Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Brat Stjepana Bobeka, član Lokomotive

Preminuo Otto Bobek

29.04.2017.
Preminuo Otto Bobek
foto: Arhiva HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

U Zagrebu je 29. travnja preminuo višegodišnji nogometaš zagrebačke Lokomotive Otto Bobek, brat velikog Stjepana Bobeka.

Otto Bobek rođen je 1927. godine u Zagrebu. S nogometom je započeo 1943. u zagrebačkom klubu Poštar, a poslije je bio nogometaš Ličanina, gdje je najprije bio junior. Nastupao je u početku na mjestima centarfora i spojke, nakon čega je - kako je sam govorio - nastupao na svim mjestima u momčadi osim vratara i centarhalfa, iako mu je prema vlastitom priznanju najviše odgovarala pozicija desnog krila. Treba reći da je Otto bio dobar tehničar, odlična udarca.

Poslije Drugog svjetskog rata, za zagrebačku je Lokomotivu od 1947. do 1959. godine igrao gotovo na svim pozicijama. Bilo je to najuspješnije razdoblje tog kluba. Interesantno je reći da je najbolje igre pružao protiv Partizana u čijem mu je dresu u to vrijeme nastupao brat Stjepan.

Bilo je poziva da braća zajedno zaigraju u dresu Partizana, pogotovo kada je ih je vodio poznati mađarski trener Ilies Spitz, ali niti je to Otto želio, a niti je brat Stjepan bio za to pa bi često znao reći: „Kaj nije dosta da sam ja prešao, sada još da budeš i ti. Ne!"

Braća Stjepan i Otto Bobek nikada u karijeri nisu nastupili u istom dresu.

Zanimljivo, Otto je prvi gol za Lokomotivu zabio Zvonimiru Monsideru, koji je jedno kratko vrijeme čuvao gol Rabotničkog.

Igrao je kao igrač Lokomotive i za željezničku reprezentaciju Jugoslavije. Za reprezentaciju Zagreba odigrao je šest utakmica. Poslije završetka igračke karijere bio je i trener juniora Lokomotive. Trenirao je i zagrebačke momčadi Trešnjevku, Radu Končara, RIZ, te kutinsku Moslavinu. Bio je i tehniko Lokomotive i Trešnjevke, kao i osnivač Lige veterana 1971. godine, što se smatra jednim od njegovih najznačajnijih postignuća jer je ta ideja kasnije svuda prihvaćena. Vrijedi istaknuti i da je bio trener reprezentacije Zagreba od 1958. do 1974. godine.

Dugi je niz godina djelovao u okviru Zagrebačkog nogometnog saveza. Dubok trag ostavio je neumornim i nesebičnim radom u zagrebačkoj trenerskoj organizaciji obavljajući dužnosti izbornika amaterskih i veteranskih selekcija. 

Silnu energiju uložio je Otto u izdavanje biografije o starijem slavnom bratu Stjepanu-Štefu Bobeku koju je napisao novinar i publicist Fredi Kramer. U anale zagrebačkog nogometa i sporta Otto Bobek odlazi ispunjenog poslanja.

 

Hrvatski nogometni savez izražava duboku sućut obitelji Otte Bobeka zbog ovog nenadoknadivog gubitka.

 

Još vijesti

 • Kamp nacionalnih manjina RH 18. listopada u Varaždinu

  16.10.2018.

  Kamp nacionalnih manjina RH 18. listopada u Varaždinu

  Svjetska organizacija Roma u borbi protiv diskriminacije, rasizma i siromaštva, u suradnji s HNS-om i ŽNS-om Varaždinske županije, 18. listopada 2018. godine održava 11. Nogometni kamp nacionalnih...

 • Održana selektivna aktivnost NS Zagreb za djevojčice

  16.10.2018.

  Održana selektivna aktivnost NS Zagreb za djevojčice

  U Velikoj Gorici je održana selektivna aktivnost djevojčica Nogometnog središta Zagreb.  Slijedom programskih aktivnosti Hrvatskog nogometnog saveza, na terenima HNK Gorica održana je selektivna...

 • Pula odabrana za domaćina finala Hrvatskog kupa

  15.10.2018.

  Pula odabrana za domaćina finala Hrvatskog kupa

  Danas se u Opatiji sastao Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza te je pod ravnanjem predsjednika HNS-a Davora Šukera donesen čitav niz odluka vezanih za natjecanja, komisije i rad Saveza. Između...

 • HNS u Rijeci ugostio englesku delegaciju

  14.10.2018.

  HNS u Rijeci ugostio englesku delegaciju

  Utakmica Lige nacija u Rijeci, odigrana u petak, potvrdila je odlične odnose Hrvatskog i Engleskog nogometnog saveza. Samo tri mjeseca nakon susreta u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji te...

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Španjolska

15.11.2018.

Stadion Maksimir, Zagreb