Hrvatska spremna za prvi ogled

Stanković: "Na EP-u je samo elita, a Kazahstan je ključ"

04.02.2016.

Stanković: "Na EP-u je samo elita, a Kazahstan je ključ"
Foto: Drago Sopta/HNS

Dan uoči prve utakmice u Beogradu, izbornik hrvatske reprezentacije u futsalu Mato Stanković prenio je očekivanja i analizirao protivnike.

Hrvatska će na EP-u u Srbiji nastupiti u Skupini C, u kojoj se nalaze još momčadi europskog doprvaka Rusije te ambicioznog Kazahstana. U prvoj je utakmici Rusija svladala Kazahstan 2:1 te povela na tablici.

"Kazahstan ima Brazilce koji su nositelji igre klupskog prvaka Europe, a Rusima je prva petorka praktično brazilska. Kazahstan veliku većinu utakmice igra s brazilskim igračem-vratarom, koji jako dobro igra nogom. No, veći je problem što time ne dopuštaju protivniku razviti svoju igru, razbija se ritam, uvlače nervozu i samo se čeka trenutak kada će im protivnik postati nervozan. To su pokazali i protiv Rusa, a osim toga jako su dobri u prekidima", sažeo je hrvatski izbornik Mato Stanković.

"Napravili smo video-analizu i napravit ćemo sve što možemo. Moramo biti strpljivi, ne žuriti, a ovisno o razvoju zbivanja možda i mi upotrijebimo njihov sustav makar ga niti jedan trener ne voli. On uništava futsal i može biti zanimljiv samo navijačima momčadi koja tako igra u trenucima kad ne mora. Rusija puno rotira, koristi 10 do 12 igrača, i njihov je neskriveni cilj ulazak u finale. Igrali smo s njima i prijateljske utakmice koje su završile neriješeno i bili bismo sretni da tako bude i u Srbiji. Ipak, više ćemo znati poslije susreta s Kazahstanom", najavio je Stanković prije ogleda s Kazahstancima u Areni Beograd, u petak s početkom u 18:30.

Hrvatski izbornik pritom ističe važnost samog nastupa na EP-u, s obzirom da mali broj reprezentacija koje prođu na završni turnir. Natjecateljskog motiva, naravno, ne nedostaje.

"Nama je najvažnije da smo opet ovdje, po treći put zaredom na europskoj smotri, i cilj nam je potvrditi prošle rezultate, odnosno pokazati da plasmani u polufinale i četvrtfinale nisu bili slučajni. Na prošlom EP-u nitko nam nije dao ni gram šanse protiv Španjolske pa smo ipak iznenadili mnoge i odigrali neriješeno. U futsalu je jako teško izboriti plasman na EP, ovdje dođe samo elita i svako opuštanje može biti presudno. Ipak, svako natjecanje nosi motiv da se napravi još više, prije svega plasman u drugi krug, premda našu skupinu nazivaju skupinom smrti. Ključ je protiv Kazahstana, odradimo li to kako treba, četvrtfinale je izgledno", kaže.

Za razliku od nedavnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kolumbiji, odigranih u prosincu u Osijeku, Hrvatska ima bolji zdravstveni bilten.

"Manje-više smo zdravi, Jukić ima problem s prstom, Đuraš ima upalu grla, no svi ostali su nam se vratili i to nam je važno jer se nama svaki veći izostanak odmah osjeti. S obzirom na rad u mlađim uzrastima, odnosno reprezentaciji U-21, vjerujem da će Hrvatska kroz nekoliko godina doći na razinu onih sastava koji mogu koristiti i po desetak jednako kvalitetnih igrača po utakmici. U kvalifikacijama za SP nismo bili pravi, i ispričao bih se svima koji nas vole. Imali smo sve uvjete, no uništile su nas ozljede te možda podsvjesno podcjenjivanje Bjelorusije. Naravno da poslije takvog rezultata treba preispitati neke stvari, ali vratili smo dobru atmosferu i željni smo pokazati da smo prava momčad i da je ono što se dogodilo u Osijeku slučajnost", rekao je hrvatski izbornik za hns-cff.hr.

Što se naposljetku može očekivati od Hrvatske na Europskom prvenstvu te tko su glavni favoriti za titulu?

"Dovoljno smo pametni i profesionalni, imamo odlične uvjete i podršku HNS-a, posebno predsjednika Šukera, i hvala im na tome, i jedini nam je cilj da odigramo kako znamo i možemo, na gornjoj granici mogućnosti. Ne razmišljamo o suparniku o četvrtfinalu, suludo bi bilo pričati o tome, ali nitko nas nije posebno nadigrao proteklih godina. Idemo prvo odraditi skupinu pa što bude".

"Na ovom EP-u mnoge reprezentacije mogu iznenaditi, no tri su najbolje momčadi Španjolska, Italija i Rusija, a i Portugal je uvijek tu negdje. Nitko ne može sa sigurnošću računati na pobjedu, a iznenaditi bi mogao domaćin Srbija, na krilima publike", zaključio je Mato Stanković.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri