Uspješno odrađen program

Video: Seminar sudaca i kontrolora sudaca u Medulinu

16.02.2017.

Video: Seminar sudaca i kontrolora sudaca u Medulinu
Foto: Drago Sopta/HNS

Za nastavak proljetnog dijela natjecateljske godine 2016./2017., a posebno za uspješno suđenje prvenstvenih nogometnih utakmica Prve HNL i završnice HNK-a zajednički je organiziran 50. Seminar nogometnih sudaca i 24. Seminar Kontrolora sudaca Prve HNL.

Seminar je održan od 9. do 12. veljače 2017. u hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu.

Stručno-edukativni dio Seminara započeo je s radom u četvrtak. 9. veljače 2017. i to provjerom sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a.

U nastavku Seminara obavljena je također provjera i pisanje „UEFA video testa“ iz područja prekršaja, igranja rukom, kaznenih udaraca i dr. te iz poznavanja razumijevanja zaleđa.

 

O načinu korištenja Polar satova za međunarodne suce i pomoćne suce te za suce i pomoćne suce iz Talent programa iste je upoznao Draženko Kovačić, fitness trener sudaca; u međuvremenu svi ostali suci obavili su stretching (istezanje) na igralištu u blizini hotela.

Drugi dan Seminara bio je najbogatiji dio programa obzirom na razne stručne tematike u predavanju sudačkih eksperata Miroslava Vitkovića i Tomislava Šetke.

Foto: Drago Sopta/HNS

U nastavku stručnog predavanja suci su radili po grupama te analizirali grupni rad sudaca, a odnosilo se na radnu temu „Prekršaji i zaleđa“.

U drugom dijelu dana u stručnom predavanju su se pridružili i Kontrolori sudaca, a odnosilo se na Pravilo 11 - zaleđe i praktična primjena te se prikazivao DVD 2 / UEFA RAP 2016. sa smjernicama i praktičnom primjenom.

Foto: Drago Sopta/HNS

U nastavku Seminara Povjerenik za sigurnost HNS-a, Miroslav Marković, upoznao je suce na sigurnost i zaštitu sudaca u obavljanju svojih zadaća u nastavku proljetnog dijela prvenstva 2016./2017.

Dok su kontrolori sudaca obavljali provjeru iz poznavanja PNI i propisa HNS-a te pisali UEFA/FIFA video test, suci su odradili pripremni fitness test na igralištu u blizini hotela.

Foto: Drago Sopta/HNS

Prije odlaska na večeru suci i kontrolori odslušali su vrlo zanimljivo predavanje instruktora i kontrolora Prve HNL Domagoja Vučkova na temu „Uloga četvrtog suca i DPS-a“ a pogotovo se to odnosi na obavljanje njihovih zadaća na prvenstvenim i kup-utakmicama u Hrvatskoj.

Trećeg dana u prijepodnevnim satima suci su obavili tjelesnu provjeru na stadionu Uljanik u Puli kojim je rukovodio fitness-instruktor za tjelesnu pripremu i provjeru svih sudaca u Hrvatskoj Draženko Kovačić sa svojim suradnicima.

Foto: Drago Sopta/HNS

Dok su suci trčali norme, kontrolori su analizirali situacije putem DVD-a iz odigranih prvenstvenih utakmica MAXtv Prve lige. Također, upoznati su o načinu i upotrebi naputka za ocjenjivanje i pisanje izvješća te su upoznati s Kodeksom ponašanja službenih osoba HNS-a.

U popodnevnom nastavku Seminara suci i kontrolori analizirali su FIFA/UEFA video test te su u dva dijela sudjelovali u stručnom predavanju na temu „Ujednačavanje kriterija na utakmicama MAXtv Prve lige“ te analizirali video isječke s utakmica MAXtv Prve lige – jesenski dio natjecateljske 2016./2017.

Foto: Drago Sopta/HNS

U završnom dijelu Seminara (četvrti dan) analiziralo se suđenje sudaca iz „Talent programa“ Prve i Druge HNL i dane su im smjernice za poboljšanje suđenja u nastavku prvenstva.

S obzirom na to da će suci u nastavku prvenstva MAXtv Prve lige primjenjivati nestajući sprej, FIFA-sudac Ivan Bebek obrazložio je kako upotrebljavati sprej na utakmicama.

Foto: Drago Sopta/HNS

Na kraju Seminara prezentirani su postignuti rezultati te određeni zaključci, upute i smjernice kojih se suci trebaju pridržavati te iste trebaju primijeniti sudeći prvenstvene utakmice MAXtv Prve lige i Završnice HNK-a. Suđenje u nastavku prvenstva - proljetni dio - uvijek je zahtjevnije te se upućuje apel svim sudionicima u natjecanju MAXtv Prve lige na fer i sportsko ponašanje kako prije, za vrijeme i po završetku odigranih utakmica.

Foto: Drago Sopta/HNS

Na završetku Seminara sudaca i kontrolora Prve HNL upriličena je mala svečanost gdje su međunarodni suci i pomoćni suci te pomoćna sutkinja primili FIFA-znakove za 2017. godinu kako bi isti Hrvatsku uspješno predstavljali na međunarodnim utakmicama.

Potrebno je spomenuti da se na Seminar odazvalo 27 sudaca, 25 pomoćnih sudaca i jedna pomoćna sutkinja te 14 kontrolora sudaca.

Foto: Drago Sopta/HNS

Iz opravdanih razloga seminaru nisu nazočila dva pomoćna suca (Nikola Kečkiš i Marko Stolnik) te dva kontrolora (Darko Cvitković i Alojzije Šupraha).

Na Seminaru je prisustvovao i Rune Pedersen, UEFA-instruktor i mentor hrvatskih sudaca po zaduženju Uefine Sudačke konvencije.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nazočan je bio na svim predavanjima te nadgledao grupni rad sudaca i kontrolora, nazočivši i provjeri pomoćnih sudaca – fitness testa.

Po odlasku iz Hrvatske rekao je da nosi pozitivne dojmove te da je vrlo zadovoljan kako i na koji način se radi na seminaru u stručnom usavršavanju i edukaciji sudaca Prve HNL, o čemu će izvijestiti i Uefu.

Foto: Drago Sopta/HNS

Seminarom je rukovodio Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a te Povjerenik za određivanje sudaca i kontrolora Prve HNL uz pomoć Povjerenstva za provedbu seminara u sastavu: Dušan Kukić, Božo Mamić, Dragutin Vuk, Ivan Peraić i Domagoj Vučkov, a u stručnom dijelu surađivali su Miroslav Vitković i Tomislav Šetka te Igor Pristovnik, koordinator za razvoj suđenja u Hrvatskoj, koji su održali većinski dio stručnih predavanja sucima i kontrolorima Prve HNL.

Operativni dio Seminara odradio je voditelj Sudačkog odjela Ivan Košutić.

Foto: Drago Sopta/HNS

Također, na Seminaru je nazočio neizostavni i neumorni Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a te Branko Ivetić, tajnik NSŽ Istarske.

U završnom govoru Ante Kulušić zaželio je sucima uspješnost u suđenju uz poruku da će biti najsretniji kada se u proljetnom dijelu suci neće uopće spominjati, a kontrolorima je zaželio da budu na visini obavljanja svojih zadaća, prvenstveno pravedni.

Bitno je da se svi pridržavaju i primjenjuju PNI i propise HNS-a te da se ponašaju u skladu s Kodeksom HNS-a.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri