Mlade nade

Martin Novoselac: "Hrvatski talenti uvijek spremni za europski i svjetski vrh"

17.03.2017.

Martin Novoselac: "Hrvatski talenti uvijek spremni za europski i svjetski vrh"
Foto: Getty Images

Bliže se važni nastupi hrvatskih mladih reprezentacija. Od 23. do 28. ožujka omladinci Ferde Milina (U-19) u Portugalu igraju na završnom kvalifikacijskom turniru za EP osmorice od 2. do 15. srpnja u Gruziji, a kadeti Darija Bašića (U-17) na našim stadionima od 3. do 19. svibnja s 15 drugih sudionika traže kontinentalne medalje. Kakvi su izgledi?

O aktualnoj temi nema boljeg sugovornika od Martina Novoselca, velikog stopera/libera Dinama (V), Vojvodine, Dinama (Z), Olympiakosa i A-momčadi bivše države koji je čak 25 godina bio ravnatelj mlađih uzrasta HNS-a, instruktor i izbornik, trener, učitelj, odgajatelj.
- Bilo je to od 1992. do 2015. godine krajem koje sam otišao u mirovinu. A 11 natjecateljskih sezona vodio sam sve mlade selekcije, od U-15 do U-21!

Miran i marljiv, pažljiv i strpljiv, bezgranično pošten i stručan, prekaljen u zahtjevnom điru profesionalnog nogometa na zaista visokoj razini. Čega se sve sjeća?
- A čega ne. Posebno golemih obveza, selektivnih programa, razvoja i usavršavanja brojnih generacija.

Zadovoljština je potpuna:
- Vatreni su sudjelovali na devet od jedanaest završnica SP-a i EP-a što je za tako malu zemlju, novu u međunarodnoj podjeli slave, fantastično. A zna se da je u prosjeku barem 95 posto prvotimaca prošlo kompletnu obuku u ovdašnjem sustavu.

Martin je previše skroman da bi glede rada na poligonu budućnosti prisvajao zasluge te u prvi plan stavljao sebe, ne propušta spomenuti ključne suradnike:
- Izrazita je uloga regionalnih instruktora Marijana Brnčića, Ivana Gudelja, Stanislava Vugrinca, Ivice Grnje, Sretena Ćuka, Mladena Ivančića, Stjepana Vranješa, Gorana Lackovića, zatim djelatnika županijskih saveza Dragutina Krizmanića, Nikice Cukrova, Ivana Matića, Enza Zohila. Pogotovo pak trenera klupskog podmlatka koji su s momcima ipak 350 dana godišnje. Sjajne su bile škole Hajduka, Dinama, Osijeka, Rijeke, Varteksa. Danas prednjači Dinamova. U reprezentacijama se stječe nadgradnja, atmosfera, ambicija.

Kako je ponekad rekao – „Dolazili su dečkići koji ne znaju reći ,Dobar dan' i pozdraviti se, odlazili pak uzorni ljudi i pravi sportaši“.
- Ne zaboravimo da je u NS Hrvatske taj pionirski posao pokrenuo Mirko Jozić.

I da nikad nije bilo lako:
- Do Francuske se, naravno, putovalo vlakom pa busom, kakvi avioni... Prilagođavali smo se prostoru i vremenu. I mislili kako osposobiti kadar za A-selekciju jer samo ona zarađuje.

Na čemu se baziraju hrvatski nogometni podvizi?
- Na čistom, suhom talentu. Nismo se držali klasičnih kriterija u odabiru kandidata, smatrajući da je jedino nadarenost uvjet bez kojeg se ne može. Tražili ono što igraču ne može dati trener. Tek onda primjenjivali zakonitosti njemačkog stila baziranog na trci. Odlučujuće je dakle ono što ti je dao Bog, budući da utakmice rješavaju istinski majstori!

Foto: Drago Sopta/HNS

Veli da bi tzv. knjiški „eksperti“, oni kojima je osnovni pribor štoperica, metar i vaga, brže-bolje otpisali Davora Šukera i Luku Modrića, da Zvonimira Soldu ne bi ni uzeli u obzir. Vuče paralelu s današnjim pokazateljima:
- U 90 minuta posjed lopte je naprimjer 80:20. A dva gola zabiju ovi kod kojih je lopta bila 20 posto vremena!

Obrazovna piramida Kuće nogometa postavljena je doista pozorno, logično:
- Po fazama. Od dna do vrha. Od široke baze de ekskluzivne stepenice. Bitno je da se ne odlučuje na osnovi preuranjene slike, osobina i vrlina koje su možda limitirane. Primarno je predvidjeti kakav će netko biti za pet i više godina, ne danas, kada dribla četvoricu, a peti mu uzme loptu. Stoga je uloga trenera dragocjena. Da bi TO mogao nije nužan fakultet, već osobni filing.

Za vrijednost je važna vještina u kombinaciji s inteligencijom i solidnom konstitucijom. Ne statistika:
- Nemam ništa protiv znanosti, ni protiv laptopa. Međutim, to su pomoćni elementi. Glavni je u osjećaju trenera za igrača, i osjećaju igrača za loptu. Presuđuje „faktor čovjek“! Uostalom, Miroslav Blažević je zorno dokazivao kako se to radi na najvećoj sceni.

Smijemo li očekivati da će dečki iz U-19 predvođeni već etabliranim Adrianom Šemperom, Bornom Sosom, Branimirom Kalaicom, Vinkom Soldom, Nikolom Morom, Lukom Ivanušecom, Josipom Brekalom... biti prvi u skupini s Portugalom, Turskom i Poljskom pa izboriti finalne oglede u Gruziji?
- Zašto ne. Premda nije jednostavno. Skupina je strašno kvalitetna, domaćin „prijeti“ pamteći da su ga naši maknuli s trase za EP i SP u kadetskom uzrastu.

Novoselac nastavlja rezolutno:
- Nikad nitko nije favorit u utakmici s Hrvatskom, koliko god bio dobar. Hrvatska je spremna i sposobna biti prvak kontinenta i svijeta u svakom godištu!

Eventualno ne u ovom 2000., čini se da smo s njim dosta tanki?
- Znate, lijepo je kad si domaćin-organizator i ne moraš u izlučni ciklus. Ali to je i hendikep; ne nastupaš, ne odmjeravaš snagu. Drukčiji su prijateljski susreti, revija nije borba.

Plan je da U-17 uđe među osam najboljih. U gornji dom. Pravo nastupa na SP-u u Indiji od 6. do 28. listopada 2017. steći će pet prvoplasiranih:
- Položaj Europe je pogoršan, s obzirom na to da je jedno mjesto prepušteno Oceaniji. Šteta.

MN dodaje:
- Ne bojim se za naše. Osobito u kompliciranim okolnostima – tada djelujemo najbolje, najčvršće, najuvjerljivije. Odgovaraju nam tzv. ekstremni uvjeti. U lagodnima smo skloni stanovitoj umišljenosti i opuštenosti pa nas kazni ono „Lako ćemo!“

U zaključku:
- Mogu se smjenjivati stalni uspjesi i poneki neuspjeh, no Hrvatska će uvijek biti u vrhu.

Kako je njemu u mirovini?
- Kao prvo, apsolutno sam zadovoljan dionicom u HNS-u dugom četvrt stoljeća. Kao drugo, tko uopće smije biti nezadovoljan bilo čim; sve u svoje vrijeme, puna su groblja nezamjenjivih!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri