Intervju s novim izbornikom A reprezentacije (Ž)

Miletić: "Imamo talenta, moramo podići razinu rada"

15.12.2016.

Miletić: "Imamo talenta, moramo podići razinu rada"
Foto: Drago Sopta/HNS

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza ovoga je ponedjeljka na redovnoj sjednici potvrdio imenovanje Božidara Miletića izbornikom hrvatske ženske reprezentacije. Tim povodom razgovarali smo s mladim stručnjakom kojeg čeka izazovan posao.

"Nisam možda još ni svjestan kakvu sam privilegiju i čast dobio od strane HNS-a pa se od srca želim zahvaliti predsjedniku Davoru Šukeru, tehničkom direktoru Romeu Jozaku i svima ostalima koji su mi iskazali povjerenje. Na meni je velika obveza da to povjerenje opravdam", izjavio je na početku razgovora Božidar Miletić.

Mladi stručnjak do sada je vodio U-17 reprezentaciju, a njegovu ulogu preuzela je Tihana Nemčić, još jedna osoba s liste mladih, obrazovanih i ambicioznih kadrova koje Savez stavlja u prvi plan.

Kako ste doživjeli igru i rezultate Hrvatske u proteklim kvalifikacijama?

"Hrvatska je u proteklim kvalifikacijama iskazala napredak u logističkom smislu, što je velika zasluga ulaganja HNS-a u ženski nogomet. Međutim, mislim da smo u skupini, s obzirom na talent naših igračica, mogli malo više zakomplicirati plasman Rusiji, pored nedodirljive Njemačke. Moramo biti svjesni da nas čeka jako puno posla u budućnosti ako želimo biti konkurentni za plasman na veliko natjecanje, od rada u klubovima do rada na okupljanjima svih reprezentacija."

Kao izbornik U-17 reprezentacije imali ste odličan uvid u mogućnosti i potencijale novih generacija – koliko će vam to biti korisno na novoj poziciji? Koliko ćete uključivati mlade i koliko među njima ima igračica koje mogu uskoro doprinijeti A reprezentaciji?

"Mislim da smo napravili veliki pomak u radu unutar naših mlađih selekcija, kao što su naprijed krenuli i klubovi iako tu moramo učiniti još više. Zasigurno da igračice pokazuju potencijal i mogućnost da u narednom razdoblju participiraju u A selekciji, ali postoji puno faktora koji će imati utjecaj na njihov nogometni put. Sigurno da će dio tih igračica sada dobiti poziv u A reprezentaciju kako bi dobile viši podražaj treninga, ali te pozive će trebati zaslužiti. Prema onome što sam vidio u mlađim selekcijama, ne moramo strahovati za budućnost ženskog nogometa u Hrvatskoj."

Imenovani ste i za koordinatora svih nacionalnih ženskih selekcija, stoga ste prava osoba i za razgovor o sveukupnom stanju ženskog nogometa. Brojne su otežavajuće okolnosti, od gospodarske situacije u zemlji do popularnosti i stava prema ženskom nogometu. Što Savez može i treba napraviti kako bi unaprijedio ženski nogomet? Jesu li vidljivi pomaci proteklih godina?

"Imao sam priliku i iz perspektive kluba i reprezentacije vidjeti kako se ljudi u Savezu uistinu trude i da se izdvajaju značajna sredstva da bi ženski nogomet napredovao. Klubovi u tim željama trebaju biti realni, a svi zajedno trebamo napraviti više, a ne čekati da bilo tko nešto pokloni. U posljednjih godinu-dvije ostvaren je veliki pomak, posebno u mlađim uzrastima - moramo biti strpljivi da bi igračice iz sadašnjih mlađih selekcija došle do A reprezentacije pa da pokušamo napraviti pomak u idući razred europskog nogometa. Klubovi su temelj svega te će nam veća angažiranost i ozbiljnost u radu klubova dati temelj za daljnji napredak."

Koliki je problem u tom razvoju nedostatak i/ili educiranost struke?

"Sigurno da je problem što je kvalitetne trenere teško privoljeti na rad u ženskom nogometu jer oni ne vide perspektivu koju smo, primjerice Tihana i ja, prepoznali. Neki su radije nezaposleni nego da rade s djevojkama. Pokušavam razgovarati s tim kolegama i dovesti ih na jednu utakmicu kako bi se uvjerili da je ženski nogomet bolji od onoga što možda misle. U tom smislu, prostor za napredak nas kao trenera je ogroman u ženskom nogometu jer možemo puno više poboljšati tehničko-taktičku kvalitetu igračica nego što je moguće kod muškaraca. Vjerujem da se ta percepcija mijenja jer vidim da su upiti za rad u ženskom nogometu sve češći."

Koji su preduvjeti potrebni za daljnji razvoj klupskog nogometa?

"Preduvjeti su da klubovi nastoje stvoriti igračice iz svojih vlastitih redova. Treba najprije stvoriti temelje unutar kluba, a zbog trenutne gospodarske situacije kvalitetne pogone mogu napraviti samo klubovi iz velikih gradova. Ako gradovi i možda veliki klubovi muškog nogometa stanu iza kluba, tada je uspjeh moguć. Svim klubovima koji trenutno participiraju u Prvoj ligi treba skinuti kapu do poda za sav trud i ambicije, ali ključ za podizanje kvalitete ženskog nogometa su veliki gradovi i suradnja s klubovima iz muškog nogometa."

Koliki napredak mogu donijeti nacionalni razvojni kampovi?

"Projekt kampova je omogućio uključivanje još više djevojčica u nogomet jer sami preduvjeti za biti domaćin kampa uvjetuju da se djevojčice na neki način animiraju i da im se prezentira nogomet kao igra. Naravno da one koje pokažu kvalitetu i želju za aktivnim igranjem nogometa preko naših instruktora za ženski nogomet budu uključene u rad naših centara a nakon toga i u klubove. Kampovi su u većini slučajeva prvi susret djevojčica koje ne igraju nogomet s tom igrom."

Koji su neposredni daljnji planovi sa ženskom A reprezentacijom?

"Dobro sam upoznat s kadrom igračica koje su do sada participirale i koje bi sada mogle biti pridružene. Sa svim igračicama sam u određenom kontaktu, sve su dobile moje naputke oko daljnjih aktivnosti i naravno svih novina koje će biti uvedene u A reprezentaciju. Jako puno tražim od njih i sve one koje neće moći to ispuniti nažalost neće moći biti članice A selekcije.

Mislim da imamo dosta kvalitetnih igračica i da neće biti problem birati one koje će biti maksimalno posvećene reprezentaciji. Imamo dosta kvalitetnih igračica koje igraju u inozemstvu i koje su još uvijek temelj A selekcije zato što treniraju i rade u puno organiziranijim i ozbiljnijim klubovima. To je njihova ogromna prednost u odnosu na igračice iz hrvatske lige. "Domaće" nogometašice individualnom kvalitetom ne zaostaju za njima, ali je jaz u obimu rada ogroman, a reprezentativni nivo ne trpi polovičnost tako da će se igračice iz naše lige morati i puno više posvetiti nogometu ako žele ostati u kadru jer podizanje letvice traži i povećanje njihova odricanja i rada.

Ako taj obim rada ne mogu postići u klubovima morat će se pojedinačno više angažirati jer nositi hrvatski dres je čast i privilegija, a za to treba malo više od samog igranja nogometa. Prolazi vrijeme amaterizma u A selekciji hrvatskog ženskog nogometa, a mogu slobodno reći i u mlađim selekcijama."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri