Sportaš od glave do pete

Preminuo Svemir Delić

09.01.2017.

Preminuo Svemir Delić
Foto: Arhiva HNS

U Domu umirovljenika na Zenti, 3. siječnja preminuo je Svemir Delić, najstariji nogometaš Hajduka i reprezentativac Hrvatske.

Svemir Delić rođen je u Sinju 14. rujna 1929. godine. Bio je obrambeni igrač. Igračku karijeru započeo je u Junaku iz rodnog mu Sinja, a potom je od 1949. do 1952. godine nogometaš zagrebačkog Dinama, s kojim je osvojio jugoslavenski nogometni kup 1951. godine igrajući u paru s Tomislavom Crnkovićem, što je bio vrlo moderan i pouzdan dvojac najuže obrane Dinama tog vremena.

Potom 1952. godine odlazi u Split, te nastupa za Hajduk od 1952. do 1954. godine. Za Hajduk je Svemir Delić odigrao 64 utakmice. Nakon Hajduka vraća se u Zagreb, te igra za NK Zagreb, od 1954. do 1959. godine, kada završava igračku karijeru. 

Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, kao igrač NK Zagreb, nastupio je jednom u utakmici protiv Indonezije u Zagrebu, 12. rujna 1956. (5:2).

Svemir Delić kao igrač bio je oštar i brz, eksplozivan u startu, odličnog pregleda igre i preciznih dodavanja te sjajan u skoku na visoke lopte. Pripadao je u modernim braničima koji su igrali glavom i nisu trošili nepotrebnu energiju. Glavna odlika bila mu je odličan udarac, smišljeno postavljanje i uopće sustavan rad i suradnja s vratarom i suigračima. Bio je pravi atlet na terenu, visok, snažan, odlično je pucao s obje noge. Osvajao je svojom beskompromisnom igrom gledatelje obiju strana. Nesalomljivo borben. Nikada se nije smatrao poraženim. Kada njegovoj momčadi nije išlo, prelazio je u navalu i napadao svom žestinom. Imao je izuzetne igračke sposobnosti. Bio je sportaš od glave do pete.

Igračku karijeru prekinuo je relativno rano zbog teške ozljede koljena, a potom se posvetio zvanju diplomiranog ekonomista. Kao aktivan igrač i kasnije, dugi niz godina bio je sportski izvjestitelj više listova.

Posljednji ispraćaj Svemira Delića bit će u utorak, 10. siječnja 2017. godine u 14:20 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Hrvatski nogometni savez obitelji Svemira Delića izražava duboku sućut zbog ovog nenadoknadivog gubitka.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri