Na kraju tjedna

Savršenstvo

25.03.2017.

Savršenstvo
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nezadrživo juri prema Rusiji, ususret desetoj od dvanaest velikih završnica (SP, EP) otkad je samostalna. Tim podatkom sama sebe svrstava u najuspješniju nogometnu državu nastalu povijesnom tranzicijom u posljednjoj dekadi 20. stoljeća. I mnogo šire, i mnogo dalje, i mnogo više.

Savršena organizacija utakmice, isto takva osmišljenost igre. Prijateljska Ukrajina nije mogla izbjeći „neprijateljski“ poraz. Zbog kojega nema što zamjeriti. Našim nogometašima nimalo. Svojima eventualno, zato što su u usporedbi s vedetama u „kockastom“ tek – igrači. A to je razlika. Vrlo je simpatično zazvučala važna napomena Andrija Ševčenka da je Ante Čačić imao izvrsne informacije o ekspediciji iz Kijeva. Pa mu je utoliko bilo lakše, jednostavnije. To je stanovita pohvala i našem izborniku i njegovom stožeru i našem sastavu, ali je ponajprije izdašni kompliment Ukrajincima. Koji misle da su glede vještine u kopačkama na razini Hrvata. Dakako da nisu, praktički ni po čemu osim po voljnom i fizičkom segmentu. Što se zorno očitavalo jer bili smo neusporedivo kvalitetniji i kompaktniji, inteligentniji i duhovitiji (sjajna Rakitićeva peta za Kalinićev ubitačni mat!), razigraniji i opasniji. Oni bi zabili jedino iz slučajne akcije, iz gužve nakon kornera pa kakvog „karambola“. Sve druge prijetnje – nedovoljno konkretne - odbijale su se od perfektne koncepcije, tehničke i taktičke superiornosti te nesmiljene požrtvovnosti. Od klase.

Da se razumijemo: ne moramo glorificirati suparnika da bi naš uspjeh bio značajniji. Dapače, on se podrazumijevao. Ne stoga što je Ukrajina slaba, nego stoga što je Hrvatska jaka. Super jaka!  

Tako je i zbog prirodnih atributa iskazanih višestrukom nadarenošću. Sustavnog rada također. Dokaz? Evo ga: svi momci iz početne jedanaestorice i trojica koja su ušla naknadno odavno su selekcionirani u pozornom procesu pa u reprezentacijama mlađih uzrasta nanizali nebrojene nastupe, kako slijedi:

Subašić 6, Jedvaj 18, Vida 33, Mitrović 18, Pivarić 29, Badelj rekordnih 66, Modrić 37, Brozović 23, Rakitić zbog poznatih okolnosti samo 4, Mandžukić 20, Kalinić 40, Kovačić 32, Kramarić 53, Rog 12. Nesuđeni sinoćnji starteri Vrsaljko 35, Ćorluka 42, Perišić 17. Džokeri s liste pričuva Pašalić 31, Andrijašević 64!

Prema tome, ništa nije počelo „nekidan“. Nogomet u Hrvata nema famoznu infrastrukturu, ima sve drugo.

Napokon i publiku, koja se vratila tako impresivno. Izluđena huliganskim bitangama kojima je cilj isključivo rušenje, ogorčena gdjekojim apsurdnim medijskim pokušajem da se nacionalna momčad odvoji od naroda jer je tobože privatna. Ne brojimo puste dane od prethodne grandiozne fešte, prekinute praznim tribinama, ne zbrajamo goleme globe Fifi i Uefi: neka to čami u prošlosti, jednom zauvijek. Hoće li razni kritizeri shvatiti da se hrvatska lopta ne vrti oko jednog čovjeka, koji je trn u oku zajapurenim simpatizerima dva najveća kluba (dosad najveća) pa su se mržnjom spojili u uroti i nekakvoj osveti premda bi se uzajamno utopili u žlici vode, jedni drugima kopali oči ili palili lomaču u besprimjernom jadu i bijedi...

Vatreni su ponos Hrvatske, sa svih meritornih i objektivnih adresa priznati kao krucijalni promotori ove zemlje. Tu činjenicu ne može promijeniti nikad nitko!

U tu zemlji redovito stižu najeminentnija svjetska sportska imena, ovog petka naprimjer Jose Mourinho. Ne prvi put, sigurno zna zašto, pošto. Držao se odmjereno, javno i jasno, ne buljeći iz grma.

Hrvatski reprezentativci proizvod su hrvatskog nogometa, njegovih dokazanih, legalno izabranih foruma i organa te protagonista koji širom globusa plijene opći naklon, a ne kaljuže kojom vlada raspuštena banda. Kakvom li se lakoćom razni tipovi nabacuju prljavim kamenjem na Kuću nogometa ne mareći za gram davno izgubljenog vlastitog dostojanstva, ako su ga ikad posjedovali... 

Zašto bi bilo bitno da nova demonstracija hrvatske sposobnosti, puno bitnija od 90 minuta natjecanja, zapuši usta kojekakvim spadalima, napose frajerima bez pokrića? Neka budu i ostanu to što jesu.

Planetarni izložak u dresovima i 28.000 njegovih štovatelja ide dalje.  Rusija 2018. bila bi bez njih siromašnija za spektakl igranja i navijanja!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri