Bačić: "U Njemačkoj smo pokazale srce vatreno"

05.11.2013.

Bačić: "U Njemačkoj smo pokazale srce vatreno"

Trenutno možda u Arsenalu ne igraju Hrvati, ali zato igra jedna - Hrvatica. Razgovarali smo s Doris Bačić, vratarkom hrvatske reprezentacije i slavnog londonskog kluba.

Javnost je ovoga ljeta imala priliku malo više naučiti o simpatičnoj 18-godišnjoj vratarki kada je atraktivno zazvonila vijest da je jedna hrvatska reprezentativka stavila potpis na ugovor s Arsenalom koji je i u damskom nogometu isto što i u muškom - institucija engleskog i europskog nogometa.

Kako je Doris uopće završila u nogometu?

"Počela sam trenirati judo, ali zbog velikih problema s kralješnicom trebala sam odabrati aktivniji sport. Kako sam iz Neuma, nogomet je bio lagan izbor jer svi su se bavili nogometom, a i obitelj mi ima puno poveznica s nogometom i nogometašima."

Izuzetan talent rezultirao je strelovitim usponom - ŽNK Osijek, reprezentacija i sada Arsenal Ladies:

"Za taj transfer najzaslužnija je utakmica protiv Engleske u gostima gdje smo izgubile 3:0. Dobro sam branila na toj utakmici i kasnije sam dobila dosta ponuda iz klubova poput Bayerna, Chelseaja ili Bayera. Arsenal je, ipak, Arsenal."

Na pitanje o uvjetima rada, Doris nije sakrila svoj široki osmijeh:

"Živim u kući u naselju gdje nam je kamp. Imamo dvije minute do trening igrališta, u istom smo kampu gdje i muškarci. Uvjeti su fantastični, neusporedivi s uvjetima u Hrvatskoj čak i za muškarce, kamoli za žene. U klubu iznimno poštuju gospodu Šukera i Eduarda, pa jako cijene hrvatske nogometaše."

A sada očito i nogometašice. Ispred Doris je legenda kluba, Emma Byrne, no Bačić je dobivala redovito prilike:

"Branila sam u kup utakmicama te u jednoj utakmici u prvenstvu. Byrne ima 34 godine, izuzetno je poštujem, kao i ona mene. Odlično se slažemo, puno mi je pomogla u prilagodbi. Svjesna je kako joj je ovo pretposljednja ili posljednja sezona i drago joj je da je klub doveo mladu i perspektivnu vratarku."

Nakon remija protiv Irske na otvaranju kvalifikacija za SP 2015. godine u Kanadi, Hrvatska je upisala dva poraza - razočaravajućih 0:1 kod kuće protiv Slovačke i ohrabrujućih 0:4 u Njemačkoj:

"Dojmovi iz Njemačke su odlični. Imali smo 0:0 na poluvremenu s jednom Njemačkom, ponajboljom svjetskom reprezentacijom. Izgubili smo samo 4:0, a znamo s kolikom razlikom su svladale Rusiju i Sloveniju. Stvarno sam ponosna na sve cure i na igru, mislim da smo odigrale sjajno. Da smo mogle izdržati i fizički biti na razini iz prvog poluvremena, nisam sigurna bi li nam uopće zabile pogodak."

Presudila je fizička sprema, smatra Bačić:

"Ne mislim da su nas nadigrale nogometno, tehnički ili taktički, ali imale su više snage. Vidio se oko 60. minute veliki pad - u prvom dijelu smo mi igrale, nismo se samo branile, imale smo i nekoliko šansi."

Takav poraz ohrabrio je hrvatske nogometašice:

"Kada pogledamo kako smo izgubile protiv Slovačke, a onda ovako odigrale protiv Njemačke, jasno nam je da možemo puno bolje. Ova utakmica mora nam biti pokazatelj za dalje."

Naravno, i motiv je drugačiji kada se igra pred punim stadionom i protiv šesterostrukih uzastopnih prvakinja Europe:

"Sigurno da nam je motivacija bila snažna, želiš se pokazati protiv najjačih. Pokazale smo i srce i želju i volju, i mislim da je to naše srce vatreno presudilo u toj utakmici."

Bačić je zasigurno jedan od razloga za optimizam po pitanju budućnosti ove selekcije:

"Ima nas 5-6 iz U-19 reprezentacije u A selekciji što je odlično. Još uvijek su tu i starije od kojih se puno može naučiti. Imamo svijetlu budućnost, a nadam se da će to i javnost prepoznati."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri