Scurich: "Ključno je privući mlade cure"

28.10.2013.

Scurich: "Ključno je privući mlade cure"

Rođena Amerikanka hrvatskog podrijetla koja profesionalno igra u Njemačkoj - ima li bolje osobe za ocjenu hrvatskog ženskog nogometa od Allison Lee Scurich?

Simpatična 27-godišnjakinja igra na poziciji stopera u SC Sandu u 2. Bundesligi, a od 2011. godine standardna je hrvatska reprezentativka.

Kako je Allison uopće došla do hrvatskog dresa?

"Dok sam igrala u Njemačkoj, tadašnji manager mi je dao ideju da bih mogla nastupati za Hrvatsku s obzirom na to da mi je otac Hrvat. Kontaktirala sam Ivu Landeku koja je kapetanica ekipe, ona me povezala s tadašnjim izbornikom i tako sam postala dio hrvatske reprezentacije što me čini jako sretnom. Žao mi je što sam propustila dvije godine u Europi da nisam učinila nešto po tom pitanju; štoviše, trebala sam se toga sjetiti dok sam studirala i igrala u SAD-u."

Veze s Hrvatskom su snažne:

"Djed mi je iz Čilipa, a baka s Mljeta, tako da mi je otac stopostotni Hrvat. Obitelj je još tamo, pokušavam doći svakog ljeta. Bila sam ovoga ljeta kod kuće u Kaliforniji, pa sam na Havajima bila na svadbi najbolje prijateljice i onda sam posjetila Split i Dubrovnik - nije loša kombinacija."

Hrvatska je u kvalifikacije krenula ohrabrujućim remijem protiv Irske, prije nego je u subotu u Sesvetama Slovačka bila bolja s 1:0:

"Uoči početka kvalifikacija bili smo svjesni kako smo slabo rangirani, no u ove dvije utakmice ušli smo s razmišljanjem da možemo napraviti dobar rezultat. Na terenu smo pokazali da imamo pravo na takav optimizam, iako je bilo razočaravajuće izgubiti dva boda protiv Irske u sudačkoj nadoknadi. Ipak, taj bod je bio dobar rezultat i na takvima moramo graditi temelje za budućnost."

Osjećate li da hrvatski ženski nogomet polako napreduje?

"Da, definitivno. Ovo mi je treća godina s Hrvatskom i osjećam napredak na svakom okupljanju. Ne poznajem dovoljno klupsku situaciju, ali znam da je problem što Osijek nema pravu konkurenciju u Hrvatskoj. Ne mislim da je rješenje samo da igračice odlaze u inozemstvo, moraju se stvoriti uvjeti za jaču i konkurentniju domaću ligu."

Kao osoba koja je prošla nogometnu školu u SAD-u, koja profesionalno igra u Njemačkoj te nastupa za hrvatsku reprezentaciju, Allison je sjajna osoba za pitanje - kako usporediti pristup ženskom nogometu u tim zemljama?

"Nevjerojatno su razlike. U Americi svaka petogodišnjakinja igra nogomet, puno ih nastavlja u srednjoj školi i potom na fakultetu. Puno je drugačije nego u Njemačkoj, a tamo je, pak, ženski nogomet puno prihvaćeniji nego u Hrvatskoj. No, i u Njemačkoj mnogima nije jasno što jedna cura iz Kalifornije radi igrajući profesionalno nogomet u Europi. Da ne govorim onda o rođacima u Dubrovniku koji misle da cure uopće ne bi trebale biti na travnjaku."

Je li takav stav moguće promijeniti?

"Sigurna sam da jest, no potrebno je dosta vremena. Vidjela sam i u Njemačkoj koliko su se stvari promijenile u samo 5-6 godina. Ključno je u nogomet privući djevojčice od pet-šest godina, da njihovim roditeljima postane normalno ići na utakmice i da to onda postane dio kulture. Vidim kako Savez uvodi promjene, bila je odlična ideja da igramo u Sinju gdje smo imali lijepu potporu - važno je pokazati cijeloj državi da postoji ženska reprezentacija i da cure igraju nogomet."

Hrvatsku u srijedu očekuje gostovanje u Frankfurtu kod šesterostrukih uzastopnih prvakinja Europe, reprezentacije Njemačke. Razlog za strah ili utakmica kojoj se treba veseliti?

"Očito, mi u takvoj utakmici nemamo što izgubiti. Nema straha, znamo da moramo dati sve od sebe u tih 90 minuta i tomu se veselimo. U zadnja dva ciklusa igrali smo s Nizozemskom i Engleskom i znamo kako je igrati s takvim ekipama. To nam može biti samo od pomoći, koliko god teško bilo. Vjerujem da svatko pojedinačno može puno naučiti u takvoj utakmici."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri