Šuker: "Prepuštamo budućnost Niki Kovaču"

16.10.2013.

Šuker: "Prepuštamo budućnost Niki Kovaču"

Nakon dvosatne sjednice, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je odluku o smjeni izbornika A reprezentacije, Igora Štimca, a pred novinare je izašao predsjednik Davor Šuker.

Hrvatska nacionalna selekcija okončala je natjecanje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine na drugom mjestu Skupine A, iza prvoplasirane Belgije, a nakon četiri susreta bez pobjede u studenome će zaigrati u dodatnim kvalifikacijama.

"Teško je u ovakvom trenutku donijeti ovako važne odluke, posebno zato što je Igor Štimac dugo radio na projektu Vatrenih i jer je imao maksimalnu podršku Hrvatskog nogometnog saveza. Odluka je pala zbog nastalih događaja, a to su loši rezultati i igre koje nisu na razini hrvatske nogometne reprezentacije", pojasnio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker.

Iznio je potom tri zaključka sa sjednice Izvršnog odbora: "Izvršni odbor O HNS-a raspravljao je na sjednici o stanju u A reprezentaciji. Na moj prijedlog IO je donio odluku - Igor Štimac razrješuje se dužnosti izbornika A reprezentacije te se raskida ugovor s njim. Niko Kovač imenuje se za v.d. izbornika A reprezentacije s namjerom da se imenuje za izbornika za sljedeći ciklus kvalifikacija, a što nije uvjetovano rezultatom u dodatnim kvalifikacijama za SP. Zbog nesportskog ponašanja i narušavanja ugleda reprezentacije na utakmici protiv Škotske, igrači Dejan Lovren i Ivan Strinić kažnjavaju se novčanom kaznom u iznosu od 20.000 eura".

Šuker je još nekoliko riječi posvetio Štimčevom odlasku s klupe: "Teško mi je zbog Igora Štimca, bivšeg suigrača, ali moramo paziti na ugled reprezentacije. Nije bilo lako jučer igrati i gubiti u Škotskoj, nogometnoj zemlji, i na kraju sam tužan zbog svih scena".

"Odluka je donesena jednoglasno po sve tri točke, to je važna i krucijalna poruka, da HNS brine o svom poslu. Prepuštamo budućnost Niki Kovaču i nadamo se da će nas odvesti na Svjetsko prvenstvo. Okrenuli smo mu se kao bivšem suigraču, kao kapetanu reprezentacije i kao onome tko je napravio odličan imidž na klupi mlade reprezentacije. Zaposlenik je u HNS-u i bilo je normalno da sada povede", nastavio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Šuker je upitan i smatra li se on odgovornim za ovakav rasplet zbivanja.

"Da nisam odgovorna osoba, ne bih danas ujutro u pet sati u zračnoj luci rekao sve što sam rekao. Pošto se nisam uplitao u pitanje igračkog kadra, ukoliko ne odemo na SP, odgovarat ću na idućim izborima", odgovorio je.

Hrvatska nogometna reprezentacija tako se okreće studenome i utakmicama koje će odlučiti o mogućem plasmanu u Brazil, pod vodstvom Nike Kovača.

"Nisam još nikada vidio takav entuzijazam za nekoga tko će postati v.d. Predstoji nam mukotrpan rad", zaključio je Šuker.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri