Prijašnji susreti

Hrvatska vs. Ukrajina: Šest kvalifikacijskih i povijesni prijateljski ogled

24.03.2017.

Hrvatska vs. Ukrajina: Šest kvalifikacijskih i povijesni prijateljski ogled
Foto: Drago Sopta/HNS

Susreti Hrvatske i Ukrajine na putu prema Svjetskom prvenstvu u Rusiji bit će nastavak čestih ogleda tih reprezentacija u kvalifikacijama za velika natjecanja. Ždrijeb ih je spojio već četiri puta, a posebnu je važnost imao i jedan prijateljski dvoboj.

Hrvatska i Ukrajina sastale su se, naime, u lipnju 1993. godine u Zagrebu u trenucima kada su obje zemlje tek tražile svoje mjesto na nogometnim kartama nakon osamostaljenja, a Šuker, Adžić i Bičanić osigurali su Hrvatskoj pobjedu 3:1. Jedini strijelac za Ukrajinu bio je Husin.

Prvi kvalifikacijski okršaji uslijedili su vrlo brzo, već u borbi za plasman na Europsko prvenstvo u Engleskoj. Vatreni Ćire Blaževića tada su osvojili prvo mjesto svladavši između ostalih i Italiju, a Ukrajince su u ožujku 1995. na Maksimiru svladali 4:0. Šuker je postigao dva gola, jedan je dodao kapetan Boban, a precizan je bio i Prosinečki s bijele točke. U tom je susretu za Ukrajinu debitirao i neponovljivi Ševčenko, današnji izbornik.

Tri mjeseca kasnije u Kijevu, Kalitvincev je donio pobjedu Ukrajini (1:0) uz Gabrićevo isključenje, a kuglice su Hrvatskoj i Ukrajini nove susrete donijele već u jesen 1997. godine u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, gdje će Vatreni osvojiti povijesnu broncu.

Hrvatska je u prvoj utakmici u Zagrebu stekla prednost 2:0, zahvaljujući golovima Bilića i Vlaovića, a u uzvratu je Ukrajina rano povela preko Ševčenka i potpuno otvorila susret. No, Bokšić je u 27. minuti izjednačio i trasirao Vatrenima nezaboravno putovanje.

Priliku za uzvrat Ukrajinci su dočekali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine. Bilićeva Hrvatska prvo je u Harkivu odigrala 0:0, a potom je u Zagrebu povela Petrića već u drugoj minuti. Međutim, Ševčenko i Gaj donijeli su preokret, a za konačnih 2:2 zabio je Modrić. No, taj remi pokazao se jednim od ključnih rezultata u konačnom raspletu, u kojemu je Engleska izborila izravni plasman, a Ukrajina otišla u dodatne kvalifikacije s bodom više od Hrvatske.

Zagrebački sraz u ožujku 2017. godine bit će tako osma međusobna utakmica Hrvatske i Ukrajine, a izabranici Ante Čačića dočekuju je kao vodeća momčad kvalifikacijske Skupine I, s deset osvojenih bodova, zahvaljujući pobjedama nad Kosovom, Finskom i Islandom te remiju s Turskom. Ukrajina je drugoplasirana, s dva boda manje, uz pobjede nad Kosovom i Finskom, te remije s Islandom i Turskom.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri