Format SP-a među temama razgovora

Vrbanović i Sudac na Fifinom sastanku u Singapuru

09.12.2016.

Vrbanović i Sudac na Fifinom sastanku u Singapuru

Novo rukovodstvo Fife na čelu s predsjednikom Giannijem Infantinom te Fifin menadžment i administracija održavaju niz sastanaka s najvišim dužnosnicima nacionalnih saveza, u cilju boljeg razumijevanja potreba, ideja, ciljeva i problema saveza članova svjetske nogometne obitelji.

Sastanci na vrhu održavaju se u skupinama sastavljenima od nacionalnih saveza s različitih kontinenata koji su po raznim kriterijima slični ili različiti.

Predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza, izvršni direktor Damir Vrbanović i voditeljica Odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac sudjeluju na Fifinom sastanku u Singapuru, zajedno s kolegama iz nogometnih saveza Kambodže, Kineskog Taipeija, Indije, Indonezije, Makaua, Mjanmara, Pakistana, Singapura, Šri Lanke, Vijetnama, Američke Samoe, Cookovih otoka, Papue Nove Gvineje, Samoe, Tonge, Italije i Makedonije.

Razgovaralo se o više tema, među kojima je bio i program pomoći savezima članovima programa Forward, odnosno kako optimalno iskoristiti sredstva koja FIFA stavlja na raspolaganje svojim članicama.

Nadalje, razgovaralo se i o formatu Svjetskog prvenstva s opcijom 40 ili 48 sudionika. Izglednija je opcija s 48 momčadi, a o konkretnom formatu - modelu odigravanja, modelu konfederacijskih prednatjecanja, broju sudionika iz svake konfederacije - za SP 2026. raspravljat će i odlučivati Vijeće Fife početkom sljedeće godine.

Prema novom modelu završni će turnir i dalje trajati 32 dana i odigrat će se 80 utakmica, te jedna reprezentacija može odigrati najviše sedam utakmica. Stoga nema mjesta za prigovore klubova u odnosu na eventualno povećano opterećenje igrača i veći broj dana izbivanja iz klubova. Očekuju se povećani prihodi, a nagradni fond za saveze sudionike ostat će najmanje isti kao i do sada, iako se već sada može govoriti i o izvjesnom povećanju.

Na sastanku se diskutiralo i o razvoju nogometa u svim dijelovima svijeta - nogometa mladeži, djevojčica i dječaka - onog elitnog i onog na najširoj osnovi, odnosno rekreativnog i zabavnog. FIFA će savezima pomagati u stručnom smislu, fokusirajući se na specifične uvjete i potrebe pojedinog saveza.

"Ključno je da našim savezima članovima pružimo mogućnost da govore, objasniti im promjene s kojima se suočavaju, da predlažu i razgovaraju sa svojim partnerima iz drugih saveza te da uče jedni od drugih. Čvrsto vjerujem da Fifina budućnost može biti uspješna samo pod uvjetom da bude kreirana s vašim aktivnim i izravnim sudjelovanjem. Rezultati i konkretni zaključci koji će izrasti iz ovih samita bit će prezentirani Vijeću Fife radi daljnjeg djelovanja", poručio je predsjednik Fife Gianni Infantino.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri