Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Predstavljamo europske stadione

Sjajan stadion za
francuskog velikana

07.12.2016.
Sjajan stadion za francuskog velikana
foto: Getty Images
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Francuska se imala čime podičiti tijekom ovogodišnjeg Eura po pitanju vrhunskih stadiona. Jedan od krasno obnovljenih stadiona je i Geoffroy Guichard u Saint-Etienneu na kojem je hrvatska reprezentacija imala priliku igrati protiv Češke.

Stadion Geoffroy Guichard u Saint-Etienneu, popularno zvan "Le Chaudron", otvoren je u rujnu 1931. godine, a renoviran je 1956. kada je maknuta atletska staza kako bi se gledatelji i tribine približili samom terenu.

"Le Chaudron" je višenamjenski stadion, a prvenstveno ga koristi lokalni nogometni klub, francuski velikan AS Saint-Etienne, zbog čije se klupske boje stadion ponekada naziva i "Zelenim paklom".

Stadion je, osim tijekom ovogodišnjeg Eura, bio domaćin velikih natjecanja 1984. (EP u nogometu), 1998. (SP u nogometu) i 2007. godine (SP u ragbiju) te je uoči svakoga od njih bio adekvatno renoviran.

Povećan je i kapacitet samog stadiona te je isti poboljšan kako bi bio u skladu s najnovijim ekološkim standardima. Posljednja renovacija trajala je tri godine, a završena je krajem 2014. godine u suradnji s klubom. Stadion sada ima 42 tisuće sjedećih mjesta.

Tom prigodom renovirane su unutrašnje prostorije te sve tribine koje su proširene te su svugdje postavljene nove sjedalice.

Renovacija stadiona koštala je oko 70 milijuna eura, projekt je vodila lokalna zajednica Saint-Etiennea te je renovacija stadiona financirana u potpunosti u trokutu grad-regija-država.

"Nogomet je dio kulture Saint-Etiennea i naša trajna vrijednost. Bez našeg kluba, navijača, bez stadiona, Saint-Etienne nije Saint-Etienne. Zbog toga smatramo da je ova renovacija nužna. Ovaj projekt velika je i važna investicija za naš grad i pristupit ćemo mu vrlo odgovorno. Moramo paziti da istodobno postignemo visoku kvalitetu stadiona uz pažljivu brigu o troškovima i javnim financijama. Novi stadion dat će snažan zamah razvoju nogometa i kluba koji je važan unutar naše zajednice", izjavio je prilikom predstavljanja projekta tadašnji gradonačelnik Saint-Etiennea Maurice Vincent.

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa

Još vijesti

 • Šuker kandidat za novi mandat u Izvršnom odboru Uefe

  11.12.2018.

  Šuker kandidat za novi mandat u Izvršnom odboru Uefe

  Na Kongresu Uefe u Rimu u veljači sljedeće godine birat će se osam članova Izvršnog odbora, a kandidat za novi mandat je i predsjednik HNS-a Davor Šuker. Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog...

 • Video: Novi mandat Stjepanu Merkašu na čelu NSKZŽ

  11.12.2018.

  Video: Novi mandat Stjepanu Merkašu na čelu NSKZŽ

  Stjepan Merkaš jednoglasno je izabran za novog-starog predsjednika Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, a Zorislav Srebrić postao je počasni član.   Redovna izborna Skupština Nogometnog...

 • Izvještaj sa sjednice Izvršnog odbora HNS-a

  10.12.2018.

  Izvještaj sa sjednice Izvršnog odbora HNS-a

  Pod rukovodstvom predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera, u Zagrebu je održana sjednica Izvršnog odbora Saveza. Izvršni odbor HNS-a usvojio je sve potrebne materijale za redovnu...

 • Fotografija HNS-ovog Drage Sopte među pet najboljih na svijetu

  10.12.2018.

  Fotografija HNS-ovog Drage Sopte među pet najboljih na svijetu

  Drago Sopta, službeni fotograf Hrvatskog nogometnog saveza, dobio je vrijedno priznanje Međunarodnog udruženja sportskih novinara - njegova je fotografija u najužoj konkurenciji za najbolju ove...

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Azerbajdžan

21.03.2019.