Na kraju tjedna

HNS za HNL

28.01.2017.

HNS za HNL
Foto: Drago Sopta/HNS

Na kraju ovog tjedna Kuća nogometa ispisala je nekoliko važnih rješenja koja se izravno tiču nacionalnog prvenstva i kupa, čime je još jednom potvrđeno da vodstvo organizacije ne brine samo o A-reprezentaciji, što mu se stalno predbacuje.

Zaključci Izvršnog odbora HNS-a, posve usuglašeni u petak, definiraju bitne stavke MAXtv Prve lige i Hrvatskog kupa.

Prvi se odnosi na raspuštanje Komisije za suce, čime je udovoljeno Damiru Miškoviću, dopredsjedniku Saveza i predsjedniku HNK Rijeke. Unatoč sveznalicama iz sjene koje su tvrdile kako nema šanse da Zdravko Mamić, savjetnik GNK Dinama koji je prošlog srpnja odstupio s pozicije prvog dopredsjednika HNS-a, dopusti smjenu Dušana Kukića i suradnika, to se ipak dogodilo. Poznati sisački sudac-delegat-kontrolor-instruktor iza kojeg nikad nije bilo afera pao je zbog tzv. zapovjedne odgovornosti i, što je najzanimljivije, paralelne uloge povjerenika za delegiranje sudaca koju baš i nije trebao prihvatiti uoči aktualnog prvenstva. No i on i komisionari odradili su dionicu dugu točno pet godina, što je u tako turbulentnoj branši vrlo pristojno. A zna se da idealno ne postoji. Naravno da su momci sa zviždaljkom i zastavicom gdjekad griješili, tako je svuda po svijetu, nema „cjepiva“ koje bi garantiralo savršenost; utakmica traje 90 minuta i u svakoj su minimalno dvije-tri pa i četiri odluke, izračunajte koliko ukupno...

Logično je što se povjereništvo dodijelilo Anti Kulušiću, bivšem internacionalcu, članu državne nogometne vlade i čovjeku koji, inače, određuje kontrolore. On je pak odmah predložio ždrijeb umjesto delegiranja sudačkih postava, što je prihvaćeno. Taj ždrijeb, međutim, mora biti modificiran barem radi zemljopisnog kriterija.

Važno je činiti sve da se osigura najveća regularnost natjecanja. Da se obuzdaju slutnje, smanje strepnje i odstrane sumnje, stoga Davor Šuker i njegov ansambl zaslužuju jedino čestitke.

Na inicijativu ligaškog povjerenika Josipa Breznija najprije je Komisija za natjecanje predložila a IO HNS-a verificirao promjenu odredbe o utakmici prekinutoj temeljem više sile, što je definirano člankom 57 Pravilnika o nogometnim natjecanjima. Ostaje dakle propis o najmanje 80 posto vremena odnosno 72 odigrane minute za registraciju susreta postignutim rezultatom.  Mijenja se te od sezone 2017./2018. primjenjuje nastavak „slučaja“: nema više nove utakmice, nego se u roku 24 sata ili kasnije ako su termini popunjeni igra od minute u kojoj se prekid zbio! To je mnogo korektnije s obzirom na postignuti rezultat – zašto bi momčad koja je imala recimo 3:1 startala od nule!?

U tom kontekstu valja ukazati na podatak o žutim i crvenim kartonima. Oni se ne računaju sve dok ta/takva utakmica nije odigrana u cijelosti. Zaradi li neki igrač u prekinutom srazu treću javnu opomenu koja podrazumijeva automatsku suspenziju a njegov klub u međuvremenu igra neku drugu utakmicu, smije nastupiti i on. Isto se odnosi i na isključenoga; čim ogled u kojem je sankcioniran nije dokraja odrađen, rezonski se smatra da još traje. Jasno je da taj s crvenim kartonom nema pravo nastupa u nastavku privremeno prekinute partije. Kao ni onaj koji je u nezavršenom dvoboju zamijenjen.

Nije zgorega podvući da se radi o normativnom aktu HNS-a, a ne, primjerice, diktatu Internacionalnog Boarda to jest isječku iz Pravila nogometne igre. Ne, FIFA se ne miješa u taj dio zakonodavstva nacionalnih federacija.  Zgodno je pogledati kako rade susjedi Talijani: kod njih nema definicije o registraciji utakmice postignutim rezultatom ukoliko je odigrano ovoliko ili onoliko vremena, nastavljaju od bilo koje neodigrane minute, čak i 90. ili sudačkog dodatka, što se doima malo apsurdnim. Kod nas će se igrati barem 19 minuta, od 72. kad i ako je ponestalo uvjeta da se odradi i ona, granična...

Preinaka glede svođenja polufinala kupa na jednu utakmicu usmjerena je isključivo rasterećivanju kalendara koji s obzirom na Ligu 10 zahtijeva zaista brojnih 36 termina, i svaki je slobodni dobrodošao. Već su ukinuti dvostruki susreti u četvrtfinalu tako da su, eto, ušparana dva roka. S nužnom naznakom da će se odsad ždrijebom a ne stečenim koeficijentom određivati i parovi četvrtzavršnice, domaćinstvo također. I da ne zaboravimo – ovosezonsko polufinale ostaje na dva sudara Rijeke i Osijeka, Dinama i Splita, promjena stupa na snagu dogodine.  

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri