Hrvatska u europskom "šeširu"

FIFA objavila proceduru ždrijeba za SP

03.12.2013.

FIFA objavila proceduru ždrijeba za SP

Svjetska nogometna federacija obznanila je podjelu reprezentacija po "šeširima" za ždrijeb Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu.

Ždrijeb nadolazeće svjetske smotre, koji će biti održan u petak, 6. prosinca, s početkom u 17 sati po hrvatskom vremenu, svoj je uvod imao u mjestu Costa do Sauipe, gdje je FIFA na konferenciji za medije potvrdila sastave "šešira" iz kojih će reprezentacije biti izvlačene.

Prema listopadskoj ljestvici Fife, za nositelje su određeni domaćin Brazil te Španjolska, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj i Švicarska.

U drugi su šešir svrstane preostale južnoameričke reprezentacije te pet predstavnika Afrike, dok treći čine momčadi iz Azije i Sjeverne Amerike.

Posljednji šešir ispunile su preostale europske reprezentacije, među kojima je i Hrvatska. S obzirom da ih ima devet, jedna će reprezentacija na početku ždrijeba biti izvučena u drugi šešir, a potom i biti smještena u jednu od skupina s južnoameričkim nositeljem. Osim europskih reprezentacija, kojih može biti najviše dvije u jednoj skupini, niti jedna druga reprezentacija ne može zaigrati sa suparnicima s istog kontinenta.

Brazil će kao domaćin zauzeti poziciju A1, a preostale pozicije unutar skupina također će biti određene ždrijebom.

"Bliži nam se sjajno Svjetsko prvenstvo. Odlučili smo se za ždrijeb te jedne europske reprezentacije u drugi šešir, umjesto podjele prema ljestvici, zato što se radi o - ždrijebu, odnosno izvlačenju, i to je bolji izbor od unaprijed određene podjele", poručio je predsjednik Fife Joseph Blatter.

Glavni tajnik Fife, Jerome Valcke, najavio je kako će nagradni fond Svjetskog prvenstva biti povećan za 33 posto u odnosu na 2010. godinu. Konačna potvrda podjele financijskog "kolača" stići će nakon sastanka Izvršnog odbora Fife u srijedu.

1. šešir: Brazil, Španjolska, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj, Švicarska
2. šešir: Čile, Ekvador, Alžir, Kamerun, Gana, Obala Bjelokosti, Nigerija.
3. šešir: Kostarika, Honduras, Meksiko, SAD, Australija, Iran, Japan, Južna Koreja.
4. šešir: Bosna i Hercegovina, Engleska, Italija, Rusija, Nizozemska, Portugal, Hrvatska, Grčka, Francuska.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri