Temelj za budući rad

Video: Predstavljena knjiga Razvojni program HNS-a

27.02.2017.

Video: Predstavljena knjiga Razvojni program HNS-a
Foto: Drago Sopta/HNS

U Zagrebu je održano predstavljanje stručnog materijala pod nazivom Razvojni program HNS-a, autora dr. Romea Jozaka i suautora Ivana Kepčije.

U ponedjeljak je tehnički direktor Hrvatskog nogometnog saveza dr. Romeo Jozak, koji početkom ožujka postaje sportski direktor GNK Dinama, kroz prezentaciju predstavio "Razvojni program HNS-a", stručni temelj sa smjernicama za rad i razvoj hrvatskih nogometaša od najmlađe do seniorske dobi na 230 stranica, koji će biti preveden na engleski i kineski jezik.  

Izrada programa trajala je više godina, a ovaj složen i zahtjevan projekt sadrži brojne podatke i analize koji će pomoći pri edukaciji i oblikovanju igrača.

Foto: Drago Sopta/HNS

Predgovor je napisao viši savjetnik predsjednika HNS-a, Zorislav Srebrić.

"Ushićen sam i sretan. Svi moramo napredovati kroz prijenos znanja o nogometu kao jednom svjetskom procesu, jednoj od najatraktivnijih svjetskih djelatnosti. Nema kutka na planeti gdje se ne igra nogomet. Razvojni programi jedan su od glavnih ciljeva novih Fifinih programa, a u HNS-u kroz mnoge godine dominira briga o mladima. Ova knjiga daje jednu široku dimenziju, a možemo konstatirati da je hrvatski nogomet sačuvao svoju proizvodnju. Autori su učinili izvrstan posao na čast hrvatskog nogometa i hrvatskog sporta i sve nas pozvali na jedinstvo, na podizanje aktivnosti na još višu razinu. Knjiga će biti od velike koristi afirmiranim trenerima i njihovim mladim kolegama na početku puta. Bit će im uporište s odgovarajućim receptima potvrđenima u praksi. Starije bi generacije bile sretne da su se mogle koristiti ovakvim udžbenikom", poručio je.

 

Suautor Ivan Kepčija, zamjenik direktora nogometne škole GNK Dinama, sažeo je svoja razmišljanja:

"Čast mi je bila surađivati s Romeom Jozakom, svojim mentorom, i dati svoj doprinos ovakvom djelu. Mislim da će ovaj program pomoći kako Dinamu tako i svim drugim nogometnim školama, a zdrava konkurencija bit će od velike koristi".

Romeo Jozak istaknuo je nekoliko ključnih točaka vezanih uz Razvojni program HNS-a te naglasio važnost prepoznavanja evolucije svih momčadskih sportova. 

"Mnogo je posla napravljeno u pripremi i ponosan sam što je ovo djelo ugledalo svjetlo dana. Uza sve ostale kolege koji su pomogli, posebna zahvala ide Ivanu Kepčiji, a HNS i Hrvatska zaslužuju ovakvu knjigu. Bude li barem jedna riječ korisno upotrijebljena, ja sam svoju misiju ispunio".

Foto: Drago Sopta/HNS

"Nogomet je evoluirao na vrlo ozbiljan način i ova bi knjiga trebala biti sažetak svih tih promjena te današnjeg stanja. Neke su nogometne zemlje već napravile svoje unificirane programe rada, mi smo sedmi u Europi s time, a svako dijete ima svoje specifičnosti i to treba poštovati. Međutim, samo 22 posto nogometnih škola u Hrvatskoj radi po svojem zacrtanom planu i programu, a ostalih 78 posto radi kako kome kada odgovara, uz dosta lutanja", rekao je Jozak.

Program obuhvaća brojne teme.

"Osnovni je cilj da svi rade isto ili slično te se knjiga osvrće na pomoć trenerima oko stila igre, prilagodbe na zahtjeve reprezentacije, lakše planiranje evaluacije rada, znanstveni pristup realnom stanju i progresiju u senzibilnim fazama. Ne može se klub natjerati da radi po ovom programu, ali možemo educirati trenere koji će potom po ovom modelu raditi u klubovima. Nema, naravno, jedinstvenog recepta za uspjeh, ali primjena ovog programa sigurno može stvari učiniti kvalitetnijima i boljima. Nogomet će se i dalje razvijati, sa sve manje razlika među igračima te ćemo i dalje nastaviti istraživati. Međutim, ne može se dogoditi ništa novo za što nećemo saznati te je vjerojatno da ćemo ažurirati izdanje, samo ostaje otvoreno kada", najavio je Jozak.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri