Na Kongresu u Bahreinu

Ivančica Sudac izabrana u Fifinu Komisiju za reviziju i sukladnost

11.05.2017.

Ivančica Sudac izabrana u Fifinu Komisiju za reviziju i sukladnost
Foto: Drago Sopta/HNS

Ivančica Sudac, voditeljica HNS-ovog odjela međunarodnih poslova i licenciranja, izabrana je na Fifinom Kongresu u Komisiju za reviziju i sukladnost.

Na prijedlog Europske nogometne federacije, Ivančica Sudac iz Hrvatskog nogometnog saveza postala je članica Fifine Komisije za reviziju i sukladnost. Njezin je izbor potvrđen na redovnom Kongresu Svjetske nogometne federacije u četvrtak u Bahreinu, a kandidate za izbor jednoglasno je bilo predložilo Fifino Vijeće.

Svi predloženi članovi morali su proći test podobnosti koji obavlja Fifina Etička komisija. Na čelu Komisije za reviziju i sukladnost od srpnja 2016. godine nalazi se predsjednik slovenske Državne revizije, Tomaž Vesel.

"Iznimno sam počašćena povjerenjem koje mi je UEFA ukazala prijedlogom Fifi, a Vijeće Fife prihvatilo je prijedlog i na kraju je Kongres Fife usvojio prijedlog sastava ove neovisne Fifine Komisije. Uzimajući u obzir nadležnosti ove Komisije, kao što i sam naziv govori - revizija i sukladnost poslovanja i upravljanja u Fifi - ova funkcija prije svega predstavlja veliku odgovornost i predani rad", izjavila je Ivančica Sudac poslije izbora.

Prema Fifinom Statutu, Komisija se sastoji od najmanje tri i najviše sedam članova, od kojih niti jedan ne smije pripadati bilo kojem drugom Fifinom tijelu. Članovi trebaju biti iskusni i poznavati financijska i/ili regulatorna i pravna pitanja te ne smiju biti uključeni u bilo kakve odluke koje utječu na poslove Fife.

Mandat Ivančice Sudac traje četiri godine, a osnovna je zadaća Komisije da savjetuje, pomaže i nadgleda Vijeće u nadzoru Fifinih financijskih pitanja i pitanja sukladnosti te nadgleda sukladnost s Fifinim Pravilnikom o upravljanju. 

Komisija za reviziju i sukladnost osigurava potpunost i pouzdanost financijskog računovodstva i pregledava financijske izvještaje, konsolidirane financijske izvještaje i izvještaje vanjskih revizora. Nadalje, Komisija nadzire Fifina financijska pitanja i pitanja sukladnosti uključujući, posebice, raspodjelu i tijek sredstava koja se odnose na razvoj te daje prijedloge odgovarajućim tijelima Fife za bilo kakve aktivnosti koje smatra potrebnima posljedicom takvog nadzora.

"Koristim prigodu zahvaliti Hrvatskom nogometnom savezu, g. Šukeru kao aktualnom predsjedniku i bivšim predsjednicima, izvršnom direktoru g. Vrbanoviću i bivšim glavnim tajnicima, suradnicima i kolegama iz Saveza te drugim članovima hrvatske i europske nogometne obitelji na svekolikoj suradnji i mogućnosti za rad koji je očito doveo do profesionalnih sposobnosti zahvaljujući kojima je i došlo do mog izbora u ovo tijelo", rekla je Sudac.

"Također, iskreno zahvaljujem predsjedniku Uefe g. Čeferinu i glavnom tajniku Uefe g. Theodoridisu, kao i ostalim rukovoditeljima Uefe koji su Fifi uputili prijedlog za moje imenovanje u ovo tijelo. Novi zadaci predstavljaju istinski izazov predvođen ciljem za boljitak nogometa, bolje i kvalitetnije organizacije, i vraćanje povjerenja u institucije i funkcioniranje Svjetske nogometne organizacije“, dodala je.

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri