Kapetan U-19 reprezentacije

Nikola Moro, mladi as osuđen na uspjeh

18.11.2016.

Nikola Moro, mladi as osuđen na uspjeh
Foto: Mario Ćužić

Bit će važan dan taj utorak 13. prosinca kad se u Nyonu ždrijebom određuje sedam skupina Elitnoga kola iz kojih će samo prvaci na EP selekcija U-19 sljedećeg srpnja u Gruziju. Toliko važan da kapetan Nikola Moro ne skriva nestrpljivost apelirajući na malo sreće...

- Samo da ne moramo na Francuze, a ne bi mi bilo žao ni da izbjegnemo Talijane! – veli Moro, sjajan ofenzivni vezni, kreator, paker i realizator koji je redovito i prva brana obrane.

Kvalifikacijski turniri kao prvi filter igrani su širom kontinenta od 4. listopada do 15. studenoga. Kao što se zna, izabranici Ferde Milina furiozno su sredili svoje konkurente: Cipar 4:0, Farske Otoke 5:0, domaću Crnu Goru 2:1.

- Bilo je dobro, što smo i očekivali.

Posrijedi je momčad koju pretežitim dijelom sačinjavaju prošlogodišnji „Čileanci“, sudionici SP-a uzrasta U-17: Adrian Šemper, Ivan Nevistić, Matej Hudeček, Branimir Kalaica, Vinko Soldo, Martin Erlić, Marko Gjira, Nikola Moro, Davor Lovren, Josip Brekalo, Karlo Igor Majić, Dino Halilović.

- Nedostajali su Borna Sosa, Luka Ivanušec, Matko Babić, Neven Đurasek.

Foto: Getty Images

Ali su priključeni Lovro Majer, Dario Vizinger, Maksim Oluić, Dario Špikić, Sandro Kulenović, Jozo Stanić. Tom društvu pripadaju i više ili manje provjereni Marko Karamarko, Marin Šverko, Bruno Šutalo, Luka Pasariček, Ivan Delić, Josip Maganjić, Duje Javorčić, Benjamin Ivančević, Marko Barešić, Ivan Markota, Mihael Žaper, Bruno Budalić, Dinko Horkaš, Marko Martinaga, Adrian Zenko, Tom Alen Tolić, Petar Čuić, Tomislav Renić... Širok je izbor kandidata i – suparnika.

- U điru za Gruziju ostali su svi najjači tako da će Elitno kolo, na rasporedu od 20. do 27. ožujka, biti vrlo zanimljivo i neizvjesno. Ne bi bilo loše da smo organizatori.

Do nove, presudne stepenice popele su se po dvije najbolje postave iz 13 skupina prvog izlučnog kruga, najuspješnija trećeplasirana Bjelorusija te vodeća po koeficijentu Španjolska koja je bila pošteđena. Riječ je dakle o 28 selekcija koje nyonska „kocka“ razvrstava po sedam skupina čiji pobjednici će s Gruzijom biti oktet za EP od 2. do 15. srpnja 2017. u Tbilisiju i okolici.

- Dat ćemo sve od sebe kako bismo ponovo otišli na veliko natjecanje, po četvrti put – poručuje kapetan aludirajući na lanjsko EP i SP sastava U-17 u Bugarskoj i Čileu te ovogodišnje EP reprezentacija U-19 u Njemačkoj na kojem su u značajnoj mjeri sudjelovali Moro i vršnjaci godinu dana mlađi, rođeni 1998.

Određena su četiri jakosna razreda:

Prvi – Španjolska, Njemačka, Hrvatska, Izrael, Austrija, Švedska, Nizozemska;

Drugi – Slovačka, Francuska, Turska, Italija, Norveška, Grčka, Češka;

Treći – Mađarska, Poljska, Engleska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Republika Irska, Srbija;

Četvrti: Bugarska, Škotska, Cipar, Finska, Belgija, Portugal, Bjelorusija.

Nikola Moro vrlo je involviran u još jedno međunarodno natjecanje, Dinamovu Ligu prvaka mladih. Ocjena?
- Mislim da smo u prva četiri susreta malo podbacili. Potencijalom zaslužujemo dosta više od četiri boda.

Izgubili su u Lyonu 0:2 i u Zagrebu od Seville 2:4, kod kuće porazili Juventus 2:1 a kod Seville ostvarili 1:1.

- Možemo dobiti i Lyon na „Hitrec-Kacianu“ i Juventus u Torinu, zašto ne, sposobni smo otići dalje!

Foto: Getty Images

Nedavno je produžio ugovor s Modrima, s kojima je već sedam i pol godina. Tko se ne sjeća njegove definicije spakirane u SN-naslov: „Navijam za Hajduk, ginem za Dinamo!“ Ništa se ne mijenja?

- Ništa. Takav sam.

Solinjanin koji je u tamošnjem klubu počeo prije polaska u osnovnu školu. Poljud mu nije suđen, barem zasad:

- Kao klinca zvali su me na nekoliko turnira, na tome je i ostalo.

To je službena verzija. Neslužbena, koju ne spominje Nikola, kaže da mu Majstor s mora nije htio kupiti kopačke, smatrajući valjda da bi to bio nepotreban izdatak, ipak nepotreban, u statusu loše investicije.

Talent koji obožava Zinedinea Zidanea i Luku Modrića te koji nalikuje Andresu Iniesti, s roditeljima Katicom i Mirom živi na Ravnicama, u neposrednom maksimirskom susjedstvu. I klupski treneri Jozo Bandić pa Mario Cvitanović, i izbornici Dario Bašić pa Fedro Milin, tvrde da je posrijedi ekstraklasa u nogometaškom i ljudskom smislu. Vođa igre i momčadi, plemeniti tehničar, ekspert driblinga s usavršenim fintama napose „lažnjakom“, perfekcionist i borac dokazane instinktivne inteligencije. Ozbiljan, zreo, odgovoran. Vezni koji doista veže i po centralnom i po ofenzivnom sektoru. Oni koji traže dlaku u jajetu prigovarajući na navodno nedovoljnoj brzini mogli bi primijetiti koliko mu je strelovita lopta!

- Završio sam srednju prometnu, no nemam vremena za studiranje.

Ima vremena za inozemstvo, ne žuri poput vršnjaka Kalaice, Majića, Brekala, Halilovića:

- Nema želje, kamoli imperativa. Premda se oni ne tuže, djeluju zadovoljno. Prvo se namjeravam izboriti za mjesto među prvotimcima.

Već je bio na tim kotama, kad ga je Zoran Mamić sa Šemperom i Brekalom početkom prosinca 2015. uvrstio u kadar za dvoboj s Osijekom. Ne miri se s povremenim i privremenim avanziranjem:

- Trudim se maksimalno i nadam šansi.

Kako će Dinamo pod vodstvom Ivajla Peteva proći u trci s Rijekom?

- Ako sada baš i nije bajno, bit će; sve će doći na svoje.
Stigne li skoknuti do Solina?

- Ići ćemo čim završi sezona.

Na kraju je otkrio:

- Često vrtim slike i snimke iz Čilea. Bilo je nezaboravno.

Tako je i igrao u Santiagu, Vini del Mar, Coquimbu, Concepcionu, Chillanu. Nikola Moro, mladi as osuđen na uspjeh!

Foto: Getty Images

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri