igrače. Popričat ćemo o sadašnjoj situaciji u svlačionici i o tome kako vidimo nogomet, napraviti objektivnu analizu i onda napraviti sve potrebno da imamo zajedništvo jer ova momčad ima zadatak na terenu, plasirati se na Svjetsko prvenstvo", sažeo je Niko Kovač na početku svog mandata.

"Mislim da su svi ovi dečki u reprezentaciji kvalitetni i vrhunski nogometaši. Samo glava 'štrajka', misli putuju drugim smjerom, i na tome moramo poraditi. Sve ćemo poduzeti da budu spremni za dodatne kvalifikacije, a velikih nepoznanica neće biti. Bilo bi glupo da sada ja počnem lutati", dodao je.

Ždrijeb dodatnih kvalifikacija bit će održan u ponedjeljak, 21. listopada u Zurichu, a Hrvatska će biti nositelj. Potencijalni su joj protivnici Francuska, Švedska, Rumunjska i Island.

"Analizirat ćemo sve utakmice protivnika kada ga saznamo, na što ćemo potrošiti mnogo vremena. Napravit ćemo selekciju igrača, nemam još 100 posto pripremljen popis, a s onim idejama koje imam ne bih zasad volio izlaziti u javnost. No, neću se zamarati ždrijebom, tko nam dođe - dođe. Maksimalno ćemo se pripremiti, nemam favorita niti nekoga posebno želim jer nemam utjecaja na to", najavio je Niko Kovač.

Što će biti nužno promijeniti nakon smjene izbornika?

"Svi smo gledali utakmice, bilo je pogrešaka. Dečki su griješili u stvarima u kojima prije nisu i to što smo vidjeli u igri, to ćemo i popravljati. Ako svi budu radili zajedno, kao cjelina, onda će se vratiti i uspjeh u našu reprezentaciju. Bilo je tu 11 boraca, ali svatko za sebe. To treba uskladiti, povezati i nastojat ćemo to učiniti onako kako mislimo da je dobro. Ne vidim razloga zašto bi se netko miješao u moj rad, uvijek sam bio neovisan. Svi koji su sa mnom surađivali to dobro znaju. Važno je da svlačionica ima svoju hijerarhiju, da se zna tko je glavni i tko nije glavni. U svlačionici moraju postojati tri do četiri igrača koji moraju biti trenerova produžena ruka. Treba mi malo vremena da vidim kakva je situacija. Neke igrače znam, s nekima sam igrao, a neki su novi", kaže.

Novi je izbornik bilježio izvrsne rezultate s Hrvatskom U-21, koju sada napušta: "Naravno da sam malo razočaran jer dečki su kroz zadnjih osam mjeseci napravili na terenu i van njega sve što smo tražili od njih. Vidjelo se ta je to momčad puna zajedničkog duha koji nas je nosio od pobjede do pobjede. Nadam se da će ti igrači završiti u A reprezentaciji, neki će sigurno dobiti priliku jer tu ima potencijala".

Belgija je osigurala svjetsku smotru osvajanjem prvog mjesta u skupini: "Očekivao sam isto ono što je i bivši izbornik Štimac rekao, a to je da je Belgija rasla iz godine u godinu i da je vrlo, vrlo jaka. Sustavno rade i bili su nam najveća prepreka za prvo mjesto".

Kapetansku će vrpcu nastaviti nositi Darijo Srna, a Dejan Lovren i Ivan Strinić nakon novčane kazne nisu ispali iz konkurencije: "Računam na svakoga, ono što je bilo ostaje u prošlosti".

Kovač se obratio i navijačima hrvatske reprezentacije: "Ujediniti se mora ne samo momčad, nego cijela nacija. Impuls mora doći s terena. Siguran sam da nas hrvatski navijači nisu napustili, da će biti uz nas u nadolazeće dvije utakmice i budimo sretni da smo došli do dodatnih kvalifikacija. Neke momčadi nisu to mogle i pritisak će biti vrlo velik. Hvala mom prijatelju Igoru Štimcu, koji je napravio pola posla osvajanjem drugog mjesta, a mi moramo dovršiti posao. Štimac i ja smo se čuli i čestitao mi je. Pozivam i medije da nam pomognu, tako će nam biti puno lakše".

Domaća utakmica dodatnih kvalifikacija igrat će se u Zagrebu. "Jedino Maksimir ispunjava Fifine uvjete i nema se o čemu raspravljati. Volio bih da imamo više rješenja", pojasnio je Šuker. Novi izbornik Hrvatske U-21, najavio je, trebao bi biti poznat sredinom idućeg tjedna.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri