Profil gosta

Moldova: Ponovni susret uoči europske smotre

27.05.2016.

Moldova: Ponovni susret uoči europske smotre
Foto: Drago Sopta/HNS

Reprezentacija Moldove, trenutačno 156. na ljestvici Fife, u Koprivnici će po drugi puta odmjeriti snage s Vatrenima te ponovno testirati Hrvatsku uoči europske smotre.

REPUBLIKA MOLDOVA

Za Republiku Moldovu, koja je 1991. godine stekla nezavisnost odcjepljenjem Moldavske SSR od Sovjetskog Saveza, koristi se i naziv Moldavija, prema geografskoj regiji koja uz teritorij samostalne države obuhvaća i dio prostora Rumunjske i Ukrajine, odnosno prema nekadašnjoj kneževini na tom području. U službenoj upotrebi Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske nalazi se naziv Moldova.

Jedini dosadašnji ogled Hrvatske i Moldove datira iz svibnja 2008. godine, a također se zbio u sklopu priprema za Europsko prvenstvo. Tada su izabranici Slavena Bilića Moldovu ugostili na riječkoj Kantridi, a jedini pogodak, za pobjedu, postigao je bivši izbornik Niko Kovač u 30. minuti susreta.

Hrvatske su boje tom prigodom već branili sadašnji reprezentativci Vedran Ćorluka, Ivan Rakitić, Luka Modrić i Nikola Kalinić, kao i član aktualnog stručnog stožera, Josip Šimunić. Zanimljivo, upravo je u tom razdoblju reprezentacija Moldove najbolje stajala u Fifinom poretku - u travnju 2008. godine bila je na visokom 38. mjestu.

Nogometaši iz Moldove igrali su prije Drugog svjetskog rata pod rumunjskom zastavom, a do 1990. godine bili su dio Sovjetskog Saveza. Po osamostaljenju, prvu su utakmicu odigrali 1991. godine protiv Gruzije u Kišinjevu (2:4), a u kvalifikacije za velika natjecanja uključili su se, poput Hrvatske, u borbi za EP u Engleskoj 1996. godine. Međutim, plasman na neki od završnih turnira još nisu osigurali.

Najuvjerljiviju su pobjedu ostvarili 1992. protiv Pakistana (5:0), a najteži su poraz doživjeli u Švedskoj 2001. godine (0:6).

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Francuskoj Moldova je osvojila dva boda, remizirajući s Lihtenštajnom, ali i na teškom gostovanju kod Rusije (1:1). U dvije prijateljske utakmice u ožujku, Moldova je remizirala kod Malte 0:0 te pobijedila kod Andore 1:0 pogotkom Armasa.

Titulu najboljeg strijelca nacionalne selekcije Moldove s 11 pogodaka nosi Serghei Clescenco, koji je dubok trag ostavio u dresu izraelskih klubova Maccabija iz Haife i Hapoela iz Tel Aviva. Najviše je reprezentativnih nastupa (74) ubilježio Radu Rebeja, nekadašnji član Zimbrua i kapetan Moskve, koji je kasnije preuzeo funkciju u nacionalnom nogometnom savezu.

Međutim, za leđima su mu dvojica aktualnih reprezentativaca, Victor Golovatenco iz Sibira iz Novosibirska (73) te Alexandru Epureanu iz turskog Istanbul BB-a (70). Rebeja, Golovatenco i Epureanu istrčali su i protiv Hrvatske, kao i umirovljeni napadač Viorel Frunza.

Reprezentaciju Moldove danas u drugom mandatu vodi nekadašnji reprezentativac SSSR-a i Rusije Igor Dobrovoljski, koji je na klupi sjedio i u Rijeci, a uz većinu igrača iz domaće lige nositelji su igre legionari poput Alexandrua Gatcana iz Rostova, Artura Ionite iz Hellas Verone, Eugeniua Cebotarua iz Sibira ili vratara Iliea Cebanua iz Mordovije.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri