20 golova u 104 nastupa

Ivica Olić: Neizostavni strijelac i ljubimac navijača

02.03.2016.

Ivica Olić: Neizostavni strijelac i ljubimac navijača
Foto: Drago Sopta/HNS

Ivica Olić, jedan od reprezentativaca s više od stotinu nastupa za Hrvatsku, objavio je u srijedu oproštaj od dresa nacionalne selekcije.

Ivica Olić donio je odluku o završetku reprezentativne karijere, a kao posljednja će mu utakmica za Vatrene tako ostati upisana pobjeda na Malti (1:0) kojom je Hrvatska osigurala plasman na Europsko prvenstvo u Francuskoj ovoga ljeta.

 

Napadač rođen 14. rujna 1979. godine u Davoru kod Nove Gradiške postao je jedan od simbola požrtvovnosti te primjer kako se izvanrednim trudom i zalaganjem mogu postići i najveći nogometni uspjesi.

Nakon igračkih početaka u Posavcu te Marsoniji, u kojoj je ušao u svijet seniorskog nogometa 1996. godine, zaputio se u inozemstvo te okušao u berlinskoj Herthi, a po povratku u Marsoniju izborio se za transfer u Zagreb 2001. godine.

Foto: Drago Sopta/HNS

U Kranjčevićevoj je ispisao povijest osvojivši naslov prvaka Hrvatske, a tom je prigodom osvojio i titule prvog strijelca i najboljeg igrača lige. U dresu Dinama, od 2002. godine, ponovno je bio prvi topnik i najbolji igrač prvenstva, da bi zatim otišao u Rusiju.

Kao igrač moskovskog CSKA, od 2003. do 2006. godine, uzeo je tri naslova prvaka Rusije, dva domaća kupa i jedan superkup, a okitio se i europskim naslovom, Kupom Uefe 2005. godine.

To mu je bila itekako dovoljna preporuka za novi pokušaj u Bundesligi, a slavni HSV pomogao je spasiti od ispadanja, dok su mu brojni pogoci osigurali mjesto među ljubimcima navijača, ali i transfer u jedan od najvećih klubova na svijetu - Bayern.

Foto: Drago Sopta/HNS

U Münchenu mu također nije nedostajalo trofeja. Osvojio je naslov prvaka, kup i superkup, a posebno su mu pamtljiva dva nastupa u finalima Lige prvaka, uključujući i onaj nakon polufinalnog hat-tricka Lyonu. Te je sezone bio i drugi najbolji strijelac elitnog europskog natjecanja.

No, niti tu mu nije bio kraj. Odlaskom u Wolfsburg nastavio je tresti tuđe mreže i biti jedan od nositelja igre, a 2015. godine vratio se pomoći HSV-u osigurati još jednom prvoligaški status.

Nakon prolaska kroz mlađe reprezentativne kategorije, prvu utakmicu u dresu Vatrenih Olić je ubilježio 2002. godine protiv Bugarske, a već je iste godine zaigrao na Svjetskom prvenstvu i postigao pogodak u pobjedi protiv Italije, pogodak koji ističe kao jedan od najdražih u karijeri.

Foto: Drago Sopta/HNS

Kao neizostavan izbor svih izbornika, hrvatske je boje branio na svim budućim velikim natjecanjima - europskim smotrama 2004. i 2008. te svjetskim smotrama 2006. i 2014. godine - a propustio je tek EP u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine zbog ozljede.

Strijelac nekolicine izrazito važnih kvalifikacijskih golova, poput onih Bugarskoj, Engleskoj, Turskoj ili Srbiji, ostat će zapamćen i po golu Kamerunu u Brazilu, čime je postao tek drugi igrač u povijesti nogometa koji je na Svjetskom prvenstvu postizao golove s 12 godina razmaka.

Do reprezentativne je "stotke" i društva Srne, Pletikose, Šimunića i Šimića stigao u Milanu protiv Italije, a reprezentativnu je mirovinu zaslužio s ukupno 20 golova u 104 nastupa i posebnim mjestom u srcima hrvatskih navijača.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri