Predstavljamo europske stadione

Windsor Park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa

16.11.2016.

Windsor Park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa
Foto: Drago Sopta/HNS

Nacionalni nogometni stadion Sjeverne Irske, Windsor Park, moderno je nogometno zdanje koje može primiti 18.500 gledatelja.

Windsor Park, dom sjevernoirskog velikana Linfielda te nacionalne selekcije, otvoren je još 1905. godine, a proširen je prije Drugog svjetskog rata. Tijekom godina je mu je pojedinim radovima povećavan kapacitet, no s vremenom je postala potrebna cjelovita obnova. Nogometni savez Sjeverne Irske odlučio je 2009. godine kako neće graditi novi stadion, već će modernizirati Windsor Park.

U sklopu programa vrijednog 138 milijuna funti za obnovu stadiona diljem zemlje, sjevernoirske vlasti odlučile su uložiti 28,75 milijuna funti u obnovu Windsor Parka, dok je cijeli projekt naposljetku koštao 31 milijun funti.

"Ovaj program predstavlja važan korak naprijed u popravljanju dugotrajnog deficita stadionske infrastrukture u Sjevernoj Irskoj. Moderni stadioni usmjereni prema gledateljima osigurat će dugoročnu budućnost našem sportu. Ovo veliko ulaganje je sjajna vijest za našu ekonomiju. Očigledno je da naši klubovi imaju ozbiljne probleme zbog sve manje posjete zbog loših uvjeta na stadionima. To smo bili dužni ispraviti i drago mi je što je vlast prepoznala ovo kao jedan od prioriteta", izjavio je 2011. ministar sporta Neville McCausland.

Foto: Drago Sopta/HNS

Tijekom obnove, u proljeće 2015. godine, otkrivene su pukotine na zapadnoj tribini te je cijela tribina srušena i ponovno sagrađena, a dodatne je troškove pokrilo osiguranje starog stadiona.

Radovi su dovršeni u jesen 2016. godine, a obnovljeni je stadion svečano otvoren 8. listopada, uz prisustvo novog predsjednika Fife Giannija Infantina i nizozemske legende Marca van Bastena.

Foto: Drago Sopta/HNS

"Sjeverna Irska ima prvoklasne navijače, a sada ima i uistinu prvoklasni nogometni dom. Ovaj prekrasni stadion odražava naš ponos i ambiciju da reprezentacija dostigne još više razine", poručila je sjevernoirska ministrica Arlene Foster, šefica izvršne vlasti.

Obnovljeni Windsor Park, na kojemu je gostovala i Hrvatska te pobijedila 3:0, prima 18.500 gledatelja, uz potpuno novi travnjak i pripadajuću infrastrukturu, a obuhvaća i središnje prostorije Nogometnog saveza Sjeverne Irske. Na njemu se igraju i finalne utakmice Sjevernoirskog kupa i Sjevernoirskog liga-kupa.

Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri