Mlade nade

Gračanu lakše nego Milinu i Bašiću

24.03.2017.

Gračanu lakše nego Milinu i Bašiću
Foto: Drago Sopta/HNS

Nije dobro, sjajni naraštaj rođen 1998. zapeo je u prvom kolu elitnog turnira U-19 za EP koje će početkom srpnja biti u Gruziji –  jeftin poraz 1:2 od Portugala pogotkom iz kaznenog udarca u 90. minuti sretne je domaćine gurnuo u odličnu poziciju jer bitno je samo prvo mjesto. Prilično se muči i reprezentacija U-17 kojoj u svibnju predstoji kontinentalna završnica na našim terenima. Za utjehu služi momčad U-21 koja je u prijateljskoj reviji sa Slovenijom (3:0) iskazala zavidne mogućnosti.

Niti je sastav Ferde Milina prokockao sve šanse za odlazak u Tbilisi u okolicu na EP osmorice, niti su izabranici Darija Bašića osuđeni na statiranje među 16 sudionika euro-završnice tu, u Hrvatskoj. Međutim, selekcija U-19 sad i te kako ovisi o drugima, poglavito Portugalcima, premda nisu bezazleni ni Poljaci, bolji od Turaka. Trenutak dekoncentracije u posljednjim trenucima prouzročio je penal i bolni gubitak tako da bi nas taj četvrtak mogao koštati ispadanja iz kruga najboljih. Šteta jer prije dvije godine dotični su momci bili svojevrsni hit i EP-a u Bugarskoj i SP-a u Čileu. Nadajmo se da će se ipak nekako izvući.

Što se tiče U-17, činjenica je da ne blista. Nije ni u svakom prethodnom uzrastu. Prevladava mišljenje da u godištu 2000. nemamo ekstra talenata, svakako ne dovoljno. Možda Dario Bašić na ovdašnjim stadionima iz tih dječaka izvuče maksimum; zašto ne bi premašili sebe i plasirali se u četvrtfinale, što bi bio vrlo solidan doseg.

Lijepo, međutim, zvuči ta pobjeda postave U-21, tri pogotka u mreži tradicionalno čvrstih, rastrčanih, a i tehnički potkovanih Slovenaca u Nedelišću. Šef Nenad Gračan ne skriva zadovoljstvo:

- Bio je to zaista siguran pa i uvjerljiv nastup. Dominirali smo cijelo vrijeme, suparniku nismo dopustili da se eventualno razmaše primjenjujući tzv. visoki pritisak koji je nama donio još nekoliko prilika, njima praktički niti jednu. Bitno je da vraćamo one koji su polako nestajali...

Misli na Andriju Balića, Roberta Murića, Franju Prcu, Petra Mamića, Franu Vojkovića pa i Frana Brodića. Predstavio je Antonija Boseca, Vinka Cerovca, Nikolu Katića, Petra Bosančića, Tomu Bašića. Nema zime za većinu ostalih, to su Josip Posavec, Ivo Grbić, Petar Bočkaj, Duje Ćaleta-Car, Ivan Šunjić, Bojan Knežević, Nikola Vlašić, Ante Ćorić, Ivan Fiolić. Strijelci su bili Ćorić, Bašić i Murić.

- Zbog ozljede su izostali Filip Benković, Kristijan Jakić, Fran Karačić i Lovro Majer koji bi doduše bio u Portugalu.

Što je s Alenom Halilovićem?

- Čuli smo se, popričali o svemu. Zaključili da ova akcija nije nužna zbog privikavanja na nove uvjete u novoj sredini, Las Palmasu. Neće biti problema s dolaskom na kvalifikacijske utakmice.

Dakako da izbornik i te kako računa na najistaknutije iz aktualne omladinske garniture, na Adriana Šempera, Bornu Sosu, Branimira Kalaicu, Vinka Soldu, Luku Ivanušeca, Nikolu Mora, Nevena Đuraseka, Josipa Brekala, Davora Lovrena, Igora Karla Majića... Na koga još?

- Na otprilike desetoricu, budući da je na listi oko 45 zanimljivih i potrebnih.

Važno je da su rođeni poslije 1. siječnja 1996. Na prvoligaškim travnjacima egzistira nekolicina nespomenutih: Luka Kukić, Karlo Lulić, Marko Martinaga, Ivan Mamut, donedavno Lorenco Šimić koji je otišao u Italiju...

- Ima ih i iz drugoligaških klubova, iz Šibenika, Solina, Dugopolja.

Vapi za slobodnim terminima, kojih jednostavno nema:

- Ove nedjelje trebali smo skoknuti u Italiju i igrati sa Saudijskom Arabijom. Sve je bilo usuglašeno, partner bi platio i put i smještaj, ali je za pripreme iznenada odabrao Tursku i taj ogled je propao.

Nada se lipanjskom okupljanju izvan FIFA-termina:

- Kanimo klubovima obrazložiti koliko bi nam značila tri-četiri zajednička dana i jedna utakmica, ne mora biti s nekom reprezentacijom već i s prvoligaškim ili drugoligaškim sastavom. Dečki su u specifičnom položaju: dosta ih nema standardnost, dosta će ih promijeniti poslodavca.

Natjecateljski ciklus počinje 31. kolovoza u Moldovi. Ove godine mladi Vatreni sučelit će se u dvostrukom programu Bjelorusiji i Češkoj kod nas (5. i 10. listopada), San Marinu 8. studenoga također u Hrvatskoj dočim pet dana kasnije gostuju u Grčkoj.

- Već u lipnju sastaju se Bjelorusija i San Marino te San Marino i Moldova, svakako ćemo otići na tu drugu utakmicu.

Podsjećamo da je u našoj skupini s najboljim koeficijentom Češka, deveta u Europi. Hrvatska je petnaesta. Na 26. mjestu je Grčka, na 36. Moldavija, na 42. Bjelorusija, San Marino je 51.

Za euro-finale dvanaestorice ljeti 2019. u Italiji i San Marinu nadmeću se 54 članice Uefe, kvalifikacija je oslobođena Italija. Po prvi put sudjeluju Gibraltar i Kosovo.

Iz devet skupina s po šest selekcija izravno će se plasirati prvaci, a četiri najuspješnija drugoplasirana idu u play-off sredinom studenoga sljedeće godine.

Posrijedi je 20. Prvenstvo Europe te kategorije. Hrvatska je imala deset prigoda za odlazak u završnicu, iskoristila je samo dvije, 2000. u Slovačkoj (izbornik Ivo Šušak) te 2004. u Njemačkoj (izbornik Martin Novoselac).

Hoće li glede trećeg velikog uspjeha za Nenada Gračana važiti ona „treća-sreća“? Naime, malo je nedostajalo da izbori finalni turnir 2015. u Češkoj te 2017. u Poljskoj.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri