Osvojena Sjeverno-američka liga

40 godina od povijesnog naslova Toronto Croatije

28.08.2016.

40 godina od povijesnog naslova Toronto Croatije
Foto: Arhiva HNS

Prije 40 godina momčad Toronto Croatia osvojila je naslov u Sjeverno-američkoj profesionalnoj ligi te će tim povodom momčad Toronta odigrati prijateljsku utakmicu s Montrealom.

Kako bi na najbolji mogući način obilježila 40 godina otkako je Toronto Croatia osvojila Sjeverno-američku profesionalnu ligu, tzv. Soccer Bowl, današnja momčad Toronta ove će subote, 27. kolovoza, odigrati prijateljski susret s Montreal Impactom kako bi ujedno i odala priznanje hrvatskoj zajednici koja je kroz svoje aktivnosti razvijala nogomet u Torontu te stvorila ovaj klub.

Iako je do 1975. godine momčad Croatia igrala u Kanadskoj nacionalnoj nogometnoj ligi, spojila se zatim s klubom Toronto Metros iz Sjeverno-američke nogometne lige te je osnovan Toronto Metros-Croatia za koji su igrale brojne nogometne zvijezde poput portugalske legende Eusebija. Godinu dana kasnije momčad ostvaruje veliki uspjeh. Nakon što je u polufinalu pobijedila favorizirani Cosmos New York kojeg je predvodio Pele, u finalnom susretu pobjeđuje Minnesotu s 3:0, pogocima Eusebija, Lukačevića i Ivarija, i Toronto Metros-Croatia osvaja povijesnu titulu. Za Toronto Metros-Croatia tada su igrali: Paolo Cimiel, Ted Polak, Željko Bilecki, Ivan Lukačević, Robert Iarusci, Eusebio, Mladen Cukon, Carmen Marcantonio, Ivair Ferriera, Wolfgang Suhnhoiz, Damir Šutevski, Ivan Grnja, Filip Blašković i Chris Horrocks.

Iz poštovanja prema nekadašnjoj momčadi Toronto Metros-Croatia, Toronto je ovu sezonu odigrao u njihovim nekadašnjim crveno-bijelo-plavim dresovima, a i nove će dresove obogatiti s malo plave boje.

Foto: Arhiva HNS

Na proslavu obljetnice pozvani su svi danas živući igrači, dok su iz Hrvatske poziv dobili Ivica Grnja, Mladen Cukon i Filip Blašković, dok velikog strijelca Ivana Lukačevića nažalost više nema.

Hrvatski nogometni savez također se pridružuje ovoj proslavi te upućuje čestitke svima iz nekadašnjeg rukovodstva kluba, a momčad su u njenoj prvoj fazi vodili Ivan Đalma Marković, Marijan Bilić i u završnici Domagoj Kapetanović. Sam uspjeh ostvaren je uz veliku suradnju i podršku HNS-a, posebice što se tiče igrača i stručnjaka. Dodatno stoga raduje i razvoj nogometa u Kanadi te želimo mnogo uspjeha klubu u njegovoj budućnosti.

Ova obljetnica ujedno je i prilika za prisjećanje povijesne utakmice 1971. godine kada je zagrebački Dinamo u sklopu turneje po SAD-u i Kanadi bio prva momčad koja je stigla u goste kanadskim Hrvatima u Torontu te je nastupila u prijateljskom susretu s Toronto Metros-Croatijom koju je naposljetku i minimalno svladala.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri