Od 24. do 25. veljače

Medulin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

28.02.2017.

Medulin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL
Foto: Marijan Dobrović

Uoči proljetnog dijela prvenstva Druge HNL, organiziran je zajednički Seminar nogometnih sudaca i kontrolora sudaca Druge HNL.

Seminar je održan 24. i 25. veljače 2017. u Hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu. Nakon otvaranja, u petak je započeo s radom stručno-edukativni dio, uz provjeru sudaca i kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a.

U nastavku je održano stručno predavanje na temu Pravilo 11 – „Zaleđe i praktična primjena“ te smjernica za suce uz prikaz DVD 2/UEFA RAP 2016, koje su održali stručni suradnici i predavači – instruktori Miroslav Vitković i Tomislav Šetka. Nogometni suci i kontrolori sudaca obavili su još jedan test uz pregled Uefinog video-isječka s prekršajima i zaleđima (24+10 video-testova).

Foto: Marijan Dobrović

S obzirom da će nogometni suci u nastavku prvenstva Druge HNL primjenjivati „nestajući sprej“ obrazloženo je sucima kako ga i na koji način upotrijebiti na utakmicama. Savezni instruktor Domagoj Vučkov uputio je četvrte suce kako moraju obavljati svoje dužnosti na utakmicama.

U završnom djelu prvog dana seminara povjerenik za suđenje Druge HNL prezentirao je analizu suđenja sudaca i pomoćnih sudaca sa zajedničkim pregledom DVD-a (sporni momenti) s odigranih prvenstvenih utakmica jesenskog prvenstva Druge HNL u natjecateljskoj godini 2016./2017.

Foto: Marijan Dobrović

Drugog dana seminara nogometni suci obavili su provjeru tjelesne spremnosti – FIFA fitness test na stadionu ŠRC Uljanik u Puli, kojim je rukovodio fitness-instruktor za tjelesnu pripremu i provjeru svih nogometnih sudaca u Hrvatskoj Draženko Kovačić. Dok su suci obavljali fitness test u Puli, kontrolori sudaca zajednički su s instruktorima-predavačima i povjerenikom za određivanje kontrolora Antom Kulušićem analizirali situacije Druge HNL te dvojbene situacije zaleđa. Posebna pozornost upućena je kontrolorima sudaca o načinu i napucima pisanja i ocjenjivanja izvješća o suđenju sudaca Druge HNL.

Foto: Marijan Dobrović

U drugom dijelu seminara, u stručnom predavanju suci i kontrolori sudaca analizirali su Uefin video-test koji se odnosio na prekršaje i zaleđa, a nakon toga radilo se po grupama na temu „Prekršaji i zaleđa – situacije iz prvenstva“. U nastavku je obavljena analiza grupnog rada sudaca u kojem su izvješća podnijeli voditelji grupa te su donijeti konačni zaključci i smjernice kojih se suci i kontrolori sudaca moraju pridržavati.

U završnom djelu seminara prezentirani su postignuti rezultati sudaca i kontrolora sudaca te su potvrđeni zaključci i upućene smjernice za proljetni dio prvenstva Druge HNL. Zadatak je nogometnih sudaca pridržavanje smjernica i zaključaka s navedenog seminara te suđenje i primjena propisa u skladu s PNI, dok se kontrolori sudaca moraju pridržavati uputa o ocjenjivanju te adekvatno ocijeniti nogometne suce za njihovu prezentaciju i nastup.

Seminaru je nazočilo 18 nogometnih sudaca te 25 pomoćnih sudaca i 10 kontrolora sudaca. Iz opravdanih razloga seminaru nisu nazočili sutkinja Vesna Budimir i suci Ivan Batušić, Matija Horvat te kontrolor sudaca Šime Bugarija. Seminarom je rukovodio Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a i povjerenik za određivanje sudaca i kontrolora Prve te kontrolora sudaca Druge HNL sa stručnim suradnicima. Kulušić je na završetku seminara sucima i kontrolorima zaželio mnogo uspjeha, istaknuvši kako se mora zajednički djelovati na ponos hrvatskog nogometa i suđenja.

Foto: Marijan Dobrović

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri