Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

Grassroots > Ženski nogomet

Unaprjeđenje i promocija ženskog nogometa

Razvoj centara
ženskog nogometa

09.08.2016.
Razvoj centara ženskog nogometa
foto: Arhiva HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Centri ženskog nogometa kroz svoje ciljeve, ideje i projekte uključuju sve više mladih nogometašica u razvojne programe, unaprjeđuju njihove sposobnosti i znanja te na taj način, uz brojne druge aktivnosti, brinu o razvoju i promociji ženskog nogometa.

Hrvatski nogometni savez broji sljedećih pet Centara ženskog nogometa: Centar Zagreb, Centar Split, Centar Osijek, Centar Rijeka te Centar Varaždin-Čakovec.

Centar ženskog nogometa Zagreb vođen je od strane instruktorice ženskog nogometa Marije Margarete Damjanović, Centar Split vode instruktori Radoslav Tomas i Božidar Miletić, za Centar Osijek zaduženi su instruktori Branka Juhas i Zvonimir Kolak, za Centar Rijeka instruktor Ivan Mijolović, a za Centar Varaždin-Čakovec instruktor Hrvoje Goričanec.

Ciljevi Centara ženskog nogometa su svakako upoznavanje bitnih struktura s projektima, masovnost, razbijanje predrasuda prema ženskom nogometu, uključivanje školovanog kadra u proces razvoja ženskog nogometa te dostupnost informacija o aktivnostima ženskog nogometa.

Svakako da Centri ženskog nogometa imaju i dugoročne ciljeve, a isti se odnose na prepoznavanje i usmjeravanje ka kvalitetnijim razinama rada, umrežavanje i suradnja svih Centara, organizacija natjecanja između Centara, stvaranje i provođenje prepoznatljivog modela, plana i programa rada u svim Centrima, kao i upoznavanje i promocija modela "hrvatske nogometašice".

 

Kako bi ostvarili svoje ciljeve, ideje i zamisli te na najbolji mogući način unaprijedili i promovirali ženski nogomet, posebice kroz rad s mladim nogometašicama, Centri ženskog nogometa moraju uspostaviti kontakt s vrtićima i osnovnim školama, uspostaviti i njegovati suradnju s regionalnim sportskim savezima, klubovima u kojima se nalazi određeni regionalni centar, raditi na medijskoj popularizaciji ženskog nogometa te, dakako, stvaranju šire baze kvalitetnog igračkog kadra za potrebe klubova i reprezentacija.

U navedenom procesu svakako su važni regionalni instruktori koji radom u i kroz Centre ženskog nogometa, kao i šire, moraju biti prikladno educirani, komunikativni, kreativni, posjedovati želju i volju za rad s djecom i njihovu animaciju, jednako tako moraju znati na pravi, pedagoški i psihološki način pristupiti mladim sportašicama kako bi ih usmjerili i pomogli im na najbolji mogući način, poznavati prikladne metode rada s mlađim dobnim kategorijama te, naravno, imati prikladnu stručnu spremu.

Kako bi instruktori ostvarili ciljeve Centara, ideje i zamisli provode kroz nekoliko faza. U prvoj fazi upoznavat će regije i regionalna područja, radit na animaciji djece, prezentirat će zamišljene projekte u vrtićima i školama te upoznavat i predstavljat projekt Centara prikladnim institucijama. Druga faza donosi selektivni proces mladih nogometašica, oblikovanje i provedbu plana i programa rada te provedbu trenažnih aktivnosti. Kroz treću fazu umrežavaju se Centri, radi se na organizaciji natjecanja između Centara te projektu "Potencijalna hrvatska reprezentativka".

Rad Centara prati i razvoj novih tehnologija te se u svrhu promocije, ali i unaprjeđenja i razvoja ženskog nogometa koriste i nove tehnologije, sve prisutnije i itekako važne društvene mreže, nikako se ne izostavljaju ni uvijek ključni mediji, ali naravno i izravna komunikacija licem u lice te usmena predaja.

Još vijesti

 • Video: UEFA promovira ženski nogomet kroz Press Play vlogove

  19.01.2018.

  Video: UEFA promovira ženski nogomet kroz Press Play vlogove

  Tjedna vlog-emisija Uefe pod nazivom Press Play pružat će gledateljima jedinstvenu priliku zaviriti u svakodnevni život nogometašica. Press Play dio je Uefine dugoročne strategije za povećanje broja...

 • U Zagrebu održan dnevni kamp za djevojčice

  09.06.2017.

  U Zagrebu održan dnevni kamp za djevojčice

  U organizaciji Centra za ženski nogomet Zagreb Hrvatskog nogometnog saveza na terenu Zagrebella održan je dnevni kamp za djevojčice. U četvrtak je na terenu NK Zagreba u Zagrebellu održan dnevni...

 • Sjajan rast ženskog nogometa u Europi

  27.12.2016.

  Sjajan rast ženskog nogometa u Europi

  Europska nogometna federacija objavila je studiju o ženskom nogometu u Europi koja pokazuje ozbiljan rast te sve ljepšu i uspješniju sliku ženskog nogometa. UEFA je u objavljenoj studiji analizirala...

 • Održan Festival ženskog nogometa u Rijeci

  05.11.2016.

  Održan Festival ženskog nogometa u Rijeci

  U Rijeci je ovoga petka održan novi Festival ženskog nogometa. Rijeka je ovoga petka bila domaćin Festivala ženskog nogometa HNS-a, a koji se održavaju u sklopu razvoja i promocije ženskog nogometa...