Licenciranje

Ivančica Sudac: Cilj je ispuniti kriterije, a ne uskratiti licencu!

11.01.2017.

Ivančica Sudac: Cilj je ispuniti kriterije, a ne uskratiti licencu!
Foto: Drago Sopta/HNS

Ona je rukovoditelj licenciranja HNS-a, posla koji već četrnaestu godinu starta u siječnju, završava u svibnju. Posrijedi je temeljito izučavanje i zadovoljavanje kriterija nužnih za dozvolu bez koje nema natjecanja. Što dakle predstoji desetorici prvoligaša i u kojim rokovima?

- Do 31. siječnja klubovi trebaju poslati molbu i sve što se traži glede četiri uvjeta: sportskih, infrastrukturnih, stručnog osoblja i administracije te pravnih, dočim se financijski dokumentiraju poslije 31. ožujka kad se usvoji završni račun. Najkasnije do 20. travnja slijedi odluka Komisije za licenciranje, a do 20. svibnja eventualno rješenje Žalbenog tijela.

Ivančica sve informacije, podatke, stavke sipa kao iz rukava. Nije čudo što je dopredsjednica Komisije za licenciranje i financijski fair-play Uefe. U Savezu zaposlena od 1991. dok se osamostaljivao i još stolovao u Ilici 21. Inače je i delegat na međunarodnim utakmicama, po jednom u finalima ženske LP-a i EP-a, možda prva dama koja je tu dužnost obnašala i u dvoboju muške Lige prvaka!
- Naš sustav licenciranja je apsolutno dobar po svim aspektima, uključujući kontrolu sukladnosti kad vanjska revizorska kuća provjerava i četiri kluba koja sudjeluju u euro-kupovima. Triput je Nyon slao eksperte za opsežnu inspekciju, svake godine dolazi neovisni lokalni revizor provjeravajući standarde i proceduru, i uvijek je sve pozitivno.

Iz Pravilnika o licenciranju HNS-a koji na točno stotinu stranica tretira dotičnu problematiku zahvaljujući pomoći gospođe Sudac izdvajamo ključne stavke svakog od pet kriterija.

SPORTSKI
Razrađuje ciljeve i strategiju razvoja mlađih uzrasta, djelovanje škole nogometa s kvalificiranim osobljem, sagledava objekte za vježbanje i igranje, proračun, članarinu, program obuke koji uključuje i poznavanje PNI, medicinsku skrb, antidoping zaštitu... Propisano je da svaki prvoligaš mora imati pet momčadi podmlatka – dvije s igračima od 15 do 19 godina, dvije s onima od 10 do 14 godina, jednu u kojoj su klinci do 10 godina. Ukupno 100 polaznika, za UEFA-licencu minimum je 120. Prvi smo na kontinentu ugradili odredbu o brizi za žensku ekipu, vlastitu ili pod patronatom.

INFRASTRUKTURNI
Valjda najzahtjevniji. Propisuje toliko toga: igralište dimenzija 105x68 metara, najmanje 3.000 individualnih sjedalica od čega 1.000 natkritih, pet posto kapaciteta namijenjenih gostima, rasvjetu s barem 1.200 luxa, tri pomoćna terena od kojih jedan ima rasvjetu s minimalno 250 luxa, četiri svlačionice ne manje od po 25 kvadrata, do tehničkog prostora dvije klupe s po 13 sjedalica, četiri nosača za tzv. viseće lopte, šest pokretnih ploča, jamu s pijeskom, 15 lopti za svaku momčad, sustav rezervnog napajanja reflektora, razglas, semafor, mjesto na tribini odvojeno za suparničke navijače, pet jarbola za zastave, VIP-ložu sa 100 natkritih mjesta (20 za goste), brojače gledatelja na ulazima, sanitarni čvor s omjerom 80:20 za muškarce/žene, s jednim sjedećim WC-om na svakih 250 gledatelja odnosno s jednim pisoarom na 125 gledatelja, parking za sve službe, objekte za osvježavanje pićem i hranom, dostojni smještaj invalida u kolicima, 30 zaštićenih mini-lokacija za novinare koje podrazumijevaju struju, telefon i internet , press-dvoranu od 100 kvadrata za 50 nazočnih, tri komentatorske pozicije za radio i televiziju, prigodni tv-studio od 25 kvadrata, ured za delegata, svlačionicu za suce sa šest mjesta, salu za doping-kontrolu od 20 kvadrata... Dopušteno je igrati na terenu s umjetnom travom ako je odgovarajuće postavljena i, dakako, provjerena.

ADMINISTRACIJA I STRUČNO OSOBLJE
Neizostavan je glavni direktor-profesionalac te financijski službenik. Zatim sportski direktor s UEFA-Pro diplomom ili UEFA-A ukoliko je bio državni reprezentativac. Trener mora imati isključivo UEFA-Pro licencu, i obvezu da redovito sudjeluje na edukacijskim seminarima. Ravnatelju škole propisana je UEFA-Pro diploma, u najgorem slučaju dopustit će se status apsolventa na Akademiji nogometa HNS-a. Pomoćni trener dužan je raspolagati UEFA-A diplomom. Treneri u školi isto tako, s naznakom da sva petorica trebaju biti u stalnom radnom odnosu. Predmnijevaju se i licencirani liječnik, fizioterapeut, povjerenik za sigurnost, časnik za vezu s navijačima, časnik za vezu s invalidima, glasnogovornik.

PRAVNI
Uvjet je dostava kopije važećeg Statuta. Pa organogram – prikaz pravne strukture. Podaci o članovima Skupštine i Uprave, o udjelu u kapitalu, ukupnoj imovini i cjelovitim prihodima, precizna vijest o članskom odjelu. I nešto jako bitno: izjava da će klub sudjelovati u nacionalnom prvenstvu i kupu poštujući dokumente Fife, Uefe i HNS-a te u slučaju spora uvažavati rješenje Arbitražnog suda za sport iz Lausannei!

FINANCIJSKI
Do 31. prosinca 2016. trebalo je podmiriti sva dugovanja igračima, trenerima, zaposlenicima te drugim klubovima na osnovi transfera, naknade za treniranje i solidarnog doprinosa. Krajnji rok je 31. ožujka tekuće godine. Nakon toga nema oprosta ukoliko vjerovnici pismeno ne pristanu na poček, ili je dug predmetom sudskog spora koji nije okončan pa se obveza smatra nedospjelom. Nadalje, treba jamčiti financijsku izdržljivost od 1. siječnja 2017. do 30. lipnja 2018. Komisija za licenciranje, po potrebi i Žalbeno tijelo, razmatraju godišnji financijski izvještaj poslije revizije, sagledavaju bilancu, račun dobiti i gubitaka, novčane tokove i završni račun. Nisu nevažne, dapače, ni kratkoročne obveze, zajmovi, porezi i doprinosi, prihodi od ulaznica i sponzora... Valja podvući da klub koji participira u ino-kupu ne smije u tri uzastopne sezone akumulirati pet milijuna eura duga; Dinamo je malo zapeo i zato s Uefom išao na nagodbu kojom se obvezao sve to popraviti.

- Prošlog siječnja imali smo seminar o licenciranju za prvoligaške i drugoligaške direktore te voditelje financijske operative, ovog nećemo – kaže Ivančica Sudac. – No svim klubovima-tražiteljima licenci organizirat ćemo bilateralne susrete tijekom veljače. Objekti će se pregledavati u veljači i ožujku.

Nije tajna da je dosta prijepora u vezi s infrastrukturom, napose s nedostatnim komforom, budući da stadioni najčešće nisu u klupskom vlasništvu.
- Osnovni je cilj ispuniti kriterije, a ne klubu uskratiti licencu! – finišira ugledna šefica.

U prvom stupnju neki ne prođu i zbog stanovitog zakašnjenja. Koje se događa i zbog novih ljudi na novom poslu, uhodavanje je normalno. Centrala iz Hiltona redovito javlja što kome nedostaje. Čujemo da je obveza preko glave, upotrijebi se više od 250 radnih sati. Savez traži, ali i pomaže. Naprimjer, ako neki kandidat navede što i koliko od koga potražuje, viša instanca stisne dužnika, domaćeg ili stranog, u sve je naravno involvirana i Kuća europskog nogometa.

Lani su klubovi u procesu licenciranja dostavili nebrojene dokumente:
Rijeka 217, Dinamo 297, Osijek 255, Hajduk 231, Slaven Belupo 192, Lokomotiva 188, Inter 194, Istra 188, Split 221, Cibalia 225.

Na čelu kadrovske sheme Odjela za licenciranje je viši rukovoditelj Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a. Do njega naša sugovornica Ivančica Sudac. Sportske kriterije analizira Vatroslav Mihačić, infrastrukturne tvrtka 3LHD s Romanom Ilić, Viborom Granićem i Eugenom Popovićem, administraciju i stručno osoblje Matija Puhak, pravom se bavi Tanja Peraković, financijama revizorska firma PWC s Vladimirom Topolnjakom i Nikolom Nikolićem. Svima su u tehničkom smislu na usluzi Maja Nikolić i Snježana Drkulec.

Komisiju za licenciranje kao forum 1. stupnja sačinjavaju predsjednik Vladimir Iveta, dopredsjednik Ivan Marković te članovi Igor Meznarić, Ivan Košutić i Zoran Cvrk.

U Žalbenom tijelu za licenciranje, organu 2. stupnja, jesu predsjednik Boris Kubla, dopredsjednik Tomislav Gnjidić, članovi Zdravko Krizmanić, Adrijan Čada i Ivana Matovina.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri