Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

Grassroots > Ženski nogomet

Unaprjeđenje i promocija ženskog nogometa

Razvoj centara
ženskog nogometa

09.08.2016.
Razvoj centara ženskog nogometa
foto: Arhiva HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Centri ženskog nogometa kroz svoje ciljeve, ideje i projekte uključuju sve više mladih nogometašica u razvojne programe, unaprjeđuju njihove sposobnosti i znanja te na taj način, uz brojne druge aktivnosti, brinu o razvoju i promociji ženskog nogometa.

Hrvatski nogometni savez broji sljedećih pet Centara ženskog nogometa: Centar Zagreb, Centar Split, Centar Osijek, Centar Rijeka te Centar Varaždin-Čakovec.

Centar ženskog nogometa Zagreb vođen je od strane instruktorice ženskog nogometa Marije Margarete Damjanović, Centar Split vode instruktori Radoslav Tomas i Božidar Miletić, za Centar Osijek zaduženi su instruktori Branka Juhas i Zvonimir Kolak, za Centar Rijeka instruktor Ivan Mijolović, a za Centar Varaždin-Čakovec instruktor Hrvoje Goričanec.

Ciljevi Centara ženskog nogometa su svakako upoznavanje bitnih struktura s projektima, masovnost, razbijanje predrasuda prema ženskom nogometu, uključivanje školovanog kadra u proces razvoja ženskog nogometa te dostupnost informacija o aktivnostima ženskog nogometa.

Svakako da Centri ženskog nogometa imaju i dugoročne ciljeve, a isti se odnose na prepoznavanje i usmjeravanje ka kvalitetnijim razinama rada, umrežavanje i suradnja svih Centara, organizacija natjecanja između Centara, stvaranje i provođenje prepoznatljivog modela, plana i programa rada u svim Centrima, kao i upoznavanje i promocija modela "hrvatske nogometašice".

 

Kako bi ostvarili svoje ciljeve, ideje i zamisli te na najbolji mogući način unaprijedili i promovirali ženski nogomet, posebice kroz rad s mladim nogometašicama, Centri ženskog nogometa moraju uspostaviti kontakt s vrtićima i osnovnim školama, uspostaviti i njegovati suradnju s regionalnim sportskim savezima, klubovima u kojima se nalazi određeni regionalni centar, raditi na medijskoj popularizaciji ženskog nogometa te, dakako, stvaranju šire baze kvalitetnog igračkog kadra za potrebe klubova i reprezentacija.

U navedenom procesu svakako su važni regionalni instruktori koji radom u i kroz Centre ženskog nogometa, kao i šire, moraju biti prikladno educirani, komunikativni, kreativni, posjedovati želju i volju za rad s djecom i njihovu animaciju, jednako tako moraju znati na pravi, pedagoški i psihološki način pristupiti mladim sportašicama kako bi ih usmjerili i pomogli im na najbolji mogući način, poznavati prikladne metode rada s mlađim dobnim kategorijama te, naravno, imati prikladnu stručnu spremu.

Kako bi instruktori ostvarili ciljeve Centara, ideje i zamisli provode kroz nekoliko faza. U prvoj fazi upoznavat će regije i regionalna područja, radit na animaciji djece, prezentirat će zamišljene projekte u vrtićima i školama te upoznavat i predstavljat projekt Centara prikladnim institucijama. Druga faza donosi selektivni proces mladih nogometašica, oblikovanje i provedbu plana i programa rada te provedbu trenažnih aktivnosti. Kroz treću fazu umrežavaju se Centri, radi se na organizaciji natjecanja između Centara te projektu "Potencijalna hrvatska reprezentativka".

Rad Centara prati i razvoj novih tehnologija te se u svrhu promocije, ali i unaprjeđenja i razvoja ženskog nogometa koriste i nove tehnologije, sve prisutnije i itekako važne društvene mreže, nikako se ne izostavljaju ni uvijek ključni mediji, ali naravno i izravna komunikacija licem u lice te usmena predaja.

Još vijesti

 • U Zagrebu održan dnevni kamp za djevojčice

  09.06.2017.

  U Zagrebu održan dnevni kamp za djevojčice

  U organizaciji Centra za ženski nogomet Zagreb Hrvatskog nogometnog saveza na terenu Zagrebella održan je dnevni kamp za djevojčice. U četvrtak je na terenu NK Zagreba u Zagrebellu održan dnevni...

 • Sjajan rast ženskog nogometa u Europi

  27.12.2016.

  Sjajan rast ženskog nogometa u Europi

  Europska nogometna federacija objavila je studiju o ženskom nogometu u Europi koja pokazuje ozbiljan rast te sve ljepšu i uspješniju sliku ženskog nogometa. UEFA je u objavljenoj studiji analizirala...

 • Održan Festival ženskog nogometa u Rijeci

  05.11.2016.

  Održan Festival ženskog nogometa u Rijeci

  U Rijeci je ovoga petka održan novi Festival ženskog nogometa. Rijeka je ovoga petka bila domaćin Festivala ženskog nogometa HNS-a, a koji se održavaju u sklopu razvoja i promocije ženskog nogometa...

 • Ljetni kamp za mlađe ženske selekcije

  17.08.2016.

  Ljetni kamp za mlađe ženske selekcije

  U Svetom Martinu na Muri održat će se ljetni kamp za mlađe uzraste hrvatske ženske reprezentacije. Sveti Martin na Muri bit će domaćin ljetnog kampa za mlađe dobne kategorije hrvatske ženske...

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Finska

06.10.2017.

Stadion Gradski vrt, Osijek