Pamtimo iz 2016.

Garancija svijetle budućnosti te uspjesi u futsalu, amaterskom i ženskom nogometu

31.12.2016.

Garancija svijetle budućnosti te uspjesi u futsalu, amaterskom i ženskom nogometu
Foto: Drago Sopta/HNS

Osim seniorske izabrane vrste, 2016. godinu obilježili su i nastupi mlađih hrvatskih reprezentacija, ženskih selekcija, kao i reprezentacije u futsalu i amaterske momčadi.

Mlada reprezentacija Hrvatske, do 21 godine starosti, pod vodstvom izbornika Nenada Gračana do posljednjeg je kola bila u borbi za plasman na Europsko prvenstvo u Poljskoj, nakon što je 2016. godinu otvorila sjajnom pobjedom 3:0 na gostovanju kod izrazito snažne Španjolske, jednog od najboljih sastava u ovom uzrastu.

Svladali su u posebno teškoj skupini mladi Vatreni potom i Estoniju, da bi u zaključnim jesenskim borbama sa Šveđanima - braniteljima naslova - naposljetku ostali na trećoj poziciji, bez plasmana na završni turnir. Ipak, potencijal za velike stvari ostao je itekako vidljiv.

Hrvatska reprezentacija U-19 uspješno se plasirala na Europsko prvenstvo u Njemačkoj nakon tri uvjerljive pobjede u Elitnom kolu. Bio je to plasman na deveto završno natjecanje u mlađim uzrasnim kategorijama od 2010. godine po čemu je hrvatska među europskim liderima.

Iako u završnici, u lipnju protiv snažnih suparnika Engleske, Francuske i Nizozemske nisu uspjeli proći skupinu, hrvatski juniori naznačili su veliki potencijal za budućnost. Dokaz tome su tri uvjerljive kvalifikacijske pobjede i plasman u Elitno kolo ove jeseni, s velikim brojem igrača koji su nastupali na Euru u Njemačkoj.

Nacionalna selekcija do 17 godina nije uspjela izboriti plasman na završnicu Europskog prvenstva u Azerbajdžanu, no ostaje pod posebnim povećalom s obzirom da će u svibnju iduće godine nastupiti kao domaćin smotre najboljih. S tim u vidu, tijekom 2016. godine odrađene su brojne organizacijske i pripremne radnje.

Hrvatska reprezentacija u futsalu nastupila je u veljači na Europskom prvenstvu u Srbiji gdje je protiv kasnijih medaljaša Rusije i Kazahstana upisala jedan bod.

Ženska A-reprezentacija završila je kvalifikacije za Europsko prvenstvo na četvrtom mjestu u skupini sa sedam osvojenih bodova, uz još jednu odličnu predstavu i čvrst otpor nedodirljivoj Njemačkoj. Krajem godine ulogu izbornika je umjesto Zvonimira Kolaka preuzeo Božidar Miletić, a na njegovo mjesto u U-17 reprezentaciji imenovana je Tihana Nemčić koja će preuzeti i U-15 reprezentaciju.

Pod vodstvom izbornika Tomislava Gričara, selekcija Nogometnog središta Zagreb uvjerljivo je izborila plasman na samu završnicu Uefinog Kupa regija, krovnog natjecanja za amaterske momčadi u Europi. Tako će imati priliku braniti svoje srebro iz Republike Irske 2015. godine.

Hrvatske reprezentacije nastavile su tako sa značajnim međunarodnim uspjesima, s hrvatskom A-reprezentacijom kao moćnom lokomotivom cijelog hrvatskog nogometa. Priželjkujemo im takve i još veće uspjehe u sljedećim godinama!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri