Izravna prevencija navijačkog nasilja

HHO: Izvještaj s finala Hrvatskog kupa

01.06.2017.

HHO: Izvještaj s finala Hrvatskog kupa
Foto: Drago Sopta/HNS

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su finalnu utakmicu Hrvatskoga nogometnog kupa, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

GNK DINAMO  -HNK RIJEKA  1:3 

Završnica Hrvatskoga nogometnog kupa odigrana je u Varaždinu na stadionu Varteksa 31. svibnja 2017. u 20:15 sati pred oko 8.500 gledatelja, od čega oko 1.500 pripadnika BBB (navijačka skupina GNK Dinama) i blizu 2.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke). Hrvatska policija pendrecima je smirivala navijačke čarke i to stoga što je susret bio obilježen velikom napetošću među navijačkim skupinama.

Na samom se stadionu žestoko i glasno navijalo, uglavnom korektno s uobičajenim navijačkim istrčavanjima izvan sportskog fair-playa. Tako Riječani već prije početka utakmice skandiraju „Purgerske pičke“ što su ponovili i u 41., 58., 70. i 90. minuti, te nakon završetka susreta. Armada se isticala i uporabom pirotehničkih rekvizita pa u početnim minutama pale bljeskalice, što se stalno ponavljalo do samog kraja, a u 14. minuti pale prvu dimnu kutiju, da bi ih ponovno aktivirali u 17., 21., 25.(dvije), 47. minuti, te u sudačkoj nadoknadi poslije 90. minute. Nisu štedjeli ni Dinamova savjetnika Zdravka Mamića kojemu su nakon dugo vremena ponovo ružno i neukusno skandirali „Mamiću, Mamiću, đubre četničko, mi te mrzimo“ (16. i 31. minuta). Dio riječkih navijača u 28. minuti uzvikuje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što opet ponavljaju u 65. minuti, a u međuvremenu (40.) ne ostaju pošteđeni ni suci kojima viču „Lopovi,lopovi“.

BBB su bili iznenađujuće glasni i veći dio utakmice bodrili zagrebačke „plave“. Istakli su plakate s prekriženom glavom Zdravka Mamića (UEFA takve pojave oštro kažnjava), u dvadesetim minutama pale nekoliko bljeskalica, a onda se obraćaju svom omiljenom vrijeđanju Zdravka Mamića skandirajući „Mamiću, Cigane, odlazi iz svetinje“, uz stalno uzvikivanje i pjevušenje „Zdravko Mamić, ratni profiter“ i „Zdravko s tobom je gotovo“. U 49. minuti žestoko se obrušavaju na Rijekinog igrača Vešovića skandirajući mu „Cigane, Cigane“. U tako napetoj atmosferi Armada u 61. minuti aktivira zapaljivu smjesu, a BBB odgovaraju paljenjem nekoliko baklji (4-5) u gledalištu, a u istoj minuti (69.) bacaju u sam teren osam baklji, pa je utakmica nakratko prekinuta dok vatrogasci uklanjaju plamteće predmete s travnjaka. I Armada potom (73.) pali baklju, a BBB im minutu poslije (75.) odgovaraju također paljenjem baklje i skandiranjem „Riječke pičke“. U 88. minuti iz redova Armade bačena je prema terenu i redarima jedna petarda. Armada je i ovom prilikom  u nekoliko navrata pjevala vulgarnu i seksističku interpretaciju pjesme Rajka Dujmića i „Novih fosila“, pa se može reći da je to „..i baš je dobro jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu...“ postala svojevrsna himna i prepoznatljiv znak riječke navijačke skupine.

 Utakmica je započela „nacionalnom euforijom“ zajedničkim pjevanjem svih navijača i navijačkih skupina pjesme „Moja domovina“, tim grotesknije zvučalo je skandiranje BBB-a „Smrdljiva Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba ... „, kao i Armadino šovinističko vrijeđanje Zdravka Mamića. Armada je tom prilikom odgovorila sa „Purgerske pičke“.

Napomenimo da je osiguranje bilo ogromno, i da je Varaždin djelovao kao opkoljeni grad,  na izlaz iz grada čekalo i više od sat vremena. Naime, po završetku utakmice došlo je do „bliskog susreta“ između dviju navijačkih skupina pa je samo brzom i energičnom intervencijom policije spriječen veći sukob pri čemu su policajci upotrijebili i palice.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri