Intervju tjedna

Damir Vrbanović - sve za prvu ligu!

14.02.2017.

Damir Vrbanović - sve za prvu ligu!
Foto: Drago Sopta/HNS

Karijera duga i plodna, stav rezolutan, ideje razumne, akcije uspješne. Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, funkcionar s brojnim i značajnim dužnostima u europskom klupskom nogometu, danas pretežito govori o nacionalnom prvenstvu.

Direktor Kuće nogometa javio se iz Svetog Martina na Muri s prigodnog seminara o sigurnosti. Tema vrlo važna, kao i sve što je usmjereno vrijednosti i regularnosti natjecanja:
- Uoči ligaškog nastavka Savez je po običaju u velikoj ofenzivi, ključno je koordiniranje nositelja svih aktivnosti. Završeno je razdoblje za (pre)registraciju, sad je naglasak na licenciranju jer želimo da i ovo i sljedeće prvenstvo, i svako novo, bude bez problema i repova. Stoga je ta silna pozornost opravdana. Glede proljeća 2017. pogotovo, budući da se ne pamti tolika neizvjesnost i na vrhu i na dnu ljestvice. Želimo da sve oči budu uprte u igrače i trenera, svakako i zadovoljne navijače, nikako u – suce.

Vrbanović govori brzo i razložno, stilom čovjeka koju dotičnu materiju ima u malom prstu lijeve ruke. Rasnom intelektualcu s diplomom prava, koji je cijeli život na igralištu (sada malonogometnom) ili pokraj njega, potpitanja nisu nužna; dotiče i obrazlaže sve redom.
- Dakle suci. HNS je osluškivao valove iz baze, iz klupskih i redova vodećih ljudi natjecanja, te zaključio kako je trenutak za sveobuhvatnu reorganizaciju sudačkog sektora. Što se, naravno, ne može obaviti preko noći. Prvi korak podrazumijevao je zahvalu dosadašnjoj Komisiji za suce HNS-a, no tako da sustav funkcionira bez zastoja. Htjeli smo, naime, malo protresti dotičnu branšu, potaknuti izmjene. U tom kontekstu je povjerenikom imenovan Ante Kulušić, dopredsjednik državne nogometne unije. On je odmah predložio ždrijeb umjesto delegiranja ne bi li se smanjile standardne slutnje na urote i zavjere, u sve i svašta, uvijek u svakoga. To je u redu: neka ždrijeb odredi tko će kamo tako da nema ni primjesa zakulisnosti. Neću reći da smo vratili povjerenje, ali sigurno je uspostavljena doza respekta prema odlukama sudačke organizacije. Proberu se meritorni za pojedinu utakmicu uvažavanjem i zemljopisnog principa, stave u „šešir“ pa neka izvuku ceduljicu s imenima Janko ili Marko, Ante ili Mate!

Damir nastavlja:
- Otpadaju ionako neopravdane primjedbe da se pojedinci unaprijed šalju na te i te susrete, po tobožnjoj želji tih i tih klubova. Prema tome, u startu se smanjuje količina i intenzitet sumnji koje se, kao što znamo, redovito pretvaraju u optužbe.

Novost je i drukčiji tretman delegata:
- Oni, kao vrhovni nadzornici utakmice, zaslužuju veću pažnju s obzirom na propisane obveze i nedvojbenu odgovornost! Dosad se nije osobito preispitivao njihov rad. Zbog toga smo ih okupili na opsežnom seminaru kako bismo ukazali na stanoviti „zamor materijala“ te usredotočenost koja nije na razini negdašnje.

Podcrtava osnovno:
- Izvještaji trebaju zorno, super precizno oslikati stanje, a ne biti usputni refleks rutinskog sadržaja. Kako će, u protivnim, stegovni sudac izreći kazne?

Ovih 16 kola bit će nemali test svim službenim osobama – sucima, delegatima, kontrolorima:
- Bilježit će se svaka pogreška, neurednost, anomalija, zakašnjenje. I temeljem toga stvarati lista onih koji misiju zaslužuju i od ljeta! Jedino to ima smisla, reda i opravdanja. Svatko odlučuje o sebi. Nema više ljubimaca ni onih drugih, vaga je ista za sve. Zato nema smisla dodatno ukazivati na umješnost, spremnost i koncentriranost. Ni ukazivati ni apelirati, budući da se ti elementi predmnijevaju.

Zaljubljenici u loptu uživaju čim se spomene utrka Rijeke i Dinama?
- Interesantnost zajamčena! Zaista je jako „gusto“. Normalno da smo nestrpljivi i znatiželjni, u tome je draž nadmetanja. Ogromna je važnost činjenice da su se stalnim kandidatima za vrh, Dinamu i Hajduku, priključili Riječani i Osječani, to je stvarno dobro, to je i divno i poticajno; dokaz da MAXtv Prva liga živi u uvjetima vitalnosti i interesa. Mnogi ni ne sanjaju koliko je gledana na HNTV-a, bila bi i na tribinama da je bolja infrastruktura – ovako se ljudima ne ide na stadione bez krova i bez čistih sjedalica...

Izvršni ravnatelj Saveza, institucije koja vodi i nadgleda natjecanja, ne skriva vlastite prioritete:
- Želim i molim da imamo razloge za raspravu o igri i golovima, ne o nečijim „igricama“ ili o sudačkim propustima!

Kako je na summitu u Međimurju?
- Sigurnost je jedan od najvažnijih segmenata. Ovdje su predstavnici nogometa, policije, medija, stručnjaci različitih profila. Shvaćamo da Hrvatska nije izolirani otok, nego dio globalnih sigurnosnih poremećaja. Pogotovo kad su u fokusu sportske priredbe. Usuglašavamo se, dopunjavamo, međusobno informiramo. I tragamo za optimalnim rješenjima.

Prvih dana proljeća na rasporedu je važan kvalifikacijski dvoboj za SP 2018. u Rusiji, u Zagrebu će Vatreni dočekati goste iz Kijeva?
- S Ukrajinom igramo 24. ožujka, četiri dana kasnije nas pak čeka Estonija, do ljeta, 11. lipnja, ide se i Islandu. Svjesni smo da će momčad iz Kijeva biti u posebnom stanju i poradi zbivanja u toj zemlji. Ratnog stanja. Važan je jedino sportski poticaj. Nadamo se bodovima i u ostalim susretima.

Svibanj donosi finale Eura za 16 reprezentacija U-17 na našim igralištima, doima se da su pripreme u punoj ekspanziji?
- Rekao bih da smo se zahuktali i ništa ne prepuštamo slučaju, sve će biti uglazbljeno s rokovima. Objekti umiveni i izglancani tako da tv-slika može kontinentu sugerirati stvarnost ljepšu od postojeće... Ne brinemo, HNS i Republika Hrvatska tradicionalno su solidni domaćini. Štoviše – odlični.

Vrbanović je sam dotaknuo „mali nesporazum“:
- Nesporazum u vezi s Romeom Jozakom, tehničkim direktorom Saveza koji preuzima funkciju sportskog direktora Dinama. Teza je isforsirana i izdramatizirana, na neki način groteskna. Premda između HNS-a i Plavih nije bilo baš nikakvog naboja; ukomponirane su i nijanse. Jozak je ocijenio da mu je uputnije biti u Maksimiru, kojem će službeno pripadati od 1. ožujka ove godine, ali inzistirao je na ostanku na „ovom brodu“ tako da će biti direktor kontinentalnog turnira kadeta. Nema apsolutno nikakvih problema. Jasno da će HNS u međuvremenu unutar kuće potražiti i pronaći odgovarajuću opciju. Nema žurbe jer se definira doista bitno zaposlenje i akter. Važno je da nema nikakvih zastoja, sve sređujemo uredno - s voljom i na vrijeme!

Nije se direktor asocijacije ustručavao oglasiti ni o sljedećoj točki, o navodnom odlasku predsjednika Davora Šukera:
- Ma, sve su to gluposti. Apsurdi koje ne kanim komentirati. Osnovno je da imamo svoga predsjednika, da se on uskoro vraća iz inozemstva i posvećuje svim zadacima koje ne zaobilazi ni kad nije ovdje. Nevjerojatno je s kolikim su se žarom izvjesni novinari i mediji upregnuli u tu priču, u taj pucanj u prazno!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri