Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Sudačka komisija

Od 24. do 25. veljače

Medulin ugostio
seminar sudaca i
kontrolora Druge HNL

28.02.2017.
Medulin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL
foto: Marijan Dobrović
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Uoči proljetnog dijela prvenstva Druge HNL, organiziran je zajednički Seminar nogometnih sudaca i kontrolora sudaca Druge HNL.

Seminar je održan 24. i 25. veljače 2017. u Hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu. Nakon otvaranja, u petak je započeo s radom stručno-edukativni dio, uz provjeru sudaca i kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a.

U nastavku je održano stručno predavanje na temu Pravilo 11 – „Zaleđe i praktična primjena“ te smjernica za suce uz prikaz DVD 2/UEFA RAP 2016, koje su održali stručni suradnici i predavači – instruktori Miroslav Vitković i Tomislav Šetka. Nogometni suci i kontrolori sudaca obavili su još jedan test uz pregled Uefinog video-isječka s prekršajima i zaleđima (24+10 video-testova).

S obzirom da će nogometni suci u nastavku prvenstva Druge HNL primjenjivati „nestajući sprej“ obrazloženo je sucima kako ga i na koji način upotrijebiti na utakmicama. Savezni instruktor Domagoj Vučkov uputio je četvrte suce kako moraju obavljati svoje dužnosti na utakmicama.

U završnom djelu prvog dana seminara povjerenik za suđenje Druge HNL prezentirao je analizu suđenja sudaca i pomoćnih sudaca sa zajedničkim pregledom DVD-a (sporni momenti) s odigranih prvenstvenih utakmica jesenskog prvenstva Druge HNL u natjecateljskoj godini 2016./2017.

Drugog dana seminara nogometni suci obavili su provjeru tjelesne spremnosti – FIFA fitness test na stadionu ŠRC Uljanik u Puli, kojim je rukovodio fitness-instruktor za tjelesnu pripremu i provjeru svih nogometnih sudaca u Hrvatskoj Draženko Kovačić. Dok su suci obavljali fitness test u Puli, kontrolori sudaca zajednički su s instruktorima-predavačima i povjerenikom za određivanje kontrolora Antom Kulušićem analizirali situacije Druge HNL te dvojbene situacije zaleđa. Posebna pozornost upućena je kontrolorima sudaca o načinu i napucima pisanja i ocjenjivanja izvješća o suđenju sudaca Druge HNL.

U drugom dijelu seminara, u stručnom predavanju suci i kontrolori sudaca analizirali su Uefin video-test koji se odnosio na prekršaje i zaleđa, a nakon toga radilo se po grupama na temu „Prekršaji i zaleđa – situacije iz prvenstva“. U nastavku je obavljena analiza grupnog rada sudaca u kojem su izvješća podnijeli voditelji grupa te su donijeti konačni zaključci i smjernice kojih se suci i kontrolori sudaca moraju pridržavati.

U završnom djelu seminara prezentirani su postignuti rezultati sudaca i kontrolora sudaca te su potvrđeni zaključci i upućene smjernice za proljetni dio prvenstva Druge HNL. Zadatak je nogometnih sudaca pridržavanje smjernica i zaključaka s navedenog seminara te suđenje i primjena propisa u skladu s PNI, dok se kontrolori sudaca moraju pridržavati uputa o ocjenjivanju te adekvatno ocijeniti nogometne suce za njihovu prezentaciju i nastup.

Seminaru je nazočilo 18 nogometnih sudaca te 25 pomoćnih sudaca i 10 kontrolora sudaca. Iz opravdanih razloga seminaru nisu nazočili sutkinja Vesna Budimir i suci Ivan Batušić, Matija Horvat te kontrolor sudaca Šime Bugarija. Seminarom je rukovodio Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a i povjerenik za određivanje sudaca i kontrolora Prve te kontrolora sudaca Druge HNL sa stručnim suradnicima. Kulušić je na završetku seminara sucima i kontrolorima zaželio mnogo uspjeha, istaknuvši kako se mora zajednički djelovati na ponos hrvatskog nogometa i suđenja.

 

Još vijesti

 • Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora

  04.10.2017.

  Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora

  Uoči početka nove sezone, Komisija nogometnih sudaca organizirala je zajednički seminar sudaca i kontrolora sudaca Jedinstvene liste Prve i Druge HMNL za novu natjecateljsku sezonu 2017./2018. U...

 • Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  22.09.2017.

  Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza usvojio je liste kandidata za međunarodne suce za 2018. godinu. Temeljem članka 43. Statuta, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je na sjednici...

 • Ivan Novak voditelj FIFA seminara za malonogometne suce

  29.08.2017.

  Ivan Novak voditelj FIFA seminara za malonogometne suce

  Glavni tajnik NS Varaždinske županije, Ivan Novak, bio je voditelj Fifinog seminara za malonogometne suce u Poljskoj. Seminar za malonogometne suce Svjetska je nogometna federacija (FIFA) u suradnji...

 • Varaždin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  16.08.2017.

  Varaždin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a organizirala je zajednički Seminar nogometnih sudaca i Kontrolora sudaca Druge HNL za novu natjecateljsku godinu 2017./2018. Seminar je održan 11. i 12. kolovoza u...