"Ples kuglica" u Brazilu

Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska čeka protivnike

06.12.2013.

Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska čeka protivnike
Foto: Getty Images

Hrvatska nogometna reprezentacija, kao jedan od sudionika Svjetskog prvenstva u Brazilu, u petak će saznati svoje protivnike u grupnoj fazi natjecanja.

Brazilsko odmaralište Costa do Sauipe ugostit će u petak ceremoniju ždrijeba skupina Svjetskog prvenstva 2014. godine.

Među 32 zemlje sudionice nalazi se u Hrvatska, koja je smještena u europski "šešir", zajedno s još osam reprezentacija, Bosnom i Hercegovinom, Engleskom, Italijom, Rusijom, Nizozemskom, Portugalom, Grčkom i Francuskom.

Za nositelje su prema plasmanu na Fifinoj ljestvici određeni Brazil, Španjolska, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj i Švicarska. U drugom "šeširu" nalaze se preostale dvije južnoameričke reprezentacije, Čile i Ekvador, te pet predstavnika Afrike, Obala Bjelokosti, Nigerija, Kamerun, Gana i Alžir. U trećem su "šeširu" reprezentacije iz Sjeverne Amerike i Azije, SAD, Meksiko, Honduras, Kostarika, Japan, Južna Koreja, Iran i Australija.

Na početku ždrijeba jedna će od devet europskih momčadi iz četvrtog "šešira" ždrijebom biti prebačena u drugi te će potom biti izvučena u skupinu s južnoameričkim nositeljem.

Hrvatski izbornik Niko Kovač ne opterećuje se mogućih ishodima ždrijeba, premda je svjestan da postoji i prilično nezgodna opcija:

"Mi ne možemo utjecati na ždrijeb, pa nemam ni neke favorite. Prihvatit ćemo ono što nam kuglice donesu i za te protivnike ćemo se maksimalno pripremiti. Ipak, volio bih izbjeći poziciju one europske reprezentacije koje neće biti u četvrtoj jakosnoj skupini. Ta će reprezentacija dobiti jednu od četiri najjače južnoameričke selekcije i još jednu snažnu europsku, što je težak put koji bi bilo zgodno izbjeći", rekao je.

Hrvatska je u svom premijernom nastupu na Svjetskom prvenstvu, u Francuskoj 1998. godine, za protivnike u skupini dobila Argentinu, Japan i Jamajku. Četiri godine poslije, u Japanu i Južnoj Koreji, odmjerila je snage s Italijom, Meksikom i Ekvadorom. U Njemačkoj 2006. godine, kuglice su joj donijele Brazil, Japan i Australiju.

Ceremonija ždrijeba počinje u 13 sati po lokalnom, odnosno u 17 sati po hrvatskom vremenu. Nakon ždrijeba, na službenoj internetskoj stranici Hrvatskog nogometnog saveza (www.hns-cff.hr) bit će dostupne i izjave izbornika Nike Kovača.


Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri