Pamtimo iz 2016.

Dinamo obranio dvostruku krunu, hrvatski klubovi ponosno kroz Europu

31.12.2016.

Dinamo obranio dvostruku krunu, hrvatski klubovi ponosno kroz Europu
Foto: Drago Sopta/HNS

Zagrebački Dinamo stigao je u 2016. godini do svog 11. uzastopnog naslova prvaka i nove dvostruke krune, a hrvatski su predstavnici u europskim natjecanjima ponovno ubilježili zapažene rezultate.

POBJEDNICI NATJECANJA HNS-a

MUŠKARCI

MAXtv Prva liga: Dinamo Zagreb

2. HNL: Cibalia Vinkovci
3. HNL Zapad: Novigrad
3. HNL Istok: Međimurje Čakovec
3. HNL Jug: Solin

1. HNL juniori: Dinamo Zagreb
1. HNL kadeti: Dinamo Zagreb
1. HNL pioniri: Dinamo Zagreb

Kup, seniori: Dinamo Zagreb
Kup, juniori: Hypo Limač Osijek
Kup, kadeti: Dinamo Zagreb
Kup, pioniri: Dinamo Zagreb

ŽENE

1. HNLŽ: Osijek
2. HNLŽ Sjever-Zapad: Lepoglava
2. HNLŽ Jug: Neretva Metković
Ženska mladež: Agram Zagreb
Kup, žene: Osijek
Dvoransko prvenstvo 1. HNLŽ: Osijek

FUTSAL

1. HMNL: Nacional Zagreb
2. HMNL: Brod 035
Malonogometni kup: Split Tommy
HMNL, juniori: Kijevo Knin
HMNL, kadeti: Nacional Zagreb

VETERANI

Prvenstvo: Arbanasi Zadar
Dvoransko prvenstvo: Zagorec Krapina

Do ligaške su titule Modri stigli s 85 osvojenih bodova, ispred Rijeke (77) i Hajduka (61), a prvoligaško je društvo po završetku sezone morao napustiti Zagreb, uz Cibalijin povratak. Dinamu je naslov pobjednika Kupa, drugi zaredom, pripao zahvaljujući finalnoj pobjedi u Osijeku protiv Slaven Belupa (2:1), uz pogotke Marka Pjace i Marka Roga s jedne te Muzafera Ejupija s druge strane.

U novom je prvenstvu momčad Rijeke osigurala naslov jesenskog prvaka, ispred drugoplasiranog Dinama, a slijede Osijek i Hajduk. Do polufinala Kupa već su se probili branitelj naslova Dinamo te Rijeka, Osijek i Split.

Drugu uzastopnu sezonu Dinamo je igrao u elitnom europskom natjecanju, Ligi prvaka, te tako nastavio svoj upečatljivi niz od deset uzastopnih nastupa u skupinama europskim natjecanjima. Do Lige prvaka Zagrepčani su stigli preko Vardara, Dinama iz Tbilisija i Red Bull Salzburga, a u društvu Juventusa, Seville i Lyona ipak nisu mogli do bodova.

Dinamo je prošlosezonskim plasmanom u Ligu prvaka osigurao i više od 3,5 milijuna Uefinih eura za ostale prvoligaše, a ove su jeseni Hajduk i Lokomotiva bili nadomak plasmana u natjecanje po skupinama Europske lige.

Lokomotiva je izbacila Santa Colomu, RoPS Rovaniemi i Vorsklu, da bi prejak bio tek belgijski Genk, a Hajduk je izbacio CSMS Iasi i Oleksandriju da bi tek na jedanaesterce ispao od izraelskog Maccabija iz Tel Aviva. Stepenicu ranije od Europske lige oprostila se Rijeka, koja nije poražena od Istanbul Basaksehira, ali je ispala zbog pravila pogodaka u gostima.

"Čestitke Dinamu na sjajnom rezultatu koji potvrđuje visoku kvalitetu i naporan rad na svim razinama kluba. Malo se klubova može pohvaliti igranjem u skupinama europskih natjecanja deset godina zaredom, a možemo biti ponosni i na ono što su ostvarili ostali hrvatski klubovi u europskim natjecanjima", sažeo je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Dobar smjer hrvatskog klupskog nogometa potvrđuje i rang-lista najboljih liga prema istraživanju Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku, koji je MAXtv Prvu ligu uvrstio na visoko 14. mjesto na svijetu, na temelju svih nacionalnih, kontinentalnih i međunarodnih rezultata nogometnih klubova svih zemalja.

Osim toga, Međunarodna istraživačka skupina za sport (CIES) objavila je kako su Dinamo i Hajduk među deset najvećih "proizvođača" igrača za europske lige, a među 30 najboljih nalazi se Osijek. Prema istraživanju iste agencije, Hrvatska je sveukupno sedmi "izvoznik" nogometaša u najjače lige Starog kontinenta.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri