Usvojen proces reformi

Održan 41. redovni Kongres Uefe

05.04.2017.

Održan 41. redovni Kongres Uefe
Foto: Getty Images

U Helsinkiju je održan 41. redovni kongres Uefe, na kojemu je sudjelovala i hrvatska delegacija na čelu s predsjednikom saveza Davorom Šukerom.

Hrvatsku su delegaciju u finskoj prijestolnici činili predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, ujedno i član Izvršnog odbora Uefe, zatim izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović te voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja pri HNS-u Ivančica Sudac.

Foto: Getty Images

UEFA je uz prisustvo predstavnika svih 55 zemalja članica usvojila proces reforme koji uključuje ograničenje na maksimalno tri mandata za predsjednika Uefe i članove Izvršnog odbora, propis o nužnosti obnašanja funkcije u nacionalnom savezu pri izboru u Izvršni odbor Uefe, kao i dvije pozicije za Europsku udrugu klubova (ECA) u najvišem Uefinom izvršnom tijelu.

Foto: Getty Images

Posebna je pažnja posvećena reformi koja u Uefin Statut uvodi transparentnost pri izboru domaćina Uefinih natjecanja, a dodatni članak propisuje etično i kvalitetno vodstvo. 

"Nemojmo se bojati. To je naša odgovornost kao vođa, moramo imati hrabrosti za vlastita uvjerenja, vrijednosti i strasti. Nogomet je prekrasan i osokolimo se štititi ga zajedničkim snagama. Borit ćemo se za ono što smatramo ispravnim", poručio je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

Nastavit će se razvoj mjera financijskog fair-playa, a s obzirom na izvrsne financijske rezultate - posebice nakon Europskog prvenstva 2016. godine - svaki će nacionalni savez dobiti milijun eura iz fonda solidarnosti. Također, nogomet će nastaviti obuhvaćati borbu za prava djece, za očuvanje ljudskih prava i prava radnika, uz nultu stopu tolerancija prema rasizmu, seksizmu, homofobiji i diskriminaciji.

U Uefin Izvršni odbor na razdoblje do 2021. godine izabrani su Karl-Erik Nilsson (Švedska), John Delaney (Republika Irska), Michele Uva (Italija), Zbigniew Boniek (Poljska), Reinhard Grindel (Njemačka), David Gill (Engleska), Michael van Praag (Nizozemska) i Servet Yardimci (Turska), pri čemu je Nilsson imenovan prvim dopredsjednikom Uefe. Sandor Csanyi (Mađarska), Costakis Koutsokoumnis (Cipar) i Dejan Savićević (Crna Gora) europski su članovi Vijeća Fife do 2021. godine, a Reinhard Grindel do 2019. godine.

Foto: Getty Images

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri