Podizanje razine svijesti o zdravlju srca

Nogometna podrška Svjetskom danu srca

29.09.2015.

Nogometna podrška Svjetskom danu srca

Danas se u organizaciji Svjetskog srčanog saveza (WHF) obilježava Svjetski dan srca kako bi se podigla razina svijesti i obrazovanja o zdravlju srca te kardiovaskularnim bolestima. Projektu u kojem je jedan od partnera UEFA podršku je i ove godine dao i Hrvatski nogometni savez.

Svjetski dan srca (WHD) svake se godine obilježava 29. rujna, a prilika je to da se ljudi diljem svijeta na najbolji mogući način informiraju o kardiovaskularnim bolestima (CVD). Iste uključuju bolesti srca te srčane udare koji su u današnje vrijeme vodeći uzrok smrti diljem svijeta. Naime, bolesti srca uzimaju 17.3 milijuna života svake godine, a procjenjuje se da će do 2030. godine ta brojka porasti na 23 milijuna. U 80% slučajeva ranih smrti uzroci su upravo pušenje, nezdrave dijete, fizička neaktivnost, loša prehrana i nezdrav način života.

Upravo stoga izuzetno je važno obrazovati ljude o kardiovaskularnim bolestima te kako ih unaprijed izbjeći, spriječiti, ali i kontrolirati.

Svjetski dan srca, osmišljen od strane Svjetskog srčanog saveza (WHF), daje priliku da kao poseban događaj koji se obilježava diljem svijeta, ukaže i obrazuje pojedince, obitelji, zajednice, Vlade raznih zemalja, ali i brojne sportske organizacije i nacionalne Saveze o navedenom problemu, ali i da isti daju svoj doprinos boljoj obrazovanosti i upućenosti stanovništva u probleme i moguću smrtnost koju kardiovaskularne bolesti sa sobom nose.

Često se događa da moderni način života, kao i okolina u kojoj živimo ispada krivac za lošu prehranu kako kod kuće tako i u obrazovnim institucijama, a kao krivac se ističu i velika izloženost i podložnost duhanu, alkoholu, brzoj prehrani, nedostatak vremena za vježbanje i bavljenje aktivnostima, sve to i zbog užurbanosti koju današnjica donosi.

Ivan Rakitić
Foto: Arhiva HNS

Europska pa tako i hrvatska nogometna obitelj i ove godine želi dodatno obrazovati i uputiti ljude u važnost i prednosti zdravog načina života, očuvanja svoga zdravlja, posebice zdravlja srca, kao i potrebite aktivnosti, rekreacije, ali i srcu zdrave okoline u kojoj se nalazimo. Sve to, naravno, i kako bi se smanjila prerana smrtnost upravo od kardiovaskularnih bolesti.

Brojni sportaši diljem zemalja, poput hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića, ali i drugih poput njegovih nogometnih kolega Nacha Monreala i Alvara Arbeloe, već su dali svoju podršku ovome projektu te su otkrili koliko su zdrava prehrana i aktivnosti važni ne samo za njihova vrlo dobra izdanja na terenu već i u njihovoj svakodnevici.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati "Raketu" i druge nogometaše kako za Uefu govore o važnosti zdrave prehrane i aktivnosti: VIDEO

Pridružite se i Vi ovome projektu, okrenite se zdravijim navikama i načinu života te donesite pravilne odluke za zdravlje Vašeg srca bilo u Vašoj svakodnevici, poslovnom ili obrazovnom okruženju, kao i mjestu za igru, rast i razvoj Vaše djece.

Samom projektu možete se priključiti tako da se okrenete zdravijim navikama kako za Vas tako i Vašu obitelj, ali i za Vaše kolege i suradnike, a možete pripomoći i u širenju svijesti o istom na Vašim profilima na društvenim mrežama uz hashtagove #WHD2015, #WorldHeartDay, #heartchoices, #SvjetskiDanSrca, a posebice dijeljenjem Vaših novih zdravih odluka i primjera.

Više o samom Svjetskom danu srca te Vašem doprinosu možete saznati i na worldheartday.org.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri