FIFA objavila nagradni fond za SP u Brazilu

05.12.2013.

FIFA objavila nagradni fond za SP u Brazilu
Foto: Getty Images

Izvršni odbor Fife povisio je nagradni fond na Svjetskom nogometnom prvenstvu za 37 posto u odnosu na turnir na jugu Afrike prije četiri godine.

Nakon sastanka Izvršnog odbora uoči ždrijeba skupina, Svjetska nogometna federacija objavila je i konačne podatke o nagradnom fondu za nadolazeću svjetsku smotru u Brazilu.

Sudionici završnog turnira, 32 reprezentacije, podijelit će svotu od ukupno 358 milijuna američkih dolara. Pobjedniku će pripasti 35 milijuna američkih dolara, finalistu 25, trećeplasiranom  22, a četvrtoplasiranom 20 milijuna.

Četvrtfinalisti će dobiti 14 milijuna dolara, reprezentacije koje stignu do osmine finala 9 milijuna, a one koje se oproste u grupnoj fazi dobit će 8 milijuna dolara.

Svaka će reprezentacija koja će nastupiti na Svjetskom prvenstvu dobiti i 1,5 milijuna američkih dolara za troškove priprema, dok je 70 milijuna američkih dolara pripremljeno za klubove čiji će igrači bio dio turnira u Brazilu. FIFA je namijenila i dodatnih 100 milijuna američkih dolara za program zaštite klubova, koji je na snazi od 2012. godine.

U odnosu na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine, FIFA će izdvojiti 37 posto više financijskih sredstava.

Predsjednik Fife, Joseph Blatter, istaknuo je na konferenciji za medije u četvrtak i kako vjeruje da će svi problemi oko infrastrukture u Brazilu biti riješeni na vrijeme.

"Sigurnost je važan dio organizacije svakog događaja, a još je važniji na sportskim događajima s obzirom da uključuje emocije i strast. Problemi s Kupa konfederacija već su uzeti u obzir, a na sastanku Izvršnog odbora dugo smo razgovarali o ovoj temi. Pitanje je povjerenja, a FIFA vjeruje Brazilu da ima sustav koji će navijačima omogućiti mirno praćenje Svjetskog prvenstva", rekao je Blatter.

Odlučeno je i kako će domaćin ženskog Svjetskog prvenstva 2016. godine za uzrast do 17 godina biti Jordan, a za uzrast do 20 godina Južnoafrička Republika. Svjetsko prvenstvo za nogometaše do 17 godina bit će 2017. godine održano u Indiji, a za nogometaše do 20 godina u Južnoj Koreji. Fifine Kongrese 2016. i 2017. godine ugostit će Ciudad de Mexico, odnosno Kuala Lumpur.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri