Održan malonogometni turnir

Obilježen Treći međunarodni dan sporta za razvoj i mir

05.04.2016.

Obilježen Treći međunarodni dan sporta za razvoj i mir
Foto: Arhiva HNS

Na Zagrebačkom Velesajmu održan je malonogometni turnir povodom obilježavanja Trećeg međunarodnog dana sporta za razvoj i mir.

U travnju 2014. godine Ujedinjeni narodi i Međunarodni olimpijski odbor potpisali su povijesni sporazum s ciljem osnaživanja suradnje ovih dviju organizacija na najvišoj razini. Sporazum naglašava da MOO i UN dijele jednake vrijednosti za doprinos miru i boljem svijetu kroz sport kao univerzalnoj vrijednosti čovječanstva.

U rujnu 2015. godine Ujedinjeni narodi prihvatili su rezoluciju "Program za održivi razvoj 2030." u kojoj se nalazi akcijski plan za globalni prosperitet, planetu i čovječanstvo. Uloga sporta opisana je kao ključna u ostvarivanju razvoja i mira, promicanju tolerancije i poštovanja, osnaživanju žena i mladih te pojedinaca i društva u cjelini.

Povodom obilježavanja Trećeg međunarodnog dana sporta za razvoj i mir na Zagrebačkom Velesajmu održan je malonogometni turnir u organizaciji Hrvatske olimpijske akademije, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog društva za Ujedinjene narode.

Na turniru je sudjelovalo 14 ekipa redom predstavljajući različite institucije i organizacije s ciljem međusobnog povezivanja i slanja poruke zajedništva u ostvarivanju boljeg društva.

Prve utakmice odigrale su ekipe novinara Hrvatske televizije i glumaca Satiričkog kazališta Kerempuh te Hrvatskog Crvenog križa (Red Cross All Stars) i Hrvatske olimpijske obitelji. U međusobnim susretima sudjelovale su i dvije malonogometne ženske ekipe, MNK Alumnus i MNK Kozakiv, kao i niz drugih poput ekipa Europskih sveučilišnih igara 2016, Kluba Alpbach Hrvatska, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Udruge Prsten, Coca-Cole i Kluba mladih Moslavina.

Prije samog početka svi su kapetani ekipa svečano potpisali Certifikate obećanja za stvaranje partnerstva u postizanju ciljeva održivog razvoja, a isto je učinjeno i s prošlogodišnjim partnerima iz Katara, Trinidad i Tobaga, Tanzanije i Turske.

Uz slanje poruke mira, Hrvatska olimpijska akademija, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode vjeruju kako je upravo međusektorsko partnerstvo na lokalnoj i nacionalnoj razini najbolji način za početak stvarnih promjena i prevladavanje svjetskih izazova.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri