Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Sudačka komisija

Otok Rab domaćin

Održan seminar
sudaca Prve i drugih
HMNL

27.09.2016.
Održan seminar sudaca Prve i drugih HMNL
foto: Marijan Dobrović
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Uoči početka natjecateljske godine 2016./17. te posebice za uspješan nastup  u suđenju futsalskih sudaca Prve i drugih HMNL, Komisija nogometnih sudaca je u suradnji s Podkomisijom za futsal suđenje organizirala 20. seminar jedinstvene liste futsalskih sudaca Prve i drugih HMNL.

Seminar je održan od 23. do 25. rujna 2016. na otoku Rabu u prostorijama hotela „Internacional“.

U službenom dijelu otvaranja seminara, predsjednik KNS-a Dušan Kukić je u ime predsjednika HNS-a Davora Šukera i izvršnog direktora Damira Vrbanovića pozdravio prisutne i zaželio im uspješan seminar.

Važno je naglasiti da su svojom nazočnošću ovaj eminentni skup pozdravili Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba i predstavnik MNK „Rab“ te predstavnica Hotela „Internacional“ gđa Ivana Matušić, marketing managerica.

Nakon uvoda, futsalski suci na Seminaru započeli su s radom u stručnom djelu.

Obavljena je analiza suđenja futsalskih sudaca koji su sudili u proljetnom dijelu Prve i drugih HMNL za 2015./2016.

Svoja izvješća u usmenom dijelu izlaganja te uz prikaz spornih video zapisa predstavili su povjerenici za suđenje Prve i drugih HMNL: Ivan Novak, Marijan Dobrović, Milan Berger, Edi Šunjić te Darko Štimac (mladež).

U nastavku stručnog djela futsalski suci pisali su UEFA video test 1, a u predvečerje suci su obavili trening (footing) na nogometnom igralištu NK „Rab“ na Rabu.

Drugi dan Seminara futsalski suci obavili su provjeru tjelesne težine i kontrolu – mjerenje potkožnog tkiva pomoću kalipera te tjelesnu provjeru (norme FIFA fitness test).

U nastavku poslijepodnevnog dijela Seminara suci su imali stručna predavanja u vezi edukacije i usavršavanje uz prikazivanje UEFA/DVD isječaka uz predavanje Ivana Novaka - stručnjaka za futsal.

U predavanju koje se odnosilo na zdravstvenu pripremu sudaca dr. Tomislav Vlahović održao je predavanje pod naslovom "Rehidracija futsalskih sudaca", dok je Draženko Kovačić održao predavanje kako i na koji način se trebaju pripremati futsalski suci i na koji način mogu steći tjelesnu formu potrebnu za suđenje utakmice Prve i drugih HMNL.

Treći dan obavljena je teoretska provjera iz poznavanja PNI i propisa-Futsal testiranje 24 pitanja.

U nastavku je obavljena analiza video testa UEFA 1 te analiza teoretske provjere iz poznavanja PNI.

U završnici seminara, futsalskim sucima dane su smjernice za sezonu 2016./2017. Prve i drugih HMNL kojih se futsal suci moraju pridržavati i primijeniti.

Obavljen je razgovor sudaca s vodstvom natjecanja i stožerom za futsalsko suđenje.

Na kraju Seminara prezentirani su postignuti rezultati sudaca (tjelesna težina sudaca, provjera fitness testa i teorijska provjera sudaca).

Od 71 futsalskog suca (elite, prva, druga i treća skupina), na seminar se odazvalo 49 sudaca, dok 22 suca, što opravdano, što neopravdanom nisu bila prisutna (pretežno suci iz druge i treće skupine).

Seminarom je rukovodila Podkomisija za futsal pri KNS-u u sastavu: Ivan Novak, Mateo Beusan, Edi Šunjić, tajnik Marijan Dobrović te suradnici Darko Štimac, Milan Berger, Danijel Janošević te fitness trener u Hrvatskoj Draženko Kovačić.

U završnom govoru predsjednik KNS-a Dušan Kukić zaželio je sucima Prve i drugih HMNL uspješnost u suđenju te da se ponašaju u skladu s uputama, preporukama s održanog Seminara i Kodeksa o ponašanju djelatnika HNS-a.

Još vijesti

 • Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora

  04.10.2017.

  Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora

  Uoči početka nove sezone, Komisija nogometnih sudaca organizirala je zajednički seminar sudaca i kontrolora sudaca Jedinstvene liste Prve i Druge HMNL za novu natjecateljsku sezonu 2017./2018. U...

 • Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  22.09.2017.

  Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza usvojio je liste kandidata za međunarodne suce za 2018. godinu. Temeljem članka 43. Statuta, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je na sjednici...

 • Ivan Novak voditelj FIFA seminara za malonogometne suce

  29.08.2017.

  Ivan Novak voditelj FIFA seminara za malonogometne suce

  Glavni tajnik NS Varaždinske županije, Ivan Novak, bio je voditelj Fifinog seminara za malonogometne suce u Poljskoj. Seminar za malonogometne suce Svjetska je nogometna federacija (FIFA) u suradnji...

 • Varaždin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  16.08.2017.

  Varaždin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a organizirala je zajednički Seminar nogometnih sudaca i Kontrolora sudaca Druge HNL za novu natjecateljsku godinu 2017./2018. Seminar je održan 11. i 12. kolovoza u...