Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Sudačka komisija

Uspješno odrađen program

Video: Seminar
sudaca i kontrolora
sudaca u Medulinu

16.02.2017.
Video: Seminar sudaca i kontrolora sudaca u Medulinu
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Za nastavak proljetnog dijela natjecateljske godine 2016./2017., a posebno za uspješno suđenje prvenstvenih nogometnih utakmica Prve HNL i završnice HNK-a zajednički je organiziran 50. Seminar nogometnih sudaca i 24. Seminar Kontrolora sudaca Prve HNL.

Seminar je održan od 9. do 12. veljače 2017. u hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu.

Stručno-edukativni dio Seminara započeo je s radom u četvrtak. 9. veljače 2017. i to provjerom sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a.

U nastavku Seminara obavljena je također provjera i pisanje „UEFA video testa“ iz područja prekršaja, igranja rukom, kaznenih udaraca i dr. te iz poznavanja razumijevanja zaleđa.

 

O načinu korištenja Polar satova za međunarodne suce i pomoćne suce te za suce i pomoćne suce iz Talent programa iste je upoznao Draženko Kovačić, fitness trener sudaca; u međuvremenu svi ostali suci obavili su stretching (istezanje) na igralištu u blizini hotela.

Drugi dan Seminara bio je najbogatiji dio programa obzirom na razne stručne tematike u predavanju sudačkih eksperata Miroslava Vitkovića i Tomislava Šetke.

U nastavku stručnog predavanja suci su radili po grupama te analizirali grupni rad sudaca, a odnosilo se na radnu temu „Prekršaji i zaleđa“.

U drugom dijelu dana u stručnom predavanju su se pridružili i Kontrolori sudaca, a odnosilo se na Pravilo 11 - zaleđe i praktična primjena te se prikazivao DVD 2 / UEFA RAP 2016. sa smjernicama i praktičnom primjenom.

U nastavku Seminara Povjerenik za sigurnost HNS-a, Miroslav Marković, upoznao je suce na sigurnost i zaštitu sudaca u obavljanju svojih zadaća u nastavku proljetnog dijela prvenstva 2016./2017.

Dok su kontrolori sudaca obavljali provjeru iz poznavanja PNI i propisa HNS-a te pisali UEFA/FIFA video test, suci su odradili pripremni fitness test na igralištu u blizini hotela.

Prije odlaska na večeru suci i kontrolori odslušali su vrlo zanimljivo predavanje instruktora i kontrolora Prve HNL Domagoja Vučkova na temu „Uloga četvrtog suca i DPS-a“ a pogotovo se to odnosi na obavljanje njihovih zadaća na prvenstvenim i kup-utakmicama u Hrvatskoj.

Trećeg dana u prijepodnevnim satima suci su obavili tjelesnu provjeru na stadionu Uljanik u Puli kojim je rukovodio fitness-instruktor za tjelesnu pripremu i provjeru svih sudaca u Hrvatskoj Draženko Kovačić sa svojim suradnicima.

Dok su suci trčali norme, kontrolori su analizirali situacije putem DVD-a iz odigranih prvenstvenih utakmica MAXtv Prve lige. Također, upoznati su o načinu i upotrebi naputka za ocjenjivanje i pisanje izvješća te su upoznati s Kodeksom ponašanja službenih osoba HNS-a.

U popodnevnom nastavku Seminara suci i kontrolori analizirali su FIFA/UEFA video test te su u dva dijela sudjelovali u stručnom predavanju na temu „Ujednačavanje kriterija na utakmicama MAXtv Prve lige“ te analizirali video isječke s utakmica MAXtv Prve lige – jesenski dio natjecateljske 2016./2017.

U završnom dijelu Seminara (četvrti dan) analiziralo se suđenje sudaca iz „Talent programa“ Prve i Druge HNL i dane su im smjernice za poboljšanje suđenja u nastavku prvenstva.

S obzirom na to da će suci u nastavku prvenstva MAXtv Prve lige primjenjivati nestajući sprej, FIFA-sudac Ivan Bebek obrazložio je kako upotrebljavati sprej na utakmicama.

Na kraju Seminara prezentirani su postignuti rezultati te određeni zaključci, upute i smjernice kojih se suci trebaju pridržavati te iste trebaju primijeniti sudeći prvenstvene utakmice MAXtv Prve lige i Završnice HNK-a. Suđenje u nastavku prvenstva - proljetni dio - uvijek je zahtjevnije te se upućuje apel svim sudionicima u natjecanju MAXtv Prve lige na fer i sportsko ponašanje kako prije, za vrijeme i po završetku odigranih utakmica.

Na završetku Seminara sudaca i kontrolora Prve HNL upriličena je mala svečanost gdje su međunarodni suci i pomoćni suci te pomoćna sutkinja primili FIFA-znakove za 2017. godinu kako bi isti Hrvatsku uspješno predstavljali na međunarodnim utakmicama.

Potrebno je spomenuti da se na Seminar odazvalo 27 sudaca, 25 pomoćnih sudaca i jedna pomoćna sutkinja te 14 kontrolora sudaca.

Iz opravdanih razloga seminaru nisu nazočila dva pomoćna suca (Nikola Kečkiš i Marko Stolnik) te dva kontrolora (Darko Cvitković i Alojzije Šupraha).

Na Seminaru je prisustvovao i Rune Pedersen, UEFA-instruktor i mentor hrvatskih sudaca po zaduženju Uefine Sudačke konvencije.

Nazočan je bio na svim predavanjima te nadgledao grupni rad sudaca i kontrolora, nazočivši i provjeri pomoćnih sudaca – fitness testa.

Po odlasku iz Hrvatske rekao je da nosi pozitivne dojmove te da je vrlo zadovoljan kako i na koji način se radi na seminaru u stručnom usavršavanju i edukaciji sudaca Prve HNL, o čemu će izvijestiti i Uefu.

Seminarom je rukovodio Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a te Povjerenik za određivanje sudaca i kontrolora Prve HNL uz pomoć Povjerenstva za provedbu seminara u sastavu: Dušan Kukić, Božo Mamić, Dragutin Vuk, Ivan Peraić i Domagoj Vučkov, a u stručnom dijelu surađivali su Miroslav Vitković i Tomislav Šetka te Igor Pristovnik, koordinator za razvoj suđenja u Hrvatskoj, koji su održali većinski dio stručnih predavanja sucima i kontrolorima Prve HNL.

Operativni dio Seminara odradio je voditelj Sudačkog odjela Ivan Košutić.

Također, na Seminaru je nazočio neizostavni i neumorni Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a te Branko Ivetić, tajnik NSŽ Istarske.

U završnom govoru Ante Kulušić zaželio je sucima uspješnost u suđenju uz poruku da će biti najsretniji kada se u proljetnom dijelu suci neće uopće spominjati, a kontrolorima je zaželio da budu na visini obavljanja svojih zadaća, prvenstveno pravedni.

Bitno je da se svi pridržavaju i primjenjuju PNI i propise HNS-a te da se ponašaju u skladu s Kodeksom HNS-a.

Još vijesti

 • Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora

  04.10.2017.

  Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora

  Uoči početka nove sezone, Komisija nogometnih sudaca organizirala je zajednički seminar sudaca i kontrolora sudaca Jedinstvene liste Prve i Druge HMNL za novu natjecateljsku sezonu 2017./2018. U...

 • Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  22.09.2017.

  Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza usvojio je liste kandidata za međunarodne suce za 2018. godinu. Temeljem članka 43. Statuta, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je na sjednici...

 • Ivan Novak voditelj FIFA seminara za malonogometne suce

  29.08.2017.

  Ivan Novak voditelj FIFA seminara za malonogometne suce

  Glavni tajnik NS Varaždinske županije, Ivan Novak, bio je voditelj Fifinog seminara za malonogometne suce u Poljskoj. Seminar za malonogometne suce Svjetska je nogometna federacija (FIFA) u suradnji...

 • Varaždin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  16.08.2017.

  Varaždin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a organizirala je zajednički Seminar nogometnih sudaca i Kontrolora sudaca Druge HNL za novu natjecateljsku godinu 2017./2018. Seminar je održan 11. i 12. kolovoza u...