Landeka: "S pravom se nadamo pobjedi"

25.10.2013.

Landeka: "S pravom se nadamo pobjedi"

Uoči novog kvalifikacijskog ogleda hrvatske ženske reprezentacije razgovarali smo s kapetanicom ekipe Ivom Landekom.

24-godišnja vezna igračica izvest će u subotu u Sesvetama u 14 sati svoje suigračice na teren protiv Slovačke u potrazi za prvom pobjedom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se 2015. godine igra u Kanadi.

Landeka je nakon početaka u Dinamo Maksimiru sreću potražila u inozemstvu, a preko austrijskog St. Veita i poljske Unije stigla je do najjače europske lige - od 2012. godine nastupa u njemačkoj Bundesligi za Jenu.

Hrvatska je u prvom kolu u Sinju odigrala 1:1 protiv Irske i tako najavila napredak u odnosu na prethodne godine. Ipak, ostaje žal za propuštenom prigodom jer Hrvatska je primila izjednačujući pogodak u sudačkoj nadoknadi:

"Da nam je prije utakmice netko ponudio 1:1, vjerojatno bismo to prihvatili jer su Irkinje na rang-listi ipak prilično ispred nas. No, prema onome što smo pokazali na utakmici mislim da možemo žaliti za pobjedom."

S Landekom smo razgovarali u hotelu Aristos gdje se djevojke pripremaju za subotnji ogled sa Slovačkom, a kapetanica je potvrdila dojam kako pripreme pod vodstvom izbornice Marije Damjanović protječu u dobroj atmosferi:

"Atmosfera u reprezentaciji je uvijek odlična i pozitivna. Sve cure se vesele okupljanjima, željne smo i orne odigrati dobru utakmicu. Mislim da se s pravom možemo nadati pobjedi. Protiv Irske smo prvo poluvrijeme odigrali jako dobro i na temelju toga mislim da imamo pravo na optimizam. Neće biti lako, Slovakinje su dobra ekipa, ali ako budemo na pravom nivou vjerujem da možemo do pobjede."

Hrvatski ženski nogomet još uvijek je na marginama zanimanja javnosti, no Landeka smatra kako se to može promijeniti:

"Vjerujem da se pristupom ljudi koji vode ženski nogomet to može unaprijediti. Mišljenja sam kako sustav treba razviti, djevojkama omogućiti školovanje uz nogomet i privući više mladih djevojaka u sport. Dugi niz godina smo u donjem europskom domu, osjećam kako polako krećemo prema naprijed, ali potrebno je uložiti još puno vremena, truda i sredstava."

Nakon susreta protiv Slovačke, Hrvatsku čeka gostovanje kod najjače europske ekipe, šesterostrukih uzastopnih prvakinja Europe, reprezentacije Njemačke. Razlog za strah ili prilika za učenje?

"Svakoj igračici je želja igrati protiv takvog suparnika. Pojedinačno i kolektivno ćemo moći bolje osjetiti gdje smo i kako stojimo. Straha nemamo, a naravno da respekt imamo. Mislim da bismo u takvu utakmicu trebali ući tako da u njoj uživamo - ne pruža se svaki dan prilika igrati s takvom ekipom."

Skupina uz navedene suparnice donosi i Ruskinje te Slovenke - snažne protivnice, ali protivnice kojima bi ova pomlađena Hrvatska mogla pomrsiti račune:

"Nama je svaka skupina teška jer smo, nažalost, još daleko od zapadne Europe. No, vjerujem da s dobrim dijelom ovih reprezentacija možemo igrati i cilj nam je protiv takvih reprezentacija pokazati hrvatski ženski nogomet u najboljem svjetlu."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri