Pamtimo iz 2016.

Oproštaj velikog kapetana Darija Srne

29.12.2016.

Oproštaj velikog kapetana Darija Srne
Foto: Drago Sopta/HNS

Darijo Srna povukao se poslije Europskog prvenstva u Francuskoj u reprezentativnu mirovinu, kao rekorder po broju nastupa za Hrvatsku, jedan od najboljih strijelaca i ponosni, dugogodišnji vlasnik kapetanske vrpce Vatrenih. Otišao je s 34 godine na leđima, nakon ukupno 134 nastupa za Vatrene, od čega 68 u ulozi vođe na terenu i izvan njega.

Rođen 1. svibnja 1982. u Metkoviću, preko GOŠK Gabele i Neretve stigao je 1999. godine do splitskog Hajduka, s kojim je na desnoj strani terena osvajao domaće titule, prvenstvo i dva Hrvatska kupa, nagradu Hajdučko srce, da bi 2003. godine zajedno s vratarem Stipom Pletikosom otišao u Ukrajinu, u redove Šahtara iz Donecka.

Unatoč prilikama za transfer u još veće klubove, Srna je ostao vjeran Šahtaru sve do današnjeg dana te se i u Donecku zacementirao u prvoj postavi, prometnuo u vođu i stekao status kapetana, klupske ikone. Sa Šahtarom je osvojio osam naslova prvaka Ukrajine, šest domaćih kupova, sedam superkupova te europsku titulu - Kup Uefe 2009. godine. Proglašavan je najboljim igračem ukrajinske lige, uvrštavan u idealne momčadi Lige prvaka i Europske lige, a bilježio je i brojne asistencije. Uz trofeje i priznanja, osvojio je i srca navijača, kako zalaganjem na terenu, tako i humanitarnim radom, posebno u korist ukrajinske djece, a angažman je dodatno pojačao po početku nedavnih sukoba u Ukrajini.

Reprezentativnu je karijeru započeo u studenome 2002. godine, u gostima kod Rumunjske u Temišvaru (1:0), a Hrvatsku je kao kapetan prvi puta poveo također u gostima kod Rumunjske (2:1), no u Bukureštu u veljači 2009. godine, po oproštaju Nike Kovača. Već u ožujku 2003. godine postigao je svoj premijerni pogodak za Hrvatsku, u kvalifikacijskoj pobjedi nad Belgijom 4:0, na putu prema Europskom prvenstvu u Portugalu, a svakako vrijedi istaknuti kako Vatreni nikada nisu izgubili utakmicu kada se Srna upisao na listu strijelaca.

Učinio je to ukupno 22 puta - ispred njega samo su napadači Šuker, Eduardo i Mandžukić - a posebno se pamte njegovi golovi za pobjede nad Švedskom u kvalifikacijama za SP 2006., potom Australiji na tom natjecanju, zatim u pobjedi nad Njemačkom u Klagenfurtu (2008.), za potvrdu plasmana na SP 2014. protiv Islanda, kao i "dvostruki program" protiv Bugarske (2004.) te Bosne i Hercegovine (2007.). U veljači 2013. godine proslavio je jubilarni 100. nastup za Hrvatsku golom Južnoj Koreji u Londonu. Hrvatsku je predstavljao na ukupno šest velikih natjecanja - europskim smotrama 2004., 2008., 2012. i 2016. godine, te svjetskim smotrama najboljih 2006. i 2014. godine.

Na vječnoj ljestvici nastupa za Hrvatsku Srna sa svoja rekordna 134 susreta vodi ispred Pletikose, Šimunića, Olića i Šimića, članova "kluba 100", a kao posljednja će mu utakmica ostati upisana ona u Lensu, protiv Portugala u osmini finala Europskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj. Upravo je na tom turniru Srna još jednom dokazao s koliko žara, želje i predanosti brani hrvatske boje, s obzirom na to da je nakon prvog dvoboja s Turcima u Parizu saznao za smrt svog oca, te se u teškim obiteljskim trenucima vratio sa sprovoda natrag u Francusku i pun emocija nastavio voditi svoje suigrače na velikoj pozornici.

Brojni hrvatski reprezentativci biranim su se riječima oprostili od svoga kapetana te su istaknuli kako im je bila čast dijeliti svlačionicu i teren sa Srnom, kako im je uvijek pružio pravu podršku i primjer te bio spreman dati savjet, ističući njegove vrline kao igrača, ali još više kao čovjeka. "Velika mi je čast postati kapetanom Hrvatske, no bit će teško nadomjestiti Niku Kovača", poručio je Srna uoči svog kapetanskog debija, a sedam i pol godina kasnije - bit će teško nadomjestiti Darija Srnu.

Hvala na svemu kapetane!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri