Na kraju tjedna

Revija & eksplozija

18.03.2017.

Revija & eksplozija
Foto: Drago Sopta/HNS

Nije loše što je izbornik hrvatske reprezentacije Ante Čačić listu kandidata za kvalifikacijsku utakmicu s Ukrajinom i prijateljsku s Estonijom objavio u finišu tjedna; ostaje nam cijeli vikend za uživanje u tim imenima!

Po tri će boda dakle Danijel Subašić, Lovre Kalinić, Dominik Livaković, Vedran Ćorluka, Domagoj Vida, Šime Vrsaljko, Josip Pivarić, Tin Jedvaj, Matej Mitrović, Marko Lešković, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Milan Badelj, Marcelo Brozović, Marko Rog, Filip Bradarić, Mario Mandžukić, Nikola Kalinić, Andrej Kramarić, Marko Pjaca i Duje Čop.

Revija asova iz najvećih kontinentalnih klubova od kojih se očekuje eksplozija vještine i učinkovitosti.

Kako je jučer podsjetio Martin Novoselac, legendarni šef nacionalnih mlađih uzrasta u trajanju od 25 godina, praktički su svi oni prošli obuku HNS-a u simbiozi četverokuta klubovi - županijski ogranci - regionalni savezi - kuća nogometa. Najčešće u programu već kao pioniri. Stasajući na bezbrojnim ljetno/zimskim kampovima, turnirima, kupovima, turnejama, domaćim i inozemnim natjecanjima. S okupljanjima na platou između Glavnog kolodvora i hotela Esplanade pa odlascima u neklimatiziranim busovima sa „stroškom“ u papirnatoj vrećici široke ručke: sendvič, sok, od voća banana ili jabuka ovisno o sezoni.

Danas su tu gdje jesu, u statusu svjetskih, europskih i hrvatskih vedeta.

U spomenutom ciklusu nije sudjelovao jedino Rakitić. Zapravo jest, barem kratko – s reprezentacijom U-21. Prethodno je nastupao za Švicarsku U-17, jednom i u Doboju protiv BiH, sudio je Vlado Svilokos. Kako? „Tako-tako, katkad bi navlačio za domaće“, poodavno je u šali ispričao Ivan na raketni pogon...

Priča o potencijalu, snazi i rezultatima nogometa u zemlji koja je brojem stanovnika manja od trećine Istanbula oduvijek plijeni planetarnu pozornost. Pozornost i uvaženost na granici s divljenjem. Što je u potpunoj suprotnosti s ovdašnjim parolama o nekakvoj žabokrečini. I o tobože „silnim obmanama i prevarama“ koje se rabe za pokušaj opravdavanja huliganskih ispada. Po starom lošem običaju uvijek je kriv netko drugi. Stalne su samo prozivke. Pa se stanovitom ministru, autoru teze o žabama iz kaljuže, vehementno priključuju i oni koji bi ga inače utopili u žlici vode. Pa se izvjesni konvertit, zapamćen po „zamračivanju“ reklamne kravate HNS-a u Cardiffu, kritizerski oglašava najmanje svaki drugi dan velemudrim zaključkom o hermetički zatvorenoj kasti beskičmenjaka i bezveznjaka, samo zato što joj on više ne pripada!

Kakvi jadnici, svi ti koji bi navodni hohštapleraj sveden na pokvarenost htjeli preMOSTiti raspuštanjem najboljeg, najvećeg, najbogatijeg i najuspješnijeg saveza sporta u Hrvata! Posebno im je omiljen predsjednik Davor Šuker, koga bi - slikovito rečeno – najradije protjerali u Abesiniju. Toliko im smeta njegova karizma. I neovisnost. Stoga su ove duge zime, ponukani ničim osim vlastitim spekulacijama, zapeli iz petnih žila ne bi li startao proces Šukermanove smjene, akcija u kojoj mora „kihnuti“. Je li nužno kazati da se prezident na tu smiješno-stupidnu graju uopće nije osvrtao, da usprkos hladnoći nije ni kihnuo, kamoli zakašljao. A kokoši su kokodakale, žabe kreketale. Čine to i dalje, uzalud.

Jedinim problemom ostaje izbornikova ćitaba o ispitanom mehaničaru, majstoru za popravak radija i televizora. Zar ju je možda kupio, krivotvorio, plagirao? Glavno da podmetači požara ne navode Čačićevu diplomu i licencu UEFA Pro, to im se baš ne uklapa. Treba biti zloban i zločest. Treba se sprdati. Kao da je ijedno zvanje ili zanimanje (k tome bivše) nečasno. Nikada ti zluradi likovi neće shvatiti veličinu kakvom se na početku igranja za Hrvatsku u usputnoj rečenici predstavio nemjerljivi Niko Kovač pa je reproduciramo opet, za poruku, pouku i poduku.  Naime, na novinarsko pitanje o ocu Mati i majci Kati odgovorio je da ćaća radi na baušteli, mati u školi. „Ona je nastavnica?“, zanimalo je gore potpisanog. „Ne, čistačica“, ponosno je priopćio Nikson i zaplijenio dodatno poštovanje, za sva vremena.

Što će precizni mehaničar koji je postao profesor nogometa sljedećih dana napraviti u Zagrebu i Tallinnu? Nikada nikome ništa nije zagarantirano. Klase su tu, pobjede ne. Još ne. Ne unaprijed. Valja  igrati i nekako dobiti. 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri