Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Sudačka komisija

Otok Rab domaćin

Održan seminar
sudaca Prve i drugih
HMNL

27.09.2016.
Održan seminar sudaca Prve i drugih HMNL
foto: Marijan Dobrović
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • Newsletter
 • RSS

Uoči početka natjecateljske godine 2016./17. te posebice za uspješan nastup  u suđenju futsalskih sudaca Prve i drugih HMNL, Komisija nogometnih sudaca je u suradnji s Podkomisijom za futsal suđenje organizirala 20. seminar jedinstvene liste futsalskih sudaca Prve i drugih HMNL.

Seminar je održan od 23. do 25. rujna 2016. na otoku Rabu u prostorijama hotela „Internacional“.

U službenom dijelu otvaranja seminara, predsjednik KNS-a Dušan Kukić je u ime predsjednika HNS-a Davora Šukera i izvršnog direktora Damira Vrbanovića pozdravio prisutne i zaželio im uspješan seminar.

Važno je naglasiti da su svojom nazočnošću ovaj eminentni skup pozdravili Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba i predstavnik MNK „Rab“ te predstavnica Hotela „Internacional“ gđa Ivana Matušić, marketing managerica.

Nakon uvoda, futsalski suci na Seminaru započeli su s radom u stručnom djelu.

Obavljena je analiza suđenja futsalskih sudaca koji su sudili u proljetnom dijelu Prve i drugih HMNL za 2015./2016.

Svoja izvješća u usmenom dijelu izlaganja te uz prikaz spornih video zapisa predstavili su povjerenici za suđenje Prve i drugih HMNL: Ivan Novak, Marijan Dobrović, Milan Berger, Edi Šunjić te Darko Štimac (mladež).

U nastavku stručnog djela futsalski suci pisali su UEFA video test 1, a u predvečerje suci su obavili trening (footing) na nogometnom igralištu NK „Rab“ na Rabu.

Drugi dan Seminara futsalski suci obavili su provjeru tjelesne težine i kontrolu – mjerenje potkožnog tkiva pomoću kalipera te tjelesnu provjeru (norme FIFA fitness test).

U nastavku poslijepodnevnog dijela Seminara suci su imali stručna predavanja u vezi edukacije i usavršavanje uz prikazivanje UEFA/DVD isječaka uz predavanje Ivana Novaka - stručnjaka za futsal.

U predavanju koje se odnosilo na zdravstvenu pripremu sudaca dr. Tomislav Vlahović održao je predavanje pod naslovom "Rehidracija futsalskih sudaca", dok je Draženko Kovačić održao predavanje kako i na koji način se trebaju pripremati futsalski suci i na koji način mogu steći tjelesnu formu potrebnu za suđenje utakmice Prve i drugih HMNL.

Treći dan obavljena je teoretska provjera iz poznavanja PNI i propisa-Futsal testiranje 24 pitanja.

U nastavku je obavljena analiza video testa UEFA 1 te analiza teoretske provjere iz poznavanja PNI.

U završnici seminara, futsalskim sucima dane su smjernice za sezonu 2016./2017. Prve i drugih HMNL kojih se futsal suci moraju pridržavati i primijeniti.

Obavljen je razgovor sudaca s vodstvom natjecanja i stožerom za futsalsko suđenje.

Na kraju Seminara prezentirani su postignuti rezultati sudaca (tjelesna težina sudaca, provjera fitness testa i teorijska provjera sudaca).

Od 71 futsalskog suca (elite, prva, druga i treća skupina), na seminar se odazvalo 49 sudaca, dok 22 suca, što opravdano, što neopravdanom nisu bila prisutna (pretežno suci iz druge i treće skupine).

Seminarom je rukovodila Podkomisija za futsal pri KNS-u u sastavu: Ivan Novak, Mateo Beusan, Edi Šunjić, tajnik Marijan Dobrović te suradnici Darko Štimac, Milan Berger, Danijel Janošević te fitness trener u Hrvatskoj Draženko Kovačić.

U završnom govoru predsjednik KNS-a Dušan Kukić zaželio je sucima Prve i drugih HMNL uspješnost u suđenju te da se ponašaju u skladu s uputama, preporukama s održanog Seminara i Kodeksa o ponašanju djelatnika HNS-a.

Još vijesti

 • Održana sjednica Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a

  21.06.2017.

  Održana sjednica Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a

  Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza imenovana je nova Komisija za suđenje. U prostorijama sjedišta HNS-a održana je konstituirajuća sjednica Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a u...

 • Hrvatska sutkinja u polufinalu Lige prvakinja

  28.04.2017.

  Hrvatska sutkinja u polufinalu Lige prvakinja

  Hrvatska sutkinja Sanja Rođak-Karšić bit će dio sudačkog tima na uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka. Ovosezonsko izdanje Lige prvakinja stiglo je do polufinala, a ekipa Lyona stekla je u prvoj...

 • Medulin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  28.02.2017.

  Medulin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  Uoči proljetnog dijela prvenstva Druge HNL, organiziran je zajednički Seminar nogometnih sudaca i kontrolora sudaca Druge HNL. Seminar je održan 24. i 25. veljače 2017. u Hotelu Park Plaza Belvedere...

 • Video: Seminar sudaca i kontrolora sudaca u Medulinu

  16.02.2017.

  Video: Seminar sudaca i kontrolora sudaca u Medulinu

  Za nastavak proljetnog dijela natjecateljske godine 2016./2017., a posebno za uspješno suđenje prvenstvenih nogometnih utakmica Prve HNL i završnice HNK-a zajednički je organiziran 50. Seminar...