U Sv. Martinu na Muri

Održan seminar nogometnih sudaca i kontrolora sudaca MAXtv Prve lige

11.07.2016.

Održan seminar nogometnih sudaca i kontrolora sudaca MAXtv Prve lige
Foto: Drago Sopta/HNS

Uoči početka nove natjecateljske sezone 2016./2017., a kao i svake godine do sada te posebice za uspješan nastup u suđenju nogometnih utakmica MAXtv Prve lige, KNS IO HNS-a organizirala je zajednički 49. seminar nogometnih sudaca i 23. seminar kontrolora sudaca MAXtv Prve lige.

Seminar je održan od 7. do 10. srpnja 2016. godine u hotelu Golfer u Sv. Martinu na Muri.

Stručno-edukativni dio Seminara započeo je s radom u četvrtak, 7. srpnja 2016. god., predavanjem o Izmjenama i dopunama PNI, koje su ove godine doživjele potpuno novu rekonstrukciju u odnosu na dosadašnje PNI.

Ujedno, obavljena je i provjera sudaca i kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a.

Foto: Drago Sopta/HNS

U nastavku Seminara obavljena je i provjera i pisanja „Fifa/Uefa Video test“ iz područja prekršaja, igranja rukom, kaznenih udaraca i sl., kao i video isječaka iz poznavanja i razumijevanja zaleđa.

Kontrolori sudaca upoznavali su se potom s naputcima za ocjenjivanje sudaca te ostalom problematikom koja se tiče kontrolora sudaca, a u isto vrijeme nogometni su suci obavili opuštajući trening.

Drugi dan Seminara nogometni suci i kontrolori sudaca slušali su stručno predavanje u vezi ujednačavanja kriterija na utakmicama MAXtv Prve lige uz kompletno praćenje video isječaka s prvenstvenih utakmica MAXtv Prve lige.

Foto: Drago Sopta/HNS

U drugom dijelu stručnog predavanja obavljena je analiza „Fifa/Uefa Video testa“ te analiza suđenja MAXtv Prve lige, kao i određivanja sudaca u proljetnom dijelu prvenstva MAXtv Prve lige.

U nastavku Seminara nogometni suci odslušali su predavanje „Prva pomoć na terenu za igru – reanimacija“, a koju je vrlo uspješno, uz praktični dio, prezentirao dr. Tomislav Vlahović.

Nogometni suci zatim su obavili pripremni trening (stretching) za fitness test sudaca, a u međuvremenu su kontrolori sudaca otišli u domicilna mjesta stanovanja.

Treći dan Seminara nogometni suci obavili su provjeru tjelesne spremnosti i sposobnosti (Fifa fitness test) na stadionu ŠRC Mladost u Čakovcu kojim je rukovodio fitness trener za tjelesnu pripremu svih sudaca u Hrvatskoj g. Draženko Kovačić sa svojim suradnikom g. Marijanom Dobrovićem.

Foto: Drago Sopta/HNS

Potrebno je naglasiti da su nogometni suci i pomoćni suci trčali norme po novim Uputama.

U popodnevnom dijelu Seminara nogometni suci su nastavili s radom slušajući stručna predavanja koja su se odnosila na izgledne ili obećavajuće situacije (kriteriji i prepoznavanje razlike).

U nastavku Seminara nogometni suci MAXtv Prve lige sudjelovali su u radionicama, odnosno, u radu po grupama gledajući video zapise s Uefa seminara RAP 2016.

Četvrtog dana Seminara nogometni suci i pomoćni suci nastavili su s praktičnim radom po grupama na terenu za igru te je za kvalitetan rad na terenu korišteno nogometno igralište NK Polet iz Sv. Martina na Muri.

Foto: Drago Sopta/HNS

U završnom dijelu Seminara prezentirani su postignuti rezultati sudaca te su doneseni zaključci i ukazane smjernice kojih se nogometni suci trebaju pridržavati i koje trebaju primijeniti sudeći prvenstvene utakmice MAXtv Prve lige.

S obzirom da je svaki početak prvenstva zahtjevan za suđenje, upućuje se apel svim sudionicima u natjecanju MAXtv Prve lige za fer i sportskim ponašanjem prije, za vrijeme te po završetku svake odigrane utakmice.

Nogometnim sucima i pomoćnim sucima se preporučuje da ozbiljno pristupe suđenju prvenstvenih utakmica MAXtv Prve lige te da se pridržavaju i primjenjuju PNI u cijelosti, kao i da isti sude u duhu PNI.

Potrebno je spomenuti i da su se na Seminar odazvala 24 nogometna suca, 28 pomoćnih sudaca te 12 kontrolora sudaca.

Iz opravdanih razloga Seminaru nije nazočio nogometni sudac Jurica Mihalj te kontrolor suđenja Alojzije Šupraha.

Na održanoj provjeri iz poznavanja PNI i propisa te provjeri fitness testa svi nogometni suci bili su uspješni.

Seminarom sudaca i kontrolora sudaca rukovodila je KNS IO HNS-a u sastavu: Dušan Kukić, Ante Kulušić, Božo Mamić, Dragutin Vuk, Predrag Borovec i Miroslav Vitković, a koji su sa stručnim suradnikom Tomislavom Šetkom te nacionalnim koordinatorom za razvoj suđenja Igorom Pristovnikom održali većinski dio stručnog predavanja sucima i kontrolorima sudaca MAXtv Prve lige te im se u kratkom predavanju pridružio i Šime Vukić.

Foto: Drago Sopta/HNS

Operativni dio Seminara nogometnih sudaca i kontrolora sudaca MAXtv Prve lige rukovodio je voditelj Sudačkog odjela g. Ivan Košutić.

Iz opravdanih razloga Seminaru nije nazočio član KNS IO HNS-a g. Darko Cvitković.

Također, uvodnim dijelu Seminara nogometnih sudaca i kontrolora sudaca nazočio g.  Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a, te gospodin Mato Kljajić, predsjednik NS Međimurske županije.

U završnom govoru Predsjednik KNS IO HNS-a Dušan Kukić u ime sudaca, kontrolora sudaca i KNS-a zahvalio se predsjedniku HNS-a g. Davoru Šukeru.

Predsjednik sudačke komisije HNS-a također je zaželio nogometnim sucima i kontrolorima sudaca uspješnost u suđenju te da se pridržavaju primjene PNI i propisa HNS-a i da se ponašaju u skladu s Kodeksom HNS-a.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri