Odaberite najboljeg

Oni su obilježili reprezentativnu 2015. godinu

28.12.2015.

Oni su obilježili reprezentativnu 2015. godinu
Foto: Arhiva HNS

Iza hrvatske reprezentacije još je jedna uspješna godina koju ćemo pamtiti po ostvarenom plasmanu na Euro 2016. Ukupno je 31 igrač oblačio hrvatski dres u protekloj godini, a njih 11 upisivalo se među strijelce.

Vatreni su u 2015. odigrali osam utakmica te upisali pet pobjeda, dva neriješena rezultata i poraz u Norveškoj. Pritom je Hrvatska zabila 17 golova, primila pet, zaradila 16 žutih te tri crvena kartona (Čop, Ćorluka, Srna). Uz Darija Srnu, kao kapetani su Hrvatsku na utakmice poveli i Mario Mandžukić (Gibraltar) te Luka Modrić (Azerbajdžan).

Niz je nogometaša koji su tijekom 2015. za reprezentaciju odigrali zapažene partije. Kao odlično rješenje nametnuo se Marcelo Brozović sa sedam nastupa i dva pogotka, a završnicu godine izvrsno je odigrao Nikola Kalinić, odigravši važnu ulogu u utakmicama u kojima je Hrvatska osigurala plasman na Euro. Mario Mandžukić je s tri pogotka podijelio prvo mjesto na ljestvici strijelaca u 2015. s Ivanom Perišićem, a svoju svjetsku klasu često su pokazivali Ivan Rakitić i Luka Modrić. Standardno kvalitetan bio je Vedran Ćorluka, svoj prvijenac zabio je Mateo Kovačić, a Milan Badelj u više je navrata pokazao da se na njega može ozbiljno računati. Šime Vrsaljko nametnuo se kao sjajna alternativa uvijek vrijednom kapetanu Srni, a kao novo ime istaknuo se Marko Pjaca s pet nastupa. Golove su zabijali i Olić, Pranjić, Schildenfeld, Anas Sharbini i Andrej Kramarić.

Ipak, izdvojili smo trojicu igrača koji su impresionirali kontinuitetom dobrih nastupa u dresu Hrvatske kroz 2015. godinu.

(Napomena: U narednim danima birat ćemo i hrvatskog nogometaša godine, gdje ćemo u obzir uzeti i klupska ostvarenja).

Ivan Perišić

26-godišnji krilni napadač nastavio je u 2015. onako kako je završio prethodnu godinu. Nakon što je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bio po općoj ocjeni najbolji igrač Hrvatske, Perišić je isti tempo zadržao i u kvalifikacijama za Euro 2016. tijekom kojih je bio najučinkovitiji igrač Hrvatske sa šest pogodaka i tri asistencije.

Perišić je jedini reprezentativac koji je igrao u svih osam utakmica u 2015. godini, a pritom je zabio tri pogotka, uključujući i pobjednički pogodak na Malti, vrijedan plasmana na Euro.

Foto: Drago Sopta/HNS

Načeo je i Bugarsku (kasnije i asistirao za treći pogodak), a zabio je važan pogodak i Norveškoj za 2:0. Perišić je tako bio ključna figura i Kovačevih i Čačićevih planova, probojno i konkretno krilo koje zabija, asistira, stvara višak, ali se i u sudačkoj nadoknadi u riješenoj utakmici u sprintu vraća odraditi obrambene zadatke. Visoku klasu prepoznao je i talijanski velikan Inter koji je upornošću slomio otpor Wolfsburga u ljetnom prijelaznom roku.

Perišiću će Euro 2016. biti treće veliko natjecanje s Hrvatskom, ali prvo na koje dolazi kao neosporna zvijezda i jedna od ključnih karika Vatrenih. Ne sumnjamo da će takav status opravdati i svojim igrama.

Danijel Subašić

Strpljivi Zadranin dočekao je svoju priliku na vratima reprezentacije nakon reprezentativnog umirovljenja Stipe Pletikose te ju je na najbolji mogući način iskoristio.

Popularni Suba za Hrvatsku je upisao 18 nastupa, i pritom čak 11 puta sačuvao mrežu netaknutom. S prosjekom od 0.44 primljenih golova po utakmici, Subašić je trenutno najuspješniji hrvatski vratar među onima s više od dva nastupa za reprezentaciju.

Foto: Drago Sopta/HNS

U 2015. godini propustio je samo gostovanje u Rusiji zbog ozljede, a u sedam nastupa primio je četiri pogotka. Pamtit ćemo niz važnih obrana protiv Norveške u trenucima kada se utakmica "lomila", kao i sigurne intervencije protiv Italije na Poljudu. Na kraju kvalifikacija je sačuvao prazne mreže u utakmicama koje je Hrvatska morala dobiti, protiv Bugarske i Malte, završivši Europske kvalifikacije kao jedini hrvatski reprezentativac koji je odigrao svih 900 minuta.

Subašić je impresionirao pouzdanošću i sigurnošću, odličnim intervencijama na gol-crti, ali i pravovremenim istrčavanjima i reakcijama u 1 na 1 situacijama. Euro 2016. bit će mu prvo veliko natjecanje s Hrvatskom na koje odlazi kao prvi vratar, ali u ovakvoj formi Subašić će biti i više nego dostojan nasljednik Dražena Ladića, Stipe Pletikose, Tomislava Butine, Marjana Mrmića i Vedrana Runje koji su branili za Hrvatsku na europskim prvenstvima.

Domagoj Vida

Uvijek nasmiješeni Slavonac dobio je priliku zaigrati na poziciji stopera uz Vedrana Ćorluku na gostovanju u Bugarskoj, a dobivenu šansu iskoristio je tako dobro da je danas neupitni prvotimac Hrvatske.

Vida je od tog gostovanja u Sofiji odigrao sve kvalifikacijske minute za Hrvatsku, a u 2015. godini propustio je samo prijateljski okršaj s Gibraltarom u Varaždinu jer je bio "zauzet" osvajanjem dvostruke krune s kijevskim Dynamom.

Vida je igrao kvalifikacije bez pogreške, noseći se odlično sa svim izazovima na zemlji i u zraku. Pamtimo važne reakcije protiv Norveške u Zagrebu kao i protiv Italije u Splitu. Vida je bio među rijetkima koji su položili ispit i u blijedim partijama Hrvatske u Bakuu i Oslu, potvrdivši i u tim utakmicama da je uvijek pouzdan, beskompromisan, čvrst, borben, brz i hrabar.

Foto: Drago Sopta/HNS

Premda obrambeni igrači rijetko dobiju zasluženu pažnju medija i javnosti, nitko neće osporiti činjenicu da je Vida bio među najboljim i najkonstantnijim hrvatskim igračima u kvalifikacijama, a tako i u 2015. godini.

Na velikim natjecanjima upisao je samo jedan nastup na Euru 2012. (bio u kadru i na SP-u 2014. godine), ali zato će u Francuskoj zasigurno biti jedan od glavnih oslonaca igre Vatrenih.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri