Predstavljamo europske stadione

Sjajan stadion za francuskog velikana

07.12.2016.

Sjajan stadion za francuskog velikana
Foto: Getty Images

Francuska se imala čime podičiti tijekom ovogodišnjeg Eura po pitanju vrhunskih stadiona. Jedan od krasno obnovljenih stadiona je i Geoffroy Guichard u Saint-Etienneu na kojem je hrvatska reprezentacija imala priliku igrati protiv Češke.

Stadion Geoffroy Guichard u Saint-Etienneu, popularno zvan "Le Chaudron", otvoren je u rujnu 1931. godine, a renoviran je 1956. kada je maknuta atletska staza kako bi se gledatelji i tribine približili samom terenu.

Foto: Drago Sopta/HNS

"Le Chaudron" je višenamjenski stadion, a prvenstveno ga koristi lokalni nogometni klub, francuski velikan AS Saint-Etienne, zbog čije se klupske boje stadion ponekada naziva i "Zelenim paklom".

Stadion je, osim tijekom ovogodišnjeg Eura, bio domaćin velikih natjecanja 1984. (EP u nogometu), 1998. (SP u nogometu) i 2007. godine (SP u ragbiju) te je uoči svakoga od njih bio adekvatno renoviran.

Foto: Drago Sopta/HNS

Povećan je i kapacitet samog stadiona te je isti poboljšan kako bi bio u skladu s najnovijim ekološkim standardima. Posljednja renovacija trajala je tri godine, a završena je krajem 2014. godine u suradnji s klubom. Stadion sada ima 42 tisuće sjedećih mjesta.

Tom prigodom renovirane su unutrašnje prostorije te sve tribine koje su proširene te su svugdje postavljene nove sjedalice.

Foto: Drago Sopta/HNS

Renovacija stadiona koštala je oko 70 milijuna eura, projekt je vodila lokalna zajednica Saint-Etiennea te je renovacija stadiona financirana u potpunosti u trokutu grad-regija-država.

"Nogomet je dio kulture Saint-Etiennea i naša trajna vrijednost. Bez našeg kluba, navijača, bez stadiona, Saint-Etienne nije Saint-Etienne. Zbog toga smatramo da je ova renovacija nužna. Ovaj projekt velika je i važna investicija za naš grad i pristupit ćemo mu vrlo odgovorno. Moramo paziti da istodobno postignemo visoku kvalitetu stadiona uz pažljivu brigu o troškovima i javnim financijama. Novi stadion dat će snažan zamah razvoju nogometa i kluba koji je važan unutar naše zajednice", izjavio je prilikom predstavljanja projekta tadašnji gradonačelnik Saint-Etiennea Maurice Vincent.

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri