Nogometni ambasador Eura

Kranjčar: "Hrvatska je uvijek najbolja protiv velikih protivnika"

02.05.2017.

Kranjčar: "Hrvatska je uvijek najbolja protiv velikih protivnika"
Foto: Drago Sopta/HNS

Niko Kranjčar nametnuo se kao idealna osoba za ulogu ambasadora UEFA U-17 Europskog prvenstva - uz to što je nogometaš sa zapaženom reprezentativnom karijerom, Kranjčara vežemo uz jedan od dva najveća uspjeha mladih hrvatskih selekcija.

Veznjak Rangersa u karijeri je skupio 81 nastup za hrvatsku A reprezentaciju pri čemu je postigao 16 pogodaka što ga čini najefikasnijim veznim igračem u povijesti hrvatske reprezentacije.

Kranjčar je ujedno bio najbolji igrač hrvatske U-16 reprezentacije koja je na Europskom prvenstvu u Engleskoj 2001. godine osvojila brončanu medalju. Stoga bi bilo teško pronaći bolji primjer kako nakon zapaženih nastupa u mlađim uzrasnim kategorijama nastaviti još uspješnije u A reprezentaciji.

"Naravno da se dobro sjećam Europskog prvenstva u Engleskoj, ostvarili smo odličan uspjeh. Dobro pamtim pobjedu od 4:1 protiv domaćina Engleza u utakmici za broncu, odlično smo reagirali nakon poraza protiv Španjolske u polufinalu. I u toj utakmici smo dobro krenuli, propustili neke šanse, a potom su nas kaznili Španjolci predvođeni Torresom. To natjecanje pokazuje koliko je teško prijeći u seniorski nogomet jer usprkos odličnom rezultatu nije nas puno završilo u A reprezentaciji."

Kranjčar je kao ambasador turnira odradio brojne promotivne aktivnosti, sudjelovao je na ždrijebu natjecanja, a imao je priliku i vidjeti se s hrvatskim U-17 reprezentativcima. Ovakvo natjecanje bit će im odlično iskustvo, kaže Kranjčar:

"Prekrasno je kada u tim godinama možete predstavljati svoju zemlju protiv najboljih europskih ekipa. Ujedno, to je odlična prilika za vidjeti gdje se kao momčad i kao pojedinci nalazite u odnosu na druge, dobijete jedno iskustvo koje ima dimenziju više u odnosu na uobičajena klupska natjecanja koja imate u tim godinama. Važno je turniru pristupiti bez opterećenja, sa željom da se pokažete u najboljem svjetlu i pružite maksimum - prevelik pritisak vas u tome može samo sputati."

Hrvatska će u skupini odmjeriti snage s Italijom, Turskom i Španjolskom; iako se radi o "skupini smrti", Niko Kranjčar ne vidi razloga za strah:

"Hrvatska je uvijek, u svim selekcijama i uzrastima, bolje igrala protiv jakih protivnika. I uvijek smo ih znali dobivati. Ja imam takav pristup da vjerujem u to da smo najbolji i mislim da je to ispravan put i za naše dečke. Igramo kod kuće, talenta i potencijala sigurno imamo u ekipi, dečki su odigrali dosta utakmica skupa i znam da imaju dobru atmosferu. Zašto bi bilo tko bio protiv njih favorit? Našima želim puno sreće, jer i ona je važan faktor, uz poruku da uživaju što imaju takvu privilegiju nastupati na Europskom prvenstvu pred svojim navijačima."

Kranjčar ne želi stavljati preveliki pritisak na leđa hrvatskih kadeta, ali zato poziva publiku da bude uz njih:

"Potpora s tribina sigurno može puno pomoći našim dečkima, posebno u trenucima kada ne ide sve po planu. U tom uzrastu nisu rijetke pogreške, a to su trenuci kada navijači trebaju još jače stati iza svoje ekipe. Pozivam sve navijače u Rijeci i Kostreni da dođu dati potporu Hrvatskoj, ali i sve gledatelje da uživaju u predstavama budućih zvijezda europskog nogometa. Možete li prepoznati tko će među njima biti novi Torres, Rooney, Hazard ili Pogba, koji su bili sjajni na ovakvim turnirima? Mislim da je to pitanje najbolja pozivnica svakome tko razmišlja hoće li doći na utakmice ovog Eura."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri