Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Sudačka komisija

Zaključci Komisije nogometnih sudaca

Analiza suđenja Prve
i Druge HNL te Kupa

22.12.2016.
Analiza suđenja Prve i Druge HNL te Kupa
foto: HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

U prostorijama sjedišta Hrvatskog nogometnog saveza održana je redovna 28. sjednica Komisije nogometnih sudaca.

Na sjednici se raspravljalo i obavljena je analiza suđenja Prve i Druge HNL te Završnice HNK – 1/4 finale za natj. 2016./2017. god. - jesenski dio te se također raspravljalo i o ostaloj sudačkoj problematici.

Analiza suđenja prvenstvenih nogometnih utakmica

1. Prva HNL od 16. – 20. kola

Nakon pregledanih video zapisa spornih situacija s odigranih prvenstvenih utakmica, obavljena je kompletna analiza suđenja nogometnih sudaca od 16. - 20. kola Prve HNL te završnice HNK – 1/4 finale može se konstatirati da je suđenje bilo zadovoljavajuće osim ovdje navedenih utakmica gdje su suci pogriješili te su adekvatno sankcionirani od strane kontrolora sudaca Prve HNL.

16. kolo – odigrano, 19. studenog 2016. god.

16/4 SLAVEN BELUPO - RIJEKA 0:0
Sudac: Andrej Burilo (Osijek)
Prvi pomoćni sudac: Dalibor Conjar (Osijek)
Kontrolor: Alen Gerek

Sudac utakmice griješio je u primjeni tehničke i disciplinske mjere dok je prvi pomoćni pogriješio u primjeni PNI – zaleđe. Sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca, Kontrolor sudaca adekvatno je sankcionirao suce.

17. kolo – odigrano, 26. studenog 2016. god.
17/4 OSIJEK – DINAMO 0:1
Prvi pomoćni: Jerko Crnčić (Vrbovec)
Kontrolor: Dragutin Vuk

Prvi pomoćni pogriješio je u primjeni PNI – zaleđe. Sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca, Kontrolor sudaca adekvatno je sankcionirao pomoćnog suca.

18. kolo – odigrano, 3. prosinca 2016. god.
18/3 DINAMO – RIJEKA 1:1
Sudac: Ante Vučemilović (Osijek)
Kontrolor: Alen Gerek

Sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničke i disciplinske mjere. Sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca, Kontrolor sudaca adekvatno je sankcionirao suca utakmice.

19. kolo – odigrano, 10. prosinca 2016. god.
19/4 SPLIT – RIJEKA 0:2
Sudac: Bruno Marić (Daruvar)
Kontrolor: Igor Pristovnik

Sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničke i disciplinske mjere. Sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca, Kontrolora sudaca adekvatno je sankcionirao suca utakmice.

20. kolo – odigrano, 17. prosinca 2016. god.
Sve prvenstvene nogometne utakmice odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.

Ocjene sudaca dobivene od Kontrolora sudaca verificirane su.

2. Završnica Hrvatskog nogometnog kupa za 2016./2017. god.
- 1/4 finale – odigrano, 30. studenog 2016. god.

Sve utakmice Završnice HNK odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.

Ocjene sudaca dobivene od Kontrolora sudaca verificirane su.

Zaključak:

a) Nakon učinkovite rasprave i obavljene analize suđenja Prve HNL članovi KNS konstatirali su da je suđenje bilo zadovoljavajuće, uz navedene greške sudaca i pomoćnih sudaca. Zbog grešaka sudaca u primjeni tehničkih i disciplinskih mjera te pomoćnih sudaca koji su griješili u primjeni PNI – zaleđe sankcionirani su adekvatno od strane Kontrolora sudaca te nisu bili određivani od strane Povjerenika za suđenje Prve HNL.

b) Ocjene sudaca dobivene od Kontrolora sudaca prihvaćene su.

c) Zadužuju se Povjerenik za suđenje i Povjerenik za određivanje Kontrolora sudaca Prve HNL te Tajnik KNS da naprave Analizu suđenja Prve HNL od 1. – 20. kola te usaglase stavove u svezi suđenja te na sljedećoj sjednici KNS donesu konačni zaključak u svezi suđenja Prve HNL – jesenski dio natj. 2016./2017. god.

3. Druga HNL - od 15. – 19. kola

Nakon pregledanih video zapisa spornih situacija na odigranim prvenstvenim utakmicama obavljena je analiza suđenja nogometnih sudaca od 15. – 19. kola Druge HNL te se može slobodno konstatirati da je suđenje bilo dobro, a tamo gdje su suci pogriješili adekvatno su sankcionirani od strane Kontrolora sudaca Druge HNL.

15. kolo – odigrano, 13. studenog 2016. god.
15/1 DINAMO II – NOVIGRAD 0:1
Sudac: Ivan Matić (Osijek)
Kontrolor: Dražen Pavlešić

Sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničke i disciplinske mjere. Sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca, Kontrolor sudaca adekvatno je sankcionirao suca utakmice.

16. kolo – odigrano, 19. studenog 2016. god.
Sve prvenstvene nogometne utakmice odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.

Ocjene sudaca dobivene od Kontrolora sudaca prihvaćene su.

17. kolo – odigrano, 26. studenog 2016. god.
17/4 HRVATSKI DRAGOVOLJAC – IMOTSKI 2:3
2. PS: Zvonimir Laco (Slavonski Brod)
Kontrolor: Dražen Pavlešić

Pomoćni sudac pogriješio je u primjeni PNI – zaleđe. Sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca, Kontrolor sudaca adekvatno je sankcionirao pomoćnog suca.

18. kolo – odigrano, 3. prosinac 2016. god.

Sve prvenstvene nogometne utakmice odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.

Ocjene sudaca dobivene od Kontrolora sudaca prihvaćene su.

19. kolo – odigrano, 10. prosinca 2016. god.
19/4 ŠIBENIK – SESVETE 1:0
Sudac: Ivan Župan (Bjelovar)
Kontrolor: Marijan Matočec

Sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničke i disciplinske mjere. Sukladno Uputama o ocjenjivanju sudaca, Kontrolor sudaca adekvatno je sankcionirao suca utakmice.

4. Temeljem članka 17./19. Pravilnika o sucima, suđenju i sudačkim instruktorima u subotu, 19. studenog 2016. god. održani su ispiti za zvanje regionalne kategorije nogometnih sudaca u gradovima Sesvete, Osijek, Split.

- na ispit je pozvano: 38 kandidata + 3 kandidatkinje
- ispitu je pristupilo: 32 kandidata + 3 kandidatkinje
- iz opravdanih razloga nije nazočilo šest kandidata
- ispit je položilo ukupno: 29 kandidata + 3 kandidatkinje

5. Temeljem članka 21., 22. i 23. Pravilnika o sucima, suđenju i sudačkim instruktorima u subotu, 26. studenog 2016. god. održan je ispit za zvanje savezne kategorije nogometnih sudaca. Ispit se održavao u dva dijela: u Božjakovini (fitness test) i u prostorijama Nogometne akademije HNS (pismeni i usmeni dio ispita).

- za ispit se prijavilo: 39 kandidata + 1 kandidat
- ispitu je pristupilo: 28 kandidata
- na ispitu nije bilo nazočnih: 12 kandidata
- ispit je položilo: 23 kandidata
- ispit nije položilo: 5 kandidata

6. Odlukom Sudačke komisije 29 kandidata + 3 kandidatkinje temeljem članka 19. Pravilnika proglašavaju se u zvanje regionalni nogometni sudac.

7. Odlukom Sudačke komisije 16 kandidata temeljem članka 31. Pravilnika proglašavaju se u zvanje savezni nogometni sudac.

8. Temeljem članka 65. Pravilnika te članka 7. i 8. Uputa o stjecanju zvanja sudačkog instruktora-kontrolora u nogometu proglašen je jedan kandidat za navedeno zvanje.

9. Prihvaćeno je izvješće s održanog 1. Seminara perspektivnih sudaca – talent program Prve, Druge i Trećih HNL. Seminar je održan od 14. – 17. studenog 2016. god. u Sesvetama, prostorijama Nogometne akademije HNS-a i na nogometnim terenima NK Sesvete.

10. Izvješće o radu KNS-a za razdoblje 2016. god. jednoglasno je verificirano.

11. Na prijedlog Nacionalnog referenta za razvoj suđenja u Hrvatskoj razmatrana su izvješća sudačkih i Fitness županijskih instruktora za razdoblje – jesen 2016. god. i jednoglasno su verificirana. Temeljem UEFA Sudačke konvencije i Odluke KNS-a županijskim instruktorima koji su uspješno sprovodili program rada za edukaciju i usavršavanje sudaca / sutkinja u području NSŽ potrebno je ispuniti njihove obveze.

12. Prihvaćeno je izvješće UEFA Sudačke konvencije u pismenom obliku koje je održano 07. / 08. studenog 2016. god. u Beču (Austrija).

13. Zaprimljeno je Cirkularno pismo br. 7 FIFA, od 11. studenog 2016. god. a odnosi se na Odluke s održane sjednice Međunarodnog nogometnog saveza Boarda (IFAB) u svezi objašnjenja izmjena i dopuna PNI za 2016./2017. god.

14. Zaprimljeno je izvješće s održanih tečajeva za futsalske suce početnike. Tečajevi su održani u Zagrebu, Osijeku, Splitu u Rijeci. Tečajeve je prošao 51 kandidat.

15. Zaprimljeno je izvješće o suđenju s održanog selektivnog turnira nogometnih Središta HNS U – 14 koji je održan od 17. – 20.11.2016. u Sesvetama.

16. Zaprimljeno je Cirkularno pismo br. 62/2016. UEFA od 9. prosinca 2016., a odnosi se na reviziju kategorije sudaca / sutkinja i futsalskih sudaca za drugu polovicu natjecateljske 2016./2017. god.

Kategorije FIFA sudaca ostaju iste do ljeta 2017. god.

Još vijesti