Prekrasni trenuci u Splitu i Zagrebu

Pet godina od sjajnog, rekordnog EP-a u Hrvatskoj

11.02.2017.

Pet godina od sjajnog, rekordnog EP-a u Hrvatskoj

Prije točno pet godina, 11. veljače 2012., završeno je Europsko prvenstvo u futsalu koje je izrazito kvalitetno i uspješno organizirao Hrvatski nogometni savez.

Od 31. siječnja do 11. veljače 2012. godine Split i Zagreb ugostili su najbolje reprezentacije Starog kontinenta, a cijeli je događaj zaslužio brojne pohvale te srušio nekoliko rekorda.

Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji pod vodstvom projekt-menadžera Zorana Cvrka, predstavnici Europske nogometne federacije (UEFA) nisu skrivali zadovoljstvo, pogotovo nakon odaziva hrvatske publike.

Sve utakmice turnira pratila su ukupno 94.232 gledatelja, od čega se njih 14.300 okupilo na polufinalnom dvoboju Hrvatske i Rusije u zagrebačkoj Areni. Ta je utakmica, zahvaljujući rekordnoj posjeti, upisana i u povijesne knjige europskog futsala. Ukupna gledanost Europskog prvenstva također je srušila dotadašnji rekord.

Drugo su polufinale odigrale Italija i Španjolska, da bi u uzbudljivom finalu Španjolska nakon produžetaka svladala Rusiju 3:1 te osvojila zlato. Bronca je pripala Talijanima, koji su u susretu za treće mjesto nadjačali Stankovićeve izabranike također 3:1.

Hrvatska je reprezentacija osvajanjem četvrtog mjesta ostvarila svoj najveći uspjeh na velikim natjecanjima, do kojega je došla svladavši Rumunjsku (2:1) i Češku (5:4) u skupini te Ukrajinu (4:2, 1:1) u četvrtfinalu.

 

"Radilo se o projektu koji je postigao standarde prema kojima će UEFA ubuduće tretirati domaćine Europskog prvenstva. Uz odličnu organizaciju, bez obzira na udaljenost Zagreba i Splita i loše zimske vremenske uvjete, nije bilo niti jednog jedinog propusta - sasvim suprotno, sve su reprezentacije pohvalile organizaciju. Svi podaci potvrđuju kako HNS ima izuzetno kvalitetno i stručno osoblje, kojemu je povjeren besprijekorno izveden projekt. Svakako treba spomenuti nezaboravnu atmosferu u Splitu i Zagrebu, posebno na utakmicama naše reprezentacije u Spaladium Areni pred 10.000 fantastičnih navijača te fenomenalnu priču iz Arene Zagreb. To će Europsko prvenstvo ostati trajno upisano zlatnim slovima u povijest HNS-a i Uefe", rekao je direktor turnira Boris Durlen prisjećajući se prekrasnih trenutaka iz dva najveća hrvatska grada.

"Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način omogućili realizaciju tog prvenstva. Apsolutno svi iz organizacije i iz saveza dali su veliki doprinos, od Cvrka, zamjenika direktora Denisa Kosora, Ružice Bajrić iz financijskog odjela, Ivančice Sudac iz međunarodnog odjela, povjerenika za ulaznice Nikše Martinca. Posebna su kategorija bili predsjednik saveza, nažalost preminuli Vlatko Marković te uvijek prisutni glavni tajnik Zorislav Srebrić - bez njihovog blagoslova ne bi bilo moguće uopće se kandidirati za domaćinstvo", dodao je Durlen.

Prva dva Europska prvenstva u futsalu ugostila je Španjolska (1996. i 1999.), a potom su uslijedila natjecanja u Rusiji, Italiji, Češkoj, Portugalu i Mađarskoj. Nakon Hrvatske, domaćini Europskog prvenstva bili su još Belgija i Srbija, a iduće godine smotra najboljih bit će održana u Sloveniji.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri